Kőhalmi Emese ötödik világbajnoki címével a sportág Örökös bajnoka lett

Egy arany- és két ezüstérmet szerzett a magyar kajak-kenu válogatott a szamarkandi nem olimpiai számos világbajnokság szombati döntőiben. Női K-1 1000 méteren Kőhalmi Emese óriási fölénnyel szerezte meg pályafutása ötödik felnőtt világbajnoki címét, amivel csatlakozott a sportág Örökös bajnokai közé. Bragato Giada női C-1 1000 méteren karrierje legjobb felnőtt világbajnoki eredményét elérve második lett, csakúgy, mint az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenu kettes szintén ezer méteren.

Jobban nem is kezdődhetett volna számunkra az első döntős szakasz Üzbegisztánban! Kőhalmi Emese imponáló világbajnok lett K-1 1000 méteren. A KKNKKA 22 éves tehetsége már a tegnapi előfutamban is jelezte, hogy komolyan számolni kell vele, de még ennek ellenére is meglepően simán nyerte a döntőt.

Mesi már kétszázötven méter után az élre állt, féltávnál pedig félhajónyi előnye volt a független színekben induló Maryna Litvinchuk előtt. A második ötszázon sem lehetett megszorongatni, nem túlzás azt állítani, hogy más dimenzióban versenyzett, mint a többiek. Végül 4:03.433-nál állt meg a stopper, fiatal versenyzőnk több mint három másodpercet vert az ezüstérmes Litvinchukra.

"Előzetesen sok hajóval próbálkoztunk, de végül sikerült a megfelelőt megtalálni számára. - nyilatkozta Emese győzelme kapcsán Hüttner Csaba, felnőtt szövetségi kapitány. - Már az előfutamban látszott, hogy a többszörös világbajnok Litvinchuk lesz a legnagyobb ellenfele. De nagyon magabiztosan és a futamot végig kontrollálva nyert, úgy hogy délelőtt még mix négyest is ment. Leiskolázta a mezőnyt."

Ötödik világbajnoki címével Kőhalmi Emese csatlakozott a magyar kajak-kenu sport Örökös bajnokai közé. Ezt a titulust az olimpiai bajnokok, illetve a legalább öt világbajnoki címet szerző versenyzők kaphatják meg.

Női C-1 1000 méteren megfontoltan kezdett a középen rajtoló Bragato Giada. A Tiszaújvárosi KKSE versenyzője negyedtávnál méternél a negyedik helyen haladt a független Alena Nazdrova, a kínai Xina Jiang és a chilei Maria Jose Mailliard mögött. Ötszázhoz érve utóbbit sikerült megelőzni a magyar versenyzőnek és üldözőbe vette a kínait is. Az utolsó kétszázötven megkezdésekor szűk két másodpercre volt tőle és ekkor derült ki, hogy kettejük közül Giada osztotta be jobban az erejét. Sikerült lehajráznia ázsiai riválisát, így Nazdrova mögött ezüstérmesként zárt, ami pályafutása eddigi legjobb világbajnoki eredménye.

"Giadának el kéne már hinnie magáról azt, hogy egy remek kenus. Ha ez így lett volna, akkor szerintem megveri Nazdrovát. Egyébként szerintem a kínaival foglalkozott és elmondása szerint nem is látta Nazdrovát." - fogalmazott Hüttner Csaba.

Óriási hajrával szintén a dobogó második fokára állhatott fel C-2 1000 méteren Adolf Balázs és Fejes Dániel is. A srácok a rajtot követően az élmezőnnyel haladtak, ötszáz méterig azonban megbújtak a független, az ukrán, a moldáv és a román egység mögött az ötödik helyen. Balázsék ezt követően kezdték el növelni a csapásszámot és az utolsó 200 méter megkezdésekor már csak a Petrov, Dimitriev alkotta független egység volt előttük. A tetemesnek tűnő hátrányt végül majdnem sikerült ledolgozni, a magyar kettes mindössze hat tizeddel maradt le Petrovéktól. Szomorúságra így sincs ok, a fiúk fantasztikus pályát jöttek, az ezüstérem pedig nagyszerű eredmény.

"Balázsék ugye egy svédpáros, ami ezen a lötyögős vízen nem túl előnyös, de nagyon jól versenyeztek, a végén meccsben voltak az aranyért is. Elmondásuk szerint a végső indítást nem az erőállapotukhoz lőtték be, hanem ahhoz hogy mikor tudnak úgy indítani, hogy ne boruljanak be, mert ez a lötyögős víz tényleg megnehezítette a dolgukat. Talán ha egy kicsit előbb indulnak még szorosabb lett volna a vége, esetleg nyerhettek is volna. De azt gondolom, hogy ebben a mezőnyben, amelyben az olimpiai bronzérmes Tarnovschit is maguk mögé utsították, ráadásul a Glazunow fémjelezte lengyelek döntőbe sem jutottak, ez egy kiváló eredmény." - értékelte a fiúk teljesítményét a szövetségi kapitány.

Férfi K-2 1000 méteren a táv első felében még jól tartotta magát a Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás kettős, hiszen harmadikként haladtak át a mérőponton. A táv második fele sajnos azonban egyáltalán nem a terveik szerint alakult. Fokozatosan kezdtek visszacsúszni, nem sikerült növelniük a tempót, végül a hetedik helyen értek célba.

"Őszintén szólva nem tudom mit történt velük. Valószínűleg fejben csúszott el valami náluk, nagyon elkötöttek a közepén. Valamiért ez most egyszerűen nem állt most össze." - mondta Hüttner Csaba.

A szombat délutáni középfutamok során újabb három magyar egység biztosította a helyét a vasárnapi döntőkben, mindhárom 200 méteren.

A kajakosoknál Rugonfalvi-Kiss Janka megnyerte a második fordulós pályáját egyesben, Birkás Balázs pedig második lett, míg a kenusoknál Hajdu Jonatán harmadikként ért célba - ez mindhárom esetben továbbjutást ért.

A vasárnapi zárónapon már csak döntőket rendeznek a vb-n, szám szerint 15-öt, ezek közül 14-ben lesz magyar hajó.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók