Világbajnoki második a mix kajak négyes, Rugonfalvi-Kiss Janka harmadik kétszáz egyesben

Két újabb érmet szereztek versenyzőink a szamarkandi nem olimpiai számos világbajnokság zárónapján. Az Ujfalvi Laura, Kőhalmi Emese, Opavszky Márk, Balogh Gergely alkotta mix kajak négyes fantasztikus versenyzéssel második lett ötszáz méteren. Rugonfalvi-Kiss Janka vb-újoncként nagy csatában megosztott bronzérmet szerzett női K-1 200 méteren. A világbajnokság délután az ötezer méteres finálékkal zárul.

Az erős hátszél megmaradt, ami hatalmas hullámokat eredményezett a vízen, így a rajtgépbe való beállás is sokak számára nehézséget okozott. Női K-1 200 méteren a vb-újonc Rugonfalvi-Kiss Janka a nyolcas pályáról jól kapta el a startot és együtt haladt az élmezőnnyel. A KKNKKA tehetsége a dán Iversennel volt harcban a haramdik helyért. A célba érkezés után még csak a negyedikként írták ki Jankát, nem sokkal később azonban kijött a hivatalos végeredmény és ezzel együtt a jó hír: mindössze 20 éves kajakosunk élete első felnőtt világbajnokságán egyéni számban bronzérmet szerzett! Fantasztikus!

A férfiak ugyanezen számában Birkás Balázs a negyedik helyet csípte meg. A szegedi versenyző a viszonylag gyengébb rajt után, hamar felzárkózott az élmezőnyre, féltávnál a negyedik-ötödik helyen haladt. Az utolsó métereken sikerült igen közel kerülnie a spanyol Garrote hajójához, de kétszeres világbajnokunk végül épphogy lecsúszott a dobogóról.

Takács Kincső a mix 500 párosban szerzett ezüstérme után nem sokkal női C-2 200 méteren Horányi Dórával voltak érdekeltek a döntőben. Fönt a kettes pályán nem kapta el rosszul a rajtot a magyar egység, a táv első felében az ötödik-hatodik pozícióban haladtak a lányok a sűrű mezőnyben. A páros tavaly Duisburgban a hatodik helyen végzett, ezen most egy pozíciót sikerült javítani, Kincsőék az ötödikként értek célba.

Hajdu Jonatán már pályafutása negyedik vb-ezüstérmével a zsebében állhatott oda a férfi kenu egyesek kétszáz méteres döntőjére. A dunaújvárosi olimpikon jól rajtolt a kilences pályáról, száz méter után még az újabb dobogóra is reális esélye volt. A végére kicsit talán elfogyott az erő és kijött az egész éves fáradtság, Jonatán az ötödik helyen rúgta be a hajóját.

A világbajnokságok történetében kapott helyet a kajak és kenu ötszáz méteres mix négyes versenyszám. Mindkét szakág döntőjében érdekeltek voltunk, elsőként az Ujfalvi Laura, Kőhalmi Emese, Opavszky Márk, Balogh Gergely alkotta kajak kvartettet figyeltük. A jól sikerült rajt után, kiváló utazót sikerült felvennie a mieinknek, féltávhoz érve a semleges egység mögött a második helyen állt a magyar hajó. Ujfalviék ezután is remek iramot diktáltak és sikerült megtartani pozíciójukat, így ezüstéremmel zártak.

Ujfalvi Laura vb-újoncként rögtön dobogós, mellette Opavszky Márk és balogh Gergely is első felnőtt világbajnoki medáliáját ünnepelheti. Bravó fiúk, lányok!

Kenuban a Balla Virág, Bragato Giada, Kollár Kristóf, Juhász István kvartett a hármas pályáról indulhatott. A magyar hajó 250 méternél a hatodik helyen haladt, és bár a hajrában az éremszerzés sem tűnt lehetetlennek végül az ötödik helyet sikerült megszerezni.

A szamarkandi világbajnokságból már csak az ötezer méteres döntők vannak hátra, amelyeket magyar idő szerint 13 órától lehet élőben követni a Duna World csatornán. Magyarország jelenleg egy arany, négy ezüst és egy bronzéremmel áll a medálversenyben.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók