Világbajnoki ezüstérmes a Takács Kincső, Hajdu Jonatán alkotta mix kenu páros

Egy szépen csillogó ezüstérmet hozott számunkra a szamarkandi világbajnokság utolsó napjának első szakasza. Takács Kincső és Hajdu Jonatán a sportág eddigi legjobb magyar eredményét érte el mix kenu párosban. Világbajnoki újoncként negyedik lett női K-2 200 méteren a Kiskó Réka, Szegedi Angelina páros, Kurucz Levente hatodik lett K-1 500 méteren, Bragato Giada pedig kilencedik kenu egyes ötszázon.

Három szakaszban rendeznek döntőket a nem olimpiai számos világbajnokság utolsó versenynapján. Magyar idő szerint 9 órától öt fináléval kezdődött a program, ezt követően 11 órától újabbak jönnek, majd 14 órától az ötezer méteres számokkal zárul az év utolsó kiemelt nemzetközi gyorsasági versenye.

Az elmúlt napokban is tapasztalt erős hátszél megmaradt, sőt talán fokozódott is vasárnapra Üzbegisztánban. Ez azonban nem zavarta meg, sőt inkább előnyére vált a Takács Kincső, Hajdu Jonatán alkotta mix kenu párosnak, akik a döntő napjára helyet cseréltek a hajóban és ez eredményre is vezetett, ugyanis olimpikonjaink a második helyre hozták be a hajót. A nyolcas pályáról kiválóan sikerült az indulásuk és rögtön az élre álltak. Féltávnál két tized volt az előnyük a független Korovashkov, Shliapnikova kettessel szemben a többiek viszont leszakadtak. A két hajó fej-fej mellett haladt, az utolsó ötven méteren azonban előztek Korovashkovék, de az ezüstérem így is meglett, ráadásul abszolút megérdemelten, remek versenyzéssel.

Egy kis történelmi kitekintés: bár mix számoknak még nincs komoly múltja, érdemes megjegyezni, hogy kenu szakágban ez a magyar kajak-kenu sport eddigi legjobb vegyes párosban elért eredménye. Ezidáig csak egyetlen vb-érmünk volt, még a 2021-es a koppenhágai viadalon Takács Kincső Korisánszky Dáviddal végzett a harmadik helyen 200 méteren.

Mind Kincsőt, mind Jonatán hamarosan újra láthatjuk a vízen, előbbi női kétszáz párosban Horányi Dórával, utóbbi férfi kétszáz egyesben is döntős.

Világbajnoki újoncként és a mezőny legfiatalabb egységeként abszolút teher nélkül várhatta a női K-2 200 méter rajtját a kilences pályáról a 19 éves Kiskó Réka és a 17 esztendős Szegedi Angelina. Ebben a szélben a rajtba való beállás sem volt könnyű, Kiskónak a start pillanatában rögtön korrigálni kellett, de összességében jól el tudtak jönni. Sokáig megbújtak a mezőny második felében, az utolsó 50 méterük azonban a pénteki középfutamhoz hasonlóan egészen elképesztő volt, sikerült a negyedik helyig felkapaszkodniuk. Kiváló vb-bemutatkozás!

Férfi K-1 500 méteren a hatodik helyen zárt Kurucz Levente. A Plastex Kanizsa KK kajakosa színvonalas döntőben kapott helyet a hármas pályán, rajta kívül ugyanis ott volt a mezőnyben többek között az ezer egyes olimpiai bajnoka, Josef Dostal, valamint a portugál Fernando Pimenta is. Levi jól kapta el rajtot azonban féltávhoz érve a nyolcadik helyre csúszott vissza. Megnyomta a hajrát, visszajött a középmezőnybe és bár láthatóan ő is küszködött a körülményekkel, a hatodik hely igencsak szép eredmény tőle. A futamot egyébként Dostal nyerte, Pimenta és a független színekben induló Kravets előtt.

Nem indult jól Bragato Giada napja, hiszen a tegnap ezer méteren ezüstérmes tiszaújvárosi versenyző ötszázon ezúttal a kilencedik helyen ért célba. A nehéz hátszeles körülmények között nem sikerült jól Giada rajtja és hamar nagy hátrányba került az élmezőnyhöz képest.  A vb azonban még korántsem ért véget kenusunk számára ma még kétszer is láthatjuk, előbb a mix négyes tagjaként, majd a nap végén ötezer egyesben.

Ugyanebben a számban a férfiaknál Fejes Dániel a B-döntő hetedik helyén végzett. A döntők sora 11 órától folytatódik, érdemes figyelni az M4 Sport csatornát. Magyarország jelenleg egy arany-és három ezüstérmet számlál Szamarkandban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók