Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik

Egy arany, két ezüst és 4 bronz volt a magyar termés a szegedi ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világkupa szombat délelőtti programjában. A királyszámban, férfi K-1 1000 méteren Varga Ádám arany-, Kopasz Bálint pedig bronzérmes lett. Női C-1 1000 méteren Kisbán Zsófia második, Csorba Zsófia harmadik helyen végzett. A para szakágban ismét kettős dobogónak örülhettünk, ezúttal VL2 200 méteren, ahol Juhász Tamás második, Suba Róbert harmadik lett. A paralimpiai bronzérmes Varga Katalin bronzérmet szerzett a női KL2 200 méteres fináléban.

Férfi K-1 1000 méter: Varga Ádám győzött, Kopasz Bálint harmadik

A királyszámban született meg az első magyar siker a szegedi ICF Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Világkupán. Varga Ádám szenzációs versenyzéssel győzött, míg Kopasz Bálint harmadik lett, kettejük közé pedig a két magyar örök riválisa, Fernando Pimenta fért be. A négyes pályáról induló portugál kezdett a legerősebben, de féltávnál már Varga vezetett, miközben a kilences pályán Kopasz Bálint is tapadt rájuk. Varga a táv második felében érinthetetlen volt, és bár végére teljesen elkészült az erejével, így is másfél másodperccel utasította maga mögé Pimentát.

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Varga Ádám

„Nagyon fárasztó volt, viszont maxos pályára sikeredett, ez mindig egy félelmem ezer méteren, hogy vagy túlságosan ellövök az elején és alig érek célba, vagy tartalékolok és nem sikerül elfáradni. - értékelt Varga Ádám. -  A portugál Fernando Pimentát az egész verseny közben láttam, Bálintot szinte egyáltalán nem, hiszen messze volt tőlem. Jó érzés volt a teljes nemzetközi K-1 ezres mezőnyben végre újra versenyezni, olimpia óta nem voltam olyan futamban, ahol mindenki indult volna. Az első 250-en nagyon bekezdett a portugál, amit, ha felveszek akkor nagyon fárasztó nekem, ott viszont sikerült elé kerülnöm, meg is ijedtem picit, hogy bírni fogom-e a végéig. Azt érzem, hogy jó formában vagyok, gyors tudok lenni, és képes vagyok „belehalni” a pályába, ami így év elején bíztató. A legfőbb megmérettetés még messze van, viszont önbizalomszerzés szempontjából nagyon jó volt ez a döntő és a poznani világkupán is szeretnék hasonlóan teljesíteni.” 

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Varga Ádám, Kopasz Bálint

A szám olimpiai bajnoka Kopasz Bálint a kilences pálya adta nehézségek ellenére is végig nagy csatában volt Pimentával a második helyért, de bronzérem is óriási teljesítménynek számít ilyen körülmények között.

"A többiek közül senkit nem érzékeltem, egészen nyolcszáz méterig a saját pályámat mentem. Az utolsó kétszázra nagyon elfáradtam, ezért ki is néztem egy kicsit, megpróbáltam indítani még egyet, de túl sok erőm már nem maradt. Ez egy brutál kemény pálya volt nekem, a balos szembeszél miatt körülbelül tíz másodperccel tovább tartott, de elégedett vagyok, hogy ilyen körülmények között ilyen jól helyt tudtam állni." 

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Kopasz Bálint

Ötödik Adolf Balázs C-1 1000 méteren

A háromszoros világbajnok kenus a hármas pályáról rajtolhatott a kenu egyesek ezer méteres döntőjében. Balázs a táv elején próbálta tartani a tempót az élmezőnnyel és szinte végig az ötödik, hatodik hely valamelyikén haladt, végül az előbbit csípte el. 

"Nagyon fájt ez a pálya, bár próbáltam egy kicsit tartalékolni közben, de nem nagyon maradt benne a végére erő. Az utolsó kétszáz méteren azt éreztem, hogy az arcom elhidegül, ami nálam egyértelműen annak a jele, hogy nagyon durván besavasodok. Összességében elégedett vagyok, mert ilyen körülmények között viszonylag közel tudtam beérni a többiekhez képest, ami biztató."

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Adolf Balázs

Újabb kettős magyar éremszerzés, ezúttal női C-1 1000 méteren: Kisbán Zsófia ezüst-, Csorba Zsófia bronzérmet szerzett

A női kenusok számára az egyik legkeményebb, ezer méteres számban két magyarnak, Kisbán Zsófiának és Csorba Zsófiának szoríthattunk. A kazahsztáni Mariya Brovkova ugyan rajt-cél győzelmet aratott, de mögötte közvetlenül a két magyar lány érkezett a célba. Kisbán második, Csorba pedig harmadik lett.

"Még nem sok ezer métert mentünk sajnos, mert a nemzetközi versenyek programjára csak nemrég került fel ez a szám. Én nagyon szeretem, mert lehet benne versenyezni, felépíteni egy pályát és visszaköszön, hogy az ember mennyit készült, mennyi munkát tett bele. Örülök az ezüstnek, bár nem titkolom, hogy győzni jöttem ide, van már világversenyekről hat ezüstöm, szeretnék már aranyat is nyerni. Remélem, vasárnap, 5000 méteren tudok javítani a helyezésemen." - értékelt Kisbán Zsófia.

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Kisbán Zsófia

"Én is szeretem ezt a távot, nem a rajton múlik, mi lesz a végeredmény. Vissza lehet térni a mezőnybe, és kihozni magunkból, ami bennünk van. Teljesen elégedett vagyok a bronzéremmel, miután a tavalyi évem betegségek sorozata miatt kimaradt, ez egy remek visszatérés volt." - mondta Csorba Zsófia. 

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Csorba Zsófia

Nyolcadikként zárt a férfi C-2 1000 méter legfiatalabb duója

Rumi Gergő és Molnár Csanád a középfutam során helyet cseréltek a hajóban, amely akkor egy fantasztikus hajrát követően döntőt ért. A fináléban is minden tőlük telhetőt megtettek, ami most a nyolcadik helyre volt elég a fiatal páros számára.

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Rumi Gergő, Molnár Csanád

Huszonöt ezreddel csúszott le a dobogóról Bragato Giada, Nagy Bianka kenupárosa C-2 500 méteren!

Csak egy hajszállal maradt le dobogóról női C-2 500 méteren a Bragato Giada, Nagy Bianka kettős. A páros az olimpiai bajnok kínai egység mellől rajtolhatott, végig harcban voltak a dobogóért, de ezúttal meg kellett elégedniük egy negyedik hellyel.

„Szerintem volt hiba a pályánkban, nem tudtunk tökéleteset menni, de legalább tudjuk mit kell javítani. Ahhoz képest, hogy nem tudtunk tökéletes pályát menni viszont biztató, hogy egy ilyen erős mezőnyben negyedik helyen zártunk.” - kezdte Bragato Giada.

„A mellettünk lévő kínai Shixiao XU, Mengya Sun olimpiai bajnok páros ment mellettünk és őket figyeltük,  hiszen, ha velük tartjuk az iramot akkor nem lehet rossz az időnk. Szerintem nem értünk el így sem rossz időt, nyilván nem ezzel kalkuláltunk. Azt hittük, hogy az elő- és középfutam idejére még tudunk tenni, ami most elmaradt.” - tette hozzá Nagy Bianka.

Tizenhárom magyar egységnek szurkolhatunk a szombat délelőtti döntőkben - ÉLŐ
Bragato Giada, Nagy Bianka

Hatodik helyen végzett Birkás Balázs a férfi K-1 200 méteres döntőjében!

A várt szoros csatát hozta a férfi K-1 200 méteres döntő, végül célfotó döntött a helyezésekről, amely alapján Birkás Balázs a hatodik helyen végzett.

"Erős mezőny volt. Én folyamatosan építkezem, jön majd a második válogató, aztán az Eb, a vb, hosszú még a szezon. Nagyon jól éreztem magam a pályán, de technikában és pályaspecifikációban lehet még előre lépni."  

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Birkás Balázs

Kettős magyar siker: Juhász Tamás ezüst-, Suba Róbert bronzérmes VL2 200 méteren! 

A döntők sorát ezúttal is a para szakág kezdte, VL2 200 méteren pedig ismét két magyar végzett a dobogón. A tegnapi sorrend megfordult, hiszen a szám Európa-bajnoka Juhász Tamás ezúttal ezüst-, Suba Róbert pedig bronzérmes lett. A rajtot Suba kapta el a legjobban, ám a portugál Mourao ezen a napon így is ellenállhatatlan volt. Juhász a gyengébb rajt után nagy hajrával ért be a második helyen.

"Belülről jónak tűnt nekem, a rajtom megint egy kicsit lassabba volt, de száztól elkezdtem szerencsére fölfelé jönni. Ilyenkor szerintem egyfajta csőlátással haladok, nem nagyon tudom figyelni a mellettem lévőket, így nem láttam sokszor azt sem, hogy hol jár a portugál. Ahhoz képest, hogy még nagyon az elején vagyunk a szezonnak, elégedett vagyok ezzel a helyezéssel." - nyilatkozta Juhász Tamás.

Tizenhárom magyar egységnek szurkolhatunk a szombat délelőtti döntőkben - ÉLŐ
Juhász Tamás

Suba Róbert a tegnapi ezüstérme után újabb érmet zsebelt be, ezúttal bravúros pályával harmadik lett. 

"Sajnos a kajakban nem sikerült elkapnom a rajtot, most szerencsére ez jól ment, az utolsó 10-20 méterben nem úgy jött össze, ahogy terveztem. Viszont pozitív visszacsatolásként élem meg a hétvégét, hiszen az év elején, gyorsítás előtt vagyunk még. Tomival jó meccseket tudunk menni, mindenféleképpen húzzuk egymást a versenyeken." - értékelt Suba Róbert.

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Suba Róbert

Varga Katalin bronzérmes KL2 200 méteren!

Az paralimpiai bronzérmes Varga Katalin az év első versenyén bronzérmet szerzett állandó brit riválisai Charlotte Henshaw és Emma Wiggs mögött. Ugyanebben a számban Boldizsár Dalma hetedikként csapott célba.

„Abszolút boldog vagyok, bár sajnos nagyon sokat kellett kormányozni a hajót, úgyhogy sok lassító tényező is volt. a versenyben, de összességében nagyon elégedett vagyok ezzel a bronzéremmel. Még egy rendes időmérésünk sem volt az időjárást tekintve, sajnos előfutamunk sem volt, így egyáltalán nem tudtam mire számítsak. Azt gondolom, hogy nagyon sok van még ebben, a technikámon mindenképp javítanom kell, illetve a hajó belső szerelékeiben is kell még javítanunk egy-két dolgot.” - nyilatkozott a bronzérmes Varga Katalin.

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Varga Katalin

Kovács Márk K-1 200 méteren második helyen végzett a B-döntőben, majd a Balla Virág, Takács Kincső kenupáros hatodikként zártak a B-fináléban. Fejes Dániel a C-2 500 méteres páros száma előtt még ment egy B-döntőt délelőtt, ahol kilencedikként ért célba. Csikós Zsóka és Rugonfalvi-Kiss Janka a C-döntőben zárták a hétvégét,  K-1 500 méteren egymás mögött végeztek hetedik, valamint nyolcadik helyen. 

Varga Ádám nyerte a királyszámot, Kopasz Bálint a harmadik
Rugonfalvi-Kiss Janka

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók