Kajak-Kenu TV #3 | Szegedi Világkupa és Világbajnokság, Csay Renáta és a Magyar Sport Napja a KKNKKA-n

Csütörtök reggel, háromnegyed kilenckor érkezik az M4 Sporton a Kajak-Kenu TV harmadik epizódja. A versenyszezon már gőzerővel dübörög, ezért kiemelt figyelemmel követtük az ICF Gyorsasági Világkupa és Para Kajak-Kenu Világbajnokságot Szegeden, ahol az éremtábla élén végeztünk, emellett egy gyorsasági és két para kvótát is szereztünk. Győrben látogattuk meg Csay Renátát, a nemrég visszavonult húszszoros világbajnok maratoni kajakosunkat, aki most már csak az edzősködésre összpontosít. Május hatodika a Magyar Sport Napja, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémián pedig ez alkalomból ültek hajóba együtt kicsik és nagyok.

Május 8-12. között ismét Szegeden szálltak vízre a világ legjobb kajakosai és kenusai. A gyorsasági és a para kajak-kenu szakág számára ez volt az első nemzetközi verseny az olimpia és a paralimpia évében, ugyanakkor az európai versenyzők számára a Maty-éren adatott meg a lehetőség, hogy további indulási jogokat szerezzenek a párizsi ötkarikás játékokra. A csapat minden szempontból jelesre vizsgázott, hiszen 6 arany-, 3 ezüst- és 6 bronzéremmel megnyertük az éremtáblázatot, ami pedig talán ennél is fontosabb, hogy Takács Kincső C-1 200 méteren, Kiss Tibor pedig KL2 200 méteren, Boldizsár Dalma pedig VL2 200 méteren szerzett kvótát Párizsba.

„A kilences pálya a kedvencem Szegeden – értékelt felszabadultan a győriek kvótaszerzős klasszisa, Takács Kincső. – Az edzőmnek, Krisztiánnak az volt a legjobb tanácsa, hogy csak nyomjam, magamat pedig arra ösztökéltem, hogy a legjobb formámat hozzam. Egy nagyon nyugodt felkészülés van most mögöttem. Mentálisan nem voltak körülöttem zavaró tényezők. Végre ki tudtam adni magamból azt a teljesítményt, ami valóban bennem van.”

A világkupán Kopasz Bálint két számban is diadalmaskodni tudott, kajak egyes ötszáz és ezer méteren is a dobogó tetejére állhatott fel. A Graboplast Győri VSE sportolója örült annak, hogy hazai körülmények között, állhatott fel ismét a dobogó tetejére. Olimpiai bajnokunk kiemelte: „nagyon örülök minden győzelemnek, de főleg, ha hazai közönség előtt tudok diadalmaskodni.”

Adolf Balázs C-2 500 méteren Hajdu Jonatánnal térdelt össze, az egység pedig egy bravúros bronzérmet szerzett.

„Az volt a cél, hogy ami bennünk van azt ki tudjuk adni magunkból. Nemzetközi szinten is szerettük volna magunkat elhelyezni, ezért nagyon örülök, hogy minden futamunkon stabil teljesítményt tudtunk nyújtani – vélekedett Balázs, akinek bár ezúttal nem sikerült döntőbe jutnia ezer egyesben, ötezren viszont győzni tudott. – Nagyon pozitív, hogy a tavalyi évem után így tudom kezdeni az ideit. Remélem, hogy hasonlóan megyünk majd tovább, előre.”

Az eseményen többek között sikerült még megszólaltatni Varga Katalint, Varga Ádámot, Kiss Ágnest, Nagy Biankát, Korisánszky Dávidot, Kisbán Zsófiát és Zagyvai Borkát is.

Csay Renáta, 20-szoros világ-, 19-szeres Európa-bajnok 2023 végén jelentette be, hogy visszavonul a sportágtól. Az egyetemes maratoni kajak szakág valaha él legeredményesebb női versenyzője, manapság az utánpótlásban tevékenykedik, de így is szívesen mesél sikerekben gazdag, kivételes pályafutásáról.

„Az első mindig emlékezetes. 1999-ben nyertem az első világbajnoki címemet Győrben. Nagyon felemelő érzés volt a szüleim, a barátaim és az iskolatársak előtt versenyezni. A második győzelmem azért volt különleges, mert azt mondták, hogy az az igazi, ha valaki meg is tudja védeni a címét. Nekünk sikerült” – mesélte örökös bajnokunk.

2000 óta május hatodikán tartjuk a Magyar Sport Napját. Ennek apropóján a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia fiatalokat és időseket is megmozgató programot hozott össze. A kicsik és nagyok egy közös evezésen vettek részt, a legjobban teljesítő hajókban ülők pedig értékes nyereményeket is kaptak. Kovács Katalin, háromszoros olimpiai bajnok, az akadémia alapítója fontosnak tartotta, hogy kicsik és nagyok egyaránt részt vegyenek az eseményen.

„160 gyerek vett részt ezen az ünnepnapon. Nagyon büszke vagyok minden egyes edzőnkre, stábtagunkra. Azt érzem, hogy hónapról hónapra egyre jobban összekovácsolódunk és egy csapatként funkcionálunk” – értékelte a napot olimpikonunk.

Május 23-án reggel 8:45-től tehát érdemes lesz figyelni az M4 Sportot, de a teljes adás – a korábbiakhoz hasonlóan – hamarosan megtekinthető lesz YouTube csatornánkon is. Azok, akik nem bírják kivárni a holnap érkező epizódot itt megtekinhetik az adás előzetesét.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók