Schmidt Gábor a Magyar Hírlapnak: "A világ négy legjobbjából kettő magyar"

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke a Magyar Hírlap stúdiójában beszélt a párizsi olimpiáról, az utánpótlás helyzetéről, az akadémiai rendszerről és jövőbeli feladatokról is.

Nagyon sikeres és építkező éven vagyunk túl – mondta a Magyar Hírlap stúdiójában Schmidt Gábor. A Kajak–Kenu Szövetség elnöke kiemelte, fő fókuszban az olimpia és a paralimpia volt idén. Már Párizs előtt is létezett a Los Angeles-i keret is, mert mi előretekintünk – tette hozzá. A fiatalok jól szerepeltek az utánpótlásversenyeken is. „Büszke vagyok arra, hogy a sportág kiterjedtsége révén folyamatos az utánpótlás van” – fogalmazott a sportvezető.

Megjegyezte: „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az olimpián mind a tíz számban döntőbe jutottunk, ez egy óriási dolog, bármelyik sportág megirigyelhetné tőlünk. Összesen hét érmet nyertünk, ami egy éremmel több, mint Tokióban volt. A sportág összteljesítményével elégedett vagyok, de egy olyan sportágban, ahol olimpiáról olimpiára mindig aranyérmekkel jöttünk haza természetesen van egy kisebb csalódottság, hogy ez most nem sikerült. A versenyzők a legnagyobb teljesítményt nyújtották. A következő időszakban az a legfontosabb, hogy a szakemberekkel megtaláljuk azokat a pontokat, amikkel tudunk erősödni”.

„Azt kell egy picit erőteljesebbé tennünk, hogy a meglévő eszközöket a sportág alkalmazza

és kielemezze az eredményeket. A kielemző munka talán még nem elégséges jelenleg. Az olimpián is volt velünk dietetikus, gyógytornász, pszichológus, de talán ennek az egysége nincs még meg. Pici dolgokon kell változtatni és akkor méginkább ott tudunk lenni a világ élvonalában” – mondta a tapasztalatokról a szövetség elnöke.

Kiemelte, irdatlanul erős a nemzetközi mezőny, a top tíz ország mellé egyre több ország érkezik meg, nagyon komoly pénzeszközöket invesztálnak a sportágba.

A technológia fejlődéséről úgy fogalmazott: „Aki figyelte a kajak négyes felkészülését az biztos hallhatta, hogy a németeknek van egy saját hajógyártó részlegük, csak olyan hajóval lehet az olimpián indulni, ami kereskedelmi forgalomban kapható. Végre mi is hozzá tudtunk jutni egy ilyen hajóhoz, ami eléggé az utolsó pillanatban érkezett meg, lehet jobb lett volna, ha előbb hozzájutunk, de az biztos, hogy ennek a hajónak a minősége, merevsége jobb, mint amivel eddig versenyeztünk”.

Az akadémiai rendszerről kifejtette: A kajak kenu sportban nem gondolkodtak abban, hogy az akadémia központosítás legyen, inkább az a cél, hogy a szellemi motorja legyen a sportágnak. A Kovács Katalin Akadémia és a szövetség szorosan együttműködik, hogy egy komoly motor lehessen a sportágban. Az akadémia a sportvezető szerint megmozgatja az egész sportágat és erős versenyhelyzet alakíthat ki, amiből a sportág erősödése várható. Persze lesz elszívó ereje az akadémiának, de mindig az edző személye a fő kérdés. A versenyhelyzet mindig pozitív irányba mozdít el egy sportágat.

A női kajak négyes olimpiai szerepléséről úgy fogalmazott: „Azt mondtam, hogy cigánykereket fogok hányni, ha dobogóra állnak, ami még nem történt meg. Csipes Tamara nagyon felkészülten utazott, a párosban benne volt a dobogó. Viszont benne volt a levegőben, hogy akár még érem nélkül is maradhat a női négyes. Én azt érzékeltem az előfutam után, hogy a lányok megérezték, hogy van esélyük. Csipes Tamara az élére állt a csapatnak, tudta, hogy önbizalmat kell adnia a többi lánynak. Jó volt nézni,hogy próbálta motiválni a többieket. A női négyes után a páros is nagyon jól sikerült és egyesben Csipes Tamara is kiváló teljesítményt nyújtott. Ennek az olimpiának a legnagyobb tragédiája, hogy Csipes Tamara sosem ment ilyen jól egyesben, de Lisa Carrington sem”.

A férfiak ezer egyes számáról elmondta: „Ez volt az egyik leginkább várt futam. Pontosan tudtuk, hogy két erős versenyzőnk van az olimpián. Láttuk, hogy közöttük nagy meccs lesz. Azt is láttuk, hogy Pimenta is jó formában van. A középfutam után már lehetett látni, hogy a cseh Dostal is ott lesz, de őszintén én sem gondoltam, hogy ő aranyéremért fog versengeni, de az látszott, hogy jó formában van.”

„Varga Ádám Kopasz Bálint és Pimenta elé került, de Dostal jobban bírta a tempót és meg is nyerte az olimpiát. A világ négy legjobb kajakosa óriásit meccselt és ebből mi két érmet is szereztünk” – húzta alá Schmidt Gábor.

A jövőről elmondta, most egy elemző időszak következik. A mi sportágunkban is a szakmai vezetők szerződése lejár. Az elnökségnek kell döntenie, hogy a szakmai szervezetben kíván-e változásokat eszközölni. Ez a hetekben kiderül. A mi sportágunkban mindig a folyamatosság volt jellemző, lehet, hogy lesznek cserék, de nem azért, mert nem lennénk elégedettek, hanem azért, mert kellenek új ingerek. „Szerintem lesznek változások, amelyek után már teljes erővel Los Angelesre fogunk készülni” – jegyezte meg a sportág elnöke.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók