Igazi sportfieszta volt a II. Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta

Szeptember 9-10. között immár második alkalommal rendezték meg a dunaújvárosi Wichmann Tamás Nemzetközi Regattát. A nemzetközi klubversennyel olimpiai ezüst-és bronzérmes, kilencszeres világbajnok kenusunk emléke előtt tisztelegnek a szervezők.

2022-ben 18 magyar és négy külföldi klub vett részt a regattán, idén azonban ez megtriplázódott, hiszen 46 magyar és 11 külföldi klub képviselte hazáját összesen 9 országból, Ciprusról, Izraelből, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Szerbiából, Szlovákiából, Vietnámból és természetesen Magyarországról. 

A versenyen közel 800 kajakos, kenus, SUP-os és sárkányhajós állt rajthoz különböző távokon, emellett a városi iskolákból további közel 300 fő vett részt a sulisárkány keretein belül az U14 és U18 korosztályokban.

Pető Zsolt, az esemény főszervezője nagy sikerként tekint a hétvégi rendezvényre.

„Fantasztikus hétvégén vagyunk túl, amelyet a több, mint 1000 fős részvétel is bizonyít. Nagyon színvonalasra sikeredett a kétnapos verseny, különösen, hogy az európai országokon túl, a vietnámi női kenus csapat is csatlakozott hozzánk, ezzel is tovább emelve az esemény színvonalát.”

Nemzetközi sportfieszta volt a II. Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta

Hozzátette, a versenyzésen túl a regatta a barátságról, a nemzetközi kapcsolatok építéséről és ápolásáról is szól.

„Amellett, hogy mindenki odateszi magát a versenyszámokban, a regatta sokkal inkább szól az új nemzetközi barátságok kialakulásáról és ápolásáról. A verseny előtti és utáni napon a külföldi csapatoknak kirándulásokat, közös programokat szerveztünk, amelyeken a versenyzők és sportszakemberek még jobban megismerhetik egymást.”

Ezt a példát erősíti Nicolae Craciun, olasz világbajnok kenus is, aki nagyszerű élményként élte meg a hétvégi eseményt.

„Óriási élmény volt számunkra ez a regatta. A nagy nemzetközi versenyeken általában nem sikerül kontaktálni az ellenfelekkel, most azonban nagyon jókat tudtunk beszéli például Hajdu Jonatánnal vagy Slihoczki Ádámmal is. Nagyszerű hely Magyarország, kiváló volt a helyszín és a rendezés is, nagyon értékes hétvégét töltettünk el. Számomra nagy élmény, hogy Vajda Attilával, a magyarok nagy kenusával készíthettem közös fotót, valamint a regatta névadójáról, Wichmann Tamásról is megemlékezhettünk a hétvége folyamán. Remélem, hogy évről évre nagyobbá válhat ez az esemény, mert igenis nagy jelentősége van az ilyen versenyeknek is.” - számolt be a hétvégi élményeiről Nicolae Craciun.

Nemzetközi sportfieszta volt a II. Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta

A pontverseny alapján, a szervezők kiosztották a Wichmann Tamás Kupát, amelyek a DKSE Dunaújváros csapata nyerte meg, akik több, mint 70 versenyzővel indultak a regattán.

„Fontos kiemelni, hogy a második helyen a Valenciából érkező Sueca csapat végzett, akik 16 fővel megelőzték a legtöbb nagylétszámú klubot is. Az összesített éremtáblázatot a Szekszárd csapata nyerte, ezúton is gratulálunk nekik.” - mondta az esemény főszervezője.

Nemzetközi sportfieszta volt a II. Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta

A spanyolok egyébként már visszatérő vendégként érkeznek Dunaújvárosba, a versenyzők és a szakmai stáb is szuperlatívuszokban számolt be a hétvégi tapasztalatokról.

„Elképesztő volt az idei verseny! Minden eddigi magyarországi élményünket felülmúlta a hétvége. 

Rengeteg új barátságot kötöttünk, emellett pedig nagyon jókat versenyezünk, biztosan vissza fogunk térni jövőre is.”

 - kezdte Elena Pérez Belenguer, 16 éves spanyol kajakozó.

„Olyan törődésben és odafigyelésben van itt részünk, amit sehol máshol nem tapasztaltunk még meg. Fantasztikus volt ez a hétvége.”- tette hozzá a Sueca csapatvezetője Vicente José Tortajada Machi.

Nemzetközi sportfieszta volt a II. Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta

Magyar oldalról egyébként Hajdu Jonatán és Slihoczki Ádámon túl, Kövér Márton is rajthoz állt SUP szakágban, valamint a szerb kajakos színeket képviselte Bedőcs Krisztina és Holpert Ervin.

A II. Wichmann Tamás Nemzetközi Regatta sikere pedig egyben azt is jelenti, hogy jövőre is biztosan megrendezik a nemzetközi klubversenyt Dunaújvárosban!

„A hétvége sikere azt bizonyította be, hogy van létjogosultsága a klubviadalnak, és reméljük évről évre tovább fogunk növekedni. Az a célunk, hogy az ötödik évre már egy nemzetközileg elfogadott klubverseny lehessünk, akár ECA, akár ICF szinten. Mindezzel pedig létrehozhatnánk egy egyedülálló eseményt.” - zárta Pető Zsolt, a regatta főszervezője.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók