Sílécre cserélték a lapátot

A felkészülés mostani fázisában sok versenyző sífutó táborban vett, vagy vesz részt az ausztriai Ramsau am Dachstein-nél. Az Alpok legkeletibb része ideális helyszín egy kiadós sífutó táborhoz, és ezt most sokan ki is használják. Ebbe a körbe tartozik Nádas Bence is, aki már haza is jött, Adolf Balázsék azonban csak hétfőn érkeztek meg Ramsauba.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az év elején a Merkapt-Mekler SE kenus edzője Németh Szabolcs, két fiatal tanítványával Ramsauban indította a 2022-es naptári évet. Az utóbbi napokban sokan követték példájukat a sportágból, többek között Medveczky Erika, Boros Adrián, Czéllai-Vörös Zsófia, Erdőssy Csaba, Kiss Blanka, Lucz Anna és Nádas Bence is az Alpok keleti részén folytatta a felkészülést. Utóbbi most először vett részt hasonló edzőtáborban.

Sílécre cserélték a lapátot

„A Velenszki Tamás által irányított Párizs-kerettel edzettem. – kezdte Nádas Bence. – Kiskoromban sokat síeltem, mégis sok újdonságban volt részem, kiderült, hogy ez teljesen más, ebben valóban meg lehet dögleni. Visszagondolva azért lehet jó lett volna előtte egy sífutó edzőtől tanácsokat kérni, mert a technikám még nem az igazi, és ez is olyan, mint a kajakozás: 

a jó technika a lelke az egésznek.”

A szegedi kajakos egy hetet töltött el Ramsauban. Azt mondta, hogy a technikai hiányosságok ellenére jól érezte magát, hiszen amellett, hogy remek társaságban dolgozhatott, végre kiszabadult kicsit az eddig megszokott alapozó hétköznapokból.

„A sok kondi, futás és úszó edzés után jó érzés volt az Alpokban készülni. Nagyon szép a táj, szinte végig napsütés volt, 15-20 kilométereket mentünk, bevallom, én az első napon ki is csináltam magam. Persze itt is van konditerem, illetve egyik nap Kiss Blankával és Lucz Annával lesiklani is voltunk. Itt volt Kammerer Zoli, vele is nagyon sokat beszélgettem, ami különösen jól esett.” 

Sílécre cserélték a lapátot

Bence már itthon folytatja a felkészülést, de Ramsau am Dachstein így sem maradt magyarok nélkül. Adolf Balázs és Fejes Dániel edzőjükkel Pétervári Pállal, illetve három utánpótlás korú kenussal tegnap érkeztek meg, és velük tartott Matyus Zsolt csapata is, Varga Ádámmal, Béke Kornéllal, Molnár Péterrel és Noé Bálinttal.

„Kicsit cudar körülmények vannak, elég hideg a szél és esik a hó, ezért a pálya minősége nem a legjobb, de így is hasznos munkát tudunk végezni. – számolt be a jelenlegi körülményekről Adolf Balázs. - Változó edzéseink lesznek, ma például egy gyerek sípályán mentünk kétszer időre, ami összesen 15 kilométer. Délután volt egy másfél órás kondi, majd újabb 15 kilométer sífutás. Lesz majd, amikor 30, vagy 50 kilométereket megyünk, illetve egy héten három kondit akarunk beiktatni.”

Adolf számára nem újdonság ez a sportág, hiszen hároméves korában próbálta ki magát először sílécen.

Sílécre cserélték a lapátot

„A szüleimmel sokat jártunk sífutni mikor még kisebb voltam. Közel áll hozzám ez a mozgásforma, és nagyon hasznosnak érzem ezeket a táborokat, mert sokat segít a felkészülésben, és kizökkent abból a monotonitásból, amiben az év ezen szakaszában dolgozunk. Kicsit olyan ez, mintha kikapcsolódnánk.”

A háromszoros világbajnok kenus elmondta, a hangulatra sem lehet panasz, esténként filmet nézni, társasozni és dartsozni is tudnak a szállásukon. Varga Ádámék egy, Adolf Balázsék csapata viszont két hetet tölt el Ramsauban.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók