Adolf Balázs óriási csatában döntős C-1 1000 méteren

Középfutamokkal folytatódott péntek délelőtt az ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu és SUP Európa-bajnokság a Maty-éren. Magyar tekintetben egyedül Adolf Balázs indult olimpiai számban, aki C-1 1000 méteren nagyon szoros befutó után, kvalifikálta magát a döntőbe. Szintén finalista lett kajak egyes és páros kétszázon is Kurucz Levente, utóbbi számban Opavszky Márkkal kiegészülve. Para döntőseink száma is nőtt: VL2 200 méteren Juhász Tamás, KL3 200 méteren Kiss Erik és Dancs Gergő.

Adolf Balázs tegnap bevallottan nem adott ki mindent magából a kenu egyesek ezer méteres előfutamában. Igaz, világbajnok kenusunknak hosszú napja volt, hiszen C-2 500 méteren is rajthoz állt, ahol már az első pálya után bebiztosították a finálét Hajdu Jonatánnal. Utólag kijelenthetjük, Balázs remekül menedzselte eddig az Európa-bajnokságot, hiszen a mai ezer egyes középfutamban minden erejére szüksége volt. A döntőbe az első három helyezett jutott be, Balázs sokáig a német Scheibner és a francia Bart mögött a harmadik helyen haladt. Ott loholt azonban a nyakán a lengyelek klasszisa, Wiktor Glazunow, aki a második ötszázon folyamatosan csökkentette a különbséget, de Balázs is közelített az élen állókra. A véghajrá nagyon szorosra sikeredett, az első négy egység mindössze négy tizedmásodpercen belül szelte át a célvonalat. Ami viszont a legfontosabb: Adolf a második helyen rúgta be hajóját.

„Éreztem, hogy ezt a pályát nagyon durván maxolni kell. Bíztatott, hogy végig ott voltam a mezőnyben, elől nem nagyon mentek el a srácok. Az utolsó kétszáz már nagyon-nagyon fájt.

Szerintem idén ez volt az egyik legfájdalmasabb pályám,

de nem feltétlen azért, mert az eddigieket nem nyomtam ennyire, hanem van bennem egy olyan fáradtság, hogy ezt nem lehet úgy lehozni, hogy ne szenvedjen az ember. Hozzá kell szokni ehhez a terheléshez is, meg kell barátkozni a fájdalommal. Szerintem ki tudom magam pihenni holnapra” – mondta a futam után Adolf Balázs.

Az első három hely egyikén kellett végeznie Fejes Dánielnek is a kenu egyesek ötszáz méteres középfutamában, hogy a döntőbe kvalifikálhassa magát. Jó rajt után, remek utazóval a második-harmadik pozícióban haladt, de közben a folyamatosan jött fel az élbolyra az egyes pályán evező Martin Jacome. A Honvéd versenyzőjének az utolsó méterekre elfogyott az energiája, a negyedik helyen végzett, így ebben a számban nem, de délután ezer párosban Kollár Kristóffal ott lesz a fináléban.

A középfutam jelentette a végállomást Koczkás Dávid és Besenyei Ádám számára is. A magyar egységnek a C-2 200 méteren szintén az egy-háromban kellett volna végeznie, negyedik helyezésükkel azonban lecsúsztak a döntőről.

Férfi kajak egyes kétszáz méteren a kisebb betegséggel küzdő Kurucz Levente ma már sokkal jobb formában érkezett ki a Maty-érre. Szoros csatában második helyezés lett az övé és biztosította helyét a döntő mezőnyében. Sőt nem sokkal később K-2 200 méteren Opavszky Márkkal kiegészülve is remekeltek. A páros kiváló rajtja után csak a litvánok jelentettek rájuk veszélyt, azonban a fiúk remekül állták a sarat és ott lesznek a ma délutáni fináléban.

„Sajnos kedd óta betegséggel küszködök. Tegnap nagyon erőtlennek éreztem magam, ma kezdett visszajönni az erőm. Ez már az egyesben is meglátszódott, de párosban is kitűnt, hogy előrébb tudtunk lépni. Remélem, hogy a délutánra még sikerül egy kicsit gyorsulni, a hibákat kijavítani.

Holnapra még jobb formában leszek”

– mondta el a végül a kajak egyes és páros kétszáz méteren is finalista Kurucz Levente.

„A tegnapunk nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. De versenyző típusok vagyunk és a mai napra próbáltunk mindent kiküszöbölni” – mondta bizakodóan Opavszky Márk.

Para szakágban Juhász Tamás a VL2 200 méter középfutamában rajt-cél győzelmet aratott, ő is finalista. Kajakosaink is kiváló középfutamon vannak túl, KL3 200 méteren Kiss Erik a második, míg Dancs Gergő a harmadik helyen beérkezve kvalifikálta magát az Eb-fináléba.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók