Repülőrajtot vettek fiataljaink Pozsonyban

Remekül kezdődött számunkra az ECA Ifjúsági, U23 Gyorsasági Európa-bajnokság. A csütörtök délelőtti 16 versenyszámból 14-ben már biztos lesz magyar döntőben, csupán Bársony Ottiliának (U23 K-1 1000 méter) és Kaed Ádámnak (ifjúsági K-1 500 méter) kell eddig biztosan középfutamoznia. A teljesítmény alapján kivétel nélkül mindenkit dicséret illet, az U23-as Hidvégi Hunor ráadásul két számban, ötszáz és ezer egyesben is meggyőző formát mutatott.

Ifjúsági korosztály:

A pozsonyi kontinensviadal első előfutamait ifjúsági férfi K-1 1000 méteren rendezték, így Mertz Attila volt az első magyar versenyző, aki megmutatta magát az Európa-bajnokságon. Ebben a számban a futamgyőztesek egyenes ágon bejuthattak a döntőbe, a KSI SE tehetsége pedig élt is ezzel a lehetőséggel, hiszen magabiztos győzelmet aratott. A lányoknál ugyanebben a számban Hofer Bianka rajtja nem sikerült jól, ennek ellenére hamar elfoglalta a második helyet és üldözőbe vette az élen haladó olasz ellenfelét is. Az MTK versenyzőjének 250 méterrel a vége előtt még fél hajónyi hátránya volt, ám a hajrában ezt is sikerült ledolgoznia, így ő is már a szombati fináléra készülhet.

Férfi K-2 1000 méteren a Konyecsni Milán, Szabó Vilmos kettesnek sem kell a középfutammal foglalkoznia, török egység mögött elért második hely döntőt ért.

K-1 500 méteren is remekeltek versenyzőink. A lányoknál az élete első korosztályos Európa-bajnokságán szereplő Mészáros Anna megnyerte futamát és már biztos finalista. A fiúknál Kaed Ádám is az első helyen ért célba, azonban a nagy létszámú mezőny miatt itt nem lehetett egyből döntőbe jutni, így a Lágymányosi Spari versenyzőjével a péntek délelőtti középfutamok során is szoríthatunk.

Áttérve a kenusokra, férfi ezer egyesben méteren Gyányi Milán semmit nem bízott a véletlenre. A szegedi tehetség gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott és a látottak alapján bizakodó lehet a döntőt illetően is. Párosban a Ludányi Mátyás, Vonga Ádám duónak a harmadik hely is elég volt fináléhoz.

Női C-1 500 méteren Sárkány Réka egy második hellyel kezdte az Eb-t, de a döntő szempontjából ez pont ideális eredmény számára.

U23-as korosztály:

Hidvégi Hunor már az első napon két számban is erődemonstrációt tartott az U23-sok között. A KKNKKA kajakosa előbb a királyszámban, vagyis K-1 1000 méteren győzött hatalmas fölénnyel, majd pár órával később ugyanezt ötszázon – ahol egyébként ő a címvédő - is megtette. Egy délelőtt alatt két számban is már döntős, ez fantasztikus teljesítmény!

Nem lehet egy rossz szavunk az Őry Zsombor, Tamás Gergő párosra sem, a srácok ezer méteren tükörsima győzelemmel kezdtek, természetesen nekik sem kell a középfutammal foglalkozniuk.

Női K-1 500 méteren sokáig úgy tűnt izgulnunk kell Ujfalvi Lauráért, de az utolsó száz méteren már őt is nyugodtan figyelhettük. A KKNKKA versenyzőjének muszáj volt elsőként beérnie a döntőhöz és bár szlovák és brit ellenfele próbálta megnehezíteni a dolgát, Laura remek hajrát produkált.

Női K-1 1000 méteren Bársony Ottiliára viszont vár még egy feladat döntő előtt, miután az észt Fedorova mögött második lett és csak ő jutott be innen a fináléba.

Férfi C-1 1000 méteren Kollár Kristófért sem kellett tördelni az ujjainkat. Egyrészt azért, mert az első három helyezett kvalifikált egyenes ágon a fináléba, másrészt azért, mert Kristóf nagyszerűen versenyezett, sokáig a harmadik helyen haladt, sőt a végén még volt ereje arra, hogy az előtte haladó francia ellenfelét lehajrázza, így a cseh versenyző mögött a második helyen rúgja be a hajóját.

Férfi C-2 1000 méteren szinte más dimenzióban evezett a Fodor Nicholas, Hodován Dávid kettős. A srácok közel 12(!) másodpercet vertek a második lengyel hajóra, így már ők is hangolhatnak a szombati döntőre.

A délelőtt zárásaként Horányi Dóra is bemutatkozott az Eb-n, kenu egyes ötszáz méteren a top három kellett az azonnali döntőhöz. Az UTE kiválósága nem bízott semmit a véletlenre, futamgyőztesként zárt.

A pozsonyi Európa-bajnokság csütörtök délután 15 órától párosok és négyesek előfutamaival folytatódik.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók