Kenus „álomcsapat” vesz részt a sárkányhajó világbajnokságon

Október 31. és november 3. között a Fülöp-szigeteken rendezik az idei ICF Sárkányhajó Világbajnokságot. A nagyszabású esemény extra téttel is bír, hiszen tízes hajóosztályban kvótát lehet szerezni a jövő évi Világjátékokra. A válogatót követően a Römi Sárkányhajó Klub indulhat a vb-n, Reményi Péter hazánk legjobb kenusaiból állította össze csapatát.

A Palawan tartományban található Puerta Princesa Baywalk ad otthont az idei sárkányhajó vb-nek. Ez az igazán impozáns helyszín a turisták számára is közkedvelt, a magyar csapat azonban korántsem nyaralni megy a Fülöp-szigetekre. 

Az világbajnokság rangját emeli, hogy tízes hajóosztályban kvótát lehet szerezni a 2025-ös Világjátékokra, amelyet a kínai Csengtuban rendeznek. A sárkányhajó ezt megelőzően 2009-ben szerepelt a nem olimpiai sportágak legrangosabb versenyén, akkor még csak bemutatósportágként, most azonban a maratoni kajak és a kajakpóló mellett ez a szakág is teljes értékű helyet kapott a programban. 

A néhány héttel ezelőtt megtartott csepeli válogatón 200, 500 és 2000 méteren is végül csak a Römi Sárkányhajó Klub indított egységet, így értelemszerűen ők utazhatnak majd a Fülöp-szigetekre. A szabályok szerint a hajóban legalább négy lánynak kell lapátolnia, hozzájuk jön a hat fiú, plusz a dobos és a kormányos, illetve két tartalékot lehet nevezni. Reményi Péter nem bízta a véletlenre, hazánk legjobb kenusai közül többen is a csapat tagjai, összesen 35 világbajnoki érem tulajdonosai, valamint további válogatott versenyzők készülnek a megmérettetésre. 

A csapat: Kövér Márton, Korisánszky Dávid, Koczkás Dávid, Adolf Balázs, Fekete Ádám, Slihoczki Ádám, Csorba Zsófia, Horányi Dóra, Bragato Giada, Opavszky Réka, Reményi Gitta (dobos), Reményi Péter (kormányos), Süveges Lilla (tartalék), Forgó Cristopher (tartalék) 

„Összesen 12 kvótát osztanak ki a világbajnokságon a jövő évi Világjátékokra. – mondta Reményi Péter. – A három távon elért eredmények alapján jön létre egy összesített rangsor, ami eldönti, hogy kik utazhatnak majd jövőre Kínába. Nekünk egyébként minél hosszabb a táv, annál jobb, szóval talán kétszáz méteren van a legkisebb esélyünk jó eredményt elérni, de minden tőlünk telhetőt megteszünk.”

Reményi hozzátette, a távol-keleti országok rendre komoly erőt képviselnek, de ez nem is csoda, hiszen náluk komolyabb hagyománya van a sárkányhajózásnak. Mellettük még erősek lehetnek a németek, illetve, ha részt vesznek, akkor az oroszok is.

„Heti két edzésünk van Csepelen. Pályákat megyünk és csiszolgatjuk a mozgást. Én van, hogy kormányzom, de időnként motorossal megyek mellettük. Nyilván tudjuk, hogy a keleti országokban minden nap van edzés, ők csak sárkányhajóznak, mi pedig alapjában véve egy kenus csapat vagyunk. Nekünk ennyi lehetőségünk van, de nincs ezzel baj, korábban is bevált már ez a módszer, bízom benne, hogy ezúttal is élmezőnyben leszünk.” 

A csapat október 27-én indul útnak.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók