“Az olimpiákkal nem volt szerencsém”

Versenyzőként olimpiai bronzéremig jutott Bakó Zoltán, edzőként viszont tanítványai ötkarikás játékokon 4 arany-, 3 ezüst-, és 4 bronzérmet szereztek eddig. A ma 70 éves kiváló tréner sportolóként öt vb-aranyérmet is nyert, ezzel az ő neve is ott van a magyar kajak-kenu sportág halhatatlanjainak emléket állító örökös bajnokok márványtáblán.

Tizenhárom éves korában kezdett kajakozni az MHS-ben, majd jogutódjaiban a VM Egyetértésben és a Bp. Vörös Meteorban. Rendkívüli szorgalmának és tehetségének köszönhetően már ifjúsági korában IBV-győzelmet ért el. 

1971-ben a K–4 1000 méteres egység tagjaként nyerte első világbajnoki érmét, egy bronzot. Ezt követően öt egymást követő világbajnokságon lett első. 1973-ban K–2 10 000 méteren Csapó Gézával, 1974-ben Mexikóvárosban, 1975-ben Belgrádban, 1977-ben Szófiában K–2 1000 méteren, valamint 1978-ban K–2 10 000 méteren Szabó Istvánnal győzött. 

 

“Az olimpiákkal nem volt szerencsém”

 

Szabó István „Istyuval” legendás párost alkottak, vele a montreali olimpián bronzérmes volt K-2 1000 méteren. 

„Az olimpiákkal nem volt szerencsém, Montreal előtt vesekövem volt, a fájdalomtól alig tudtam edzeni, egy hétig a Sportkórházban voltam, pont a kiutazás előtt. 

Szültem a köveket, lefogytam hat kilót. 

Moszkva előtt pedig megcsípett egy kullancs, agyhártyagyulladást kaptam, két hónapig feküdtem a László kórházban, ugyanott, ahol nem sokkal előttem szegény Monspart Sarolta. Saci, ez a tündéri teremtés meg is látogatott a kórházban, a TF-en egy évfolyamra jártunk. Óriási szerencsém volt, hogy tökéletesen felépültem.  De az olimpiám ráment, huszonkilenc évesen vissza is vonultam” – emlékezett vissza Bakó Zoltán egy index.hu-nak adott interjúban. 

Kettejük párosára Szabó Istyu tavaly így emlékezett:

“Bakó-Szabó, az volt a nagy páros. Bakóval tényleg úgy mentünk mint az álom. Ő erős volt egyesben, az MTK, és a korszak legnagyobb menőjével, Csapó Gézával egyfolytában fűrészelték egymást az edzéseken, majdnem egy szinten álltak, de a párosuk nem működött igazán jól, így kerültem a képbe Bakó mellett. Mi tényleg nagyon jól mentünk együtt. Volt olyan edzés, ahol mondtam is a Bakónak, hogy olyan, mintha nem is eveznénk, mégis muzsikál a hajó alattunk. Ő is ugyanezt érezte.” 

 

“Az olimpiákkal nem volt szerencsém”

 

Bakó Zoltán versenyzőként tehát hamar befejezte, de a sportágtól nem távolodott el, a TF-n 1981-ben sportszervezői-, 1983-ban szakedzői diplomát szerzett. Előbb Norvégiában edzősködött tizenhat évig, most Dániában nyolcadik éve szövetségi kapitány, az egyetlen fizetett főállású kajakedző Dániában. 

 

“Az olimpiákkal nem volt szerencsém”

 

Az első etapban Knut Holmann-nal, minden idők egyik legnagyobb férfi kajakozójával három olimpiát nyert; Atlantában a K-1 1000-et, majd Sydney-ben mindkét egyéni számot. Az athéni olimpián szintén norvég aranyérem született Eirik Verås  Larsen révén, aki a K-1 1000 métert nyerte meg, párosban pedig bronzérmet hoztak el. Eirik Londonban ismét nyert egy aranyat a pekingi ezüstje után, de azokat már Bakó nélkül. A magyar kajakpápa versenyzői az olimpiákon 4 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek, a köztes világbajnokságokon pedig 14 aranyat, többségükben olimpiai számokban.

Bár a 2000-es években dolgozott edzőként a Honvédban, majd a pekingi olimpia után pályázott magyar szövetségi kapitánynak is (Storcz Botonddal szemben maradt alul 6:5 arányban), alapvetően jól érzi magát Dániában. Jelenlegi legeredményesebb tanítványa Emma Jorgensen, aki K-1 200 és 500 méteren is harmadik lett Tokióban, a hazai rendezésű 2021-es dániai világbajnokságon szintén harmadik lett 500 egyesben, a búcsúzó olimpiai számban, K-1 200 méteren pedig világbajnok lett.

“Az olimpiákkal nem volt szerencsém”

 

“Szeretnek, megbecsülnek Dániában, ahol teljesen szabad kezet kaptam. Nincs elnökség, nincs semmi, én pedig azt mondom, hogy a legjobb hajó megy az olimpiára. Ilyen egyszerű. 

Én vagyok az egyetlen fizetett, főállású edző, én írom az edzéstervet,

tök jól érzem magam ebben a szerepben. És működik a dolog. Jól megélek belőle, szeretek itt lenni, ha nagyon elegünk van, felülünk a repülőre, és másfél óra alatt otthon vagyunk.” - tette hozzá örökös bajnokunk, akinek az egész sportág nevében további jó egészséget, sok sikert kívánunk!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók