Díjaztuk a legjobbakat

Négy új név került fel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) dicsőségfalára, amelyen az örökös bajnokoknak, a mesteredzőknek és az arany érdemérmeseknek állítanak emléket. Az MKKSZ ünnepi eseményén kiosztották az év legjobbjainak járó elismeréseket is, miután a sportág kivételesen sikeres évet zárt 2021-ben.

A keddi ünnepségen elhangzott, hogy még nem volt olyan esztendő, amikor öt nevet "kellett" felvésetni az örökös bajnokok közé. Márpedig szeptemberben négy új név került fel a táblára tokiói aranyérmének köszönhetően: Kárász Annáé, Kopasz Bálinté, Tótka Sándoré és a parakajakos Kiss Péter Pálé.

Őket követve most feliratkozott Kiszli Vanda, aki a 2021-es maraton világbajnokságon, október elején megszerezte pályafutása ötödik - és hatodik - felnőtt vb-címét, ezzel ő lett a sportág 59. örökös bajnoka. Kiszli Vanda Pitestiben két aranyérmet szerzett, a normál távú egyesben sorozatban harmadszor állhatott a dobogó tetejére. A mostani ünnepségen minden idők legeredményesebb maratoni kajakosa, Csay Renáta méltatta, akinek a neve 2003-ban került a táblára.

Díjaztuk a legjobbakat

„Vanda alig több, mint hat évvel ezelőtt a győri világbajnokságon még a korosztályos elsőségét ünnepelhette. Ma pedig már itt áll hatszoros világbajnokként. A szemem előtt vált egy lelkes és ifjú versenyzőből tapasztalt, kiváló sportemberré, aki 

remek taktikus, és tisztában van az erősségeivel.”

– mondta Csay Renáta, aki a kedves szavak mellett egy pakli francia kártyával is átadott vetélytársának, mivel szerinte Kiszli Vanda rabló römiben is kivételes tehetség.

A mesteredzők nevét rögzítő márványtáblára most került fel a K-1 200 méteren olimpiai bajnok Tótka Sándor edzőjének, Hüvös Viktornak a neve.

„Nem mindenki tudja, de egy nagyon nehéz örökséget vett át Séra Miklós halálával. – méltatta a szakembert Hüttner Csaba. - Sportolói pályafutásának lezárása után egyből egy nagyon sikeres csoportot kellett átvennie. Többször mondtam neki, hogy 

nem láttam még olyan edzőt a történelemben,

aki ennyit foglalkozott volna a sportággal, és ennyire beleásta volna magát a mérésekbe, az orvostudományi dolgokba. Megérdemli, hogy a neve felkerüljön erre a táblára. Mindent elmond az alázatáról, ahogy az olimpia előtt egy teljes éjszakát rászánt arra, hogy Tótka Sándor hajójának új kormányát beállítsa, amit így versenyzője reggel már tudott is használni az edzésen. Az ehhez hasonló apróságok is hozzájárulhatta ahhoz, hogy Sanyi olimpiai bajnok legyen.”

Díjaztuk a legjobbakat

Az arany érdemérmesek táblájára általában évente két név kerül fel. A magyar kajak-kenu sport legrangosabb elismerését ezúttal Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos és Csipes Ferenc edző érdemelte ki, így az örökös bajnokok fala után a nevük felkerült egy újabb márványtáblára. Csipes Tamara és az aranyérmes női kajaknégyes mestere, Csipes Ferenc nem tudott résztvenni az ünnepi eseményen, Kozák Danutát viszont a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella méltatta. 

Díjaztuk a legjobbakat

„Nehéz beszélnem Danáról, pedig több, mint 25 éves barátság köt össze minket. - mondta Szabó Gabriella. - Szerintem neki egyetlen hibája van: a kishitűsége. Utcahosszal nyeri a versenyeket és mégis minden döntő előtt masszírozni kell a lelkét, hogy menni fog. Soha nem volt olyan edzés, amikor azt mondta volna, hogy ő feladja, félreteszi, vagy megunta. 

Ha van tökéletes versenyző, akkor az ő. 

Ha jól számoltam hatan vagyunk, akik vele lettünk olimpiai bajnokok, nekem háromszor is volt szerencsém elkísérni őt. Azt kívánom neki, hogy a következő három évben fokozza ezeket az eredményeket, legyen nagyon sok hite, és jusson eszébe az a rengeteg csoda, amit eddig véghez vitt. Az biztos, hogy én továbbra is mellette leszek.”

Díjaztuk a legjobbakat

Az ünnepség után díjazták a sportág 2021-es legjobbjait a felnőtt, az utánpótlás, a para, és a maraton szakágban, összesen 18 kategóriában. A felnőtteknél Kopasz Bálint, Csipes Tamara (kajak), Adolf Balázs, Balla Virág (kenu), Boros Adrián, Kiszli Vanda (maratoni kajak), Adolf Balázs, Kisbán Zsófia (maratoni kenu), valamint Kiss Péter Pál és Varga Katalin (para) lett a legjobb. Az év edzője címet Csipes Ferenc, illetve Gannoruwa Levente (maraton) és Pruzsina István (para) érdemelte ki. Az utánpótlás korosztályban Fojt Sára, Kurucz Levente (kajak), Opavszky Réka, Rumi Gergő és Molnár Csanád (kenu) szerezte meg az év legjobbjának járó trófeát, az év utánpótlásedzője kategóriában pedig Gintl Andreát és Beé-Samu Andreás választották a legjobbnak. 

Díjaztuk a legjobbakat

„Rendhagyó évek vannak mögöttünk, és az is rendhagyó, hogy idén csak januárban jutalmazzuk a legjobbakat. Abban viszont nem volt rendhagyó a tavalyi év, hogy ezúttal is remek, a 2021-ben nyolcvanadik születésnapját ünneplő szövetségünkhöz méltó eredmények születtek. 

Legyünk büszkék a sikereinkre, 

mi lettünk Magyarország legeredményesebb olimpiai sportága!" - emelte ki a díjátadón Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók