Kőhalmi Emese újabb győzelmével zárult az üzbegisztáni világbajnokság

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia 22 éves versenyzője a tegnapi ezer egyes után, ma ötezren is világbajnok lett, a délelőtti mix négyesben szerzett ezüstérmével pedig a magyar csapat legeredményesebb versenyzőjeként zárt Szamarkandban. Adolf Balázs is szerzett még egy harmadik helyet a férfi kenu egyesek ötezres döntőjében, így Magyarország két arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel zárta a nem olimpiai számok világbajnokságát.

A szélviszonyok az ötezer méteres döntőket is kaotikussá tették. A futószakaszokkal tarkított futamok nem is feltétlenül a versenyzésről, sokkal inkább az „életben maradásról” szóltak, különösen a női kenusoknál, ahol a mezőnyben ott volt a már a negyedik számában induló Bragato Giada is. Ekkora szélben mindenki számára komoly kihívást okozott a hajóban maradni, főként a fordulók állították komoly kihívás elé a versenyzőket. Giadát sajnos nem sokat láttuk a közvetítés során, végig a középmezőnyben haladt, végül a kilencedik helyen fejezte be a versenyt és ezzel együtt a számára roppant eseménydús világbajnokságot.

Sokat elárul a körülményekről az is, hogy a női győztes chilei Mailliard 31 percen felül teljesítette a távot, így még a többiek is a vízen voltak, amikor elindították a férfiakat is. Adolf Balázs világbajnoki címvédőként kezdte meg a versenyt és az első futószakaszhoz a lengyel Glazunow és a moldáv Tarnovschi mögött a harmadik helyen érkezett meg. A három versenyző végig tisztes távolságból követte egymást, tulajdonképpen jelentősebb esemény nélkül zajlott le ez a futam, amelyet Adolf Balázs - a tegnapi ezer párosban szerzett ezüstje után - most egy bronzéremmel zárt.

Női kajakban Kőhalmi Emese már egy arany- és egy ezüstéremmel a zsebében rajtol el a harmadik, egyben utolsó számában. A sportág újdonsült Örökös bajnoka korábban 2021-ben és 2022-ben is győzött már ebben a számban, most a tegnapi ezer egyes másik két dobogósával Maryna Litvinchukkal és a svéd Melina Anderssonnal lépett meg a többiektől az elején.

Mesi a harmadik futószakasz után váltott ritmust és egy jelentősebb, öt-hat bójasornyi előnyt sikerült kidolgoznia az élen. Innen pedig már kényelmesen behozhatta a hajót az első helyen, megszerezve ezzel már Üzbegisztánban a második, összességében pedig a hatodik világbajnoki címét.

Az utolsó versenyszám a férfi kajakosoké volt 25 indulóval, köztük Erdőssy Csabával. A győriek versenyzője egészen kiválóan kezdett, az első futószakaszt követően a portugál Fernando Pimentával és a dánok nagyszerű maratonistájával, Mads Pedersennel haladt az élbolyban. Csabi két körrel később kezdett el kissé leszakadni, sőt közben bejött elé a svéd Joakim Lindberg is. Az utolsó kör megkezdésekor még a német Nico Paufler jött fel a győri kajakosra, aki azonban sikerrel őrizte meg negyedik helyét.

Magyarország összesítésben két arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel, a pontverseny és az éremtábla élén zárta a szamarkadni nem olimpiai számok világbajnokságát.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók