Végső búcsút vettünk Cseh Lajostól

Február 21-én életének 93. évében elhunyt Cseh Lajos. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) egykori főtitkárától vasárnap délelőtt vettünk végső búcsút családja, barátai és egykori munkatársai körében.

Cseh Lajos 1960 és 1980 között töltötte be az MKKSZ főtitkári pozícióját, amely idő alatt jelentősen megnövekedett a kajak-kenu szakosztályok száma országszerte, különös tekintettel vidéken. A több, mint húsz év fáradhatatlan munkájának köszönhetően több sportolóra, edzőre is nagy hatást gyakorolt, akik közül többen a vasárnapi búcsúztatón is tiszteletüket tették a Stopper Úszóházon.

A másfél órás szertartáson beszédet mondott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Schmidt Gábor, aki kiemelten fontosnak tartja, hogy az egykori főtitkár által felépített hagyományokat és Cseh Lajos örökségét tovább tudják vinni a következő generációk is. A szertartás egyik legmeghatóbb momentuma volt, amikor az 1980-as moszkvai olimpián C-2 500 méteren aranyérmes páros Vaskuti István, valamint Foltán László egy kenu lapátot tört ketté.

A búcsúztatón jelen volt többek között Dr. Baráth Etele az MKKSZ Közgyűlésének elnöke, Füleky András, aki 1981 és 2002 között volt a Szövetség főtitkára, Angyal Zoltán és Vajda Vilmos, egykori szövetségi kapitányok, Szakács Bálint ügyvezető igazgató, Kubina Ádám főtitkár, Weisz Róbert, az MKKSZ regionális működésért felelős alelnöke, valamint Doma Gergő, az MKKSZ elnökségi tagja, az UTE szakosztály-igazgatója is.

A Stopper kivetítőjén a családja által összegyűjtött fiatalabb és idősebb kori képeket vetítettek le a jelenlévőknek. Cseh Lajos nagy tisztelője volt Szent Jupátnak, ezért a volt főtitkár fiatalabb korában egy dalt is írt a védőszenthez, amelyet lánya, Cseh Zsuzsanna énekelt el Géczi Erika olimpiai ezüstérmes kajakozó gitárkíséretében. Fáradhatatlan munkáját a Magyar Kajak-Kenu Szövetség 2007-ben az Arany Érdemérem kitüntetéssel díjazta.

Az urnát végül motorcsónakkal vitte el az Újpesti vasúti hídhoz Cseh Lajos özvegye, valamint lánya és fia, akik a Duna vízén helyezték végső nyugalomra az egykori főtitkár hamvait.

Isten nyugosztalja Cseh Lajost.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók