Négy olimpiai számban is magyar arany Szegeden

Álomszerűen alakult magyar szempontból a szombat délelőtt a szegedi Európa-bajnokságon. Gyorsasági szakágban öt olimpiai számban rendeztek döntőt, ebből négyet is aranyéremmel zártunk. Csipes Tamara előbb egyesben, majd a négyes tagjaként Gazsó Dorkával, Pupp Noémivel és Fojt Sárával is győzött. Férfi K-2 500 méteren hét év után ismét Európa-bajnok lett a Nádas Bence, Tótka Sándor egység, míg női C-2 500 méteren Kiss Ágnes és Nagy Bianka abszolút hazai közönség előtt ünnepelhetett. Para szakágban Suba Róbertnek köszönhetően egy ezüstéremet is sikerült bezsebelni.

ERŐDEMONSTRÁCIÓ NŐI K-1 500 MÉTEREN: CSIPES TAMARA FÖLÉNYES GYŐZELMET ARATOTT

Csipes Tamara még csütörtökön az előfutamból egyből a döntőbe kvalifikálta magát K-1 500 méteren. A fináléban egyik legnagyobb vetélytársával, a dán Emma Jorgensennel kapta el legjobban a rajtot. A kétszeres olimpiai bajnokunk hamar a mezőny élére ugrott, s első helyét szinte az egész verseny során nem veszélyeztette senki. 250 méternél már fél hajónyi különbséggel vezetett és ez csak tovább nőtt a táv második felében. Tami a válogató után az olimpia előtti utolsó nemzetközi versenyen is komoly erődemonstrációt tartott, megszerezve ezzel tizedik Európa-bajnoki elsőségét.

"Mindig saját magadat kell legyőzni, minden pályán, de azért mérem magam Emma Jörgensenhez, mert ő egy jó útmutató, hogy hol tartok a nemzetközi mezőnyben. Európa-bajnokként számomra mentális előny, hogy elhiggyem, Tokió után ismét meg tudom csinálni a dobogót majd az olimpián, talán még az aranyérmet is. Más, amikor az ember úgy megy ki, hogy egytől ötig bármi lehet, és más, amikor úgy, hogy igenis én ezt meg akarom nyerni" - nyilatkozott a már Párizsra is készülő Csipes Tamara, aki pályafutása során először nyert K-1 500 méteren egy felnőtt világversenyen.

MEGKÉRDŐJELEZHETETLEN GYŐZELMET ARATOTT A NÁDAS BENCE, TÓTKA SÁNDOR PÁROS

Hét év után ismét Európa tetején a Nádas Bence, Tótka Sándor páros. Hüvös Viktor tanítványai már a két nappal ezelőtti előfutamban is remek formát mutattak és ezúttal is fantasztikusan jöttel ki a rajtgépből. A kiváló startot, kiváló folytatás követte, a srácok végig kontrollálták a pályát. A hajrában a független színekben induló Uladzislau Kravets, Dzmitry Natynchyk kettes próbált feljönni a mieinkre, de ők sem tudták veszélyeztetni Sanyiék győzelmét, akik óriási ovációt kaptak a közönségtől az utolsó métereken.

"Sanyival azt beszéltük a rajt előtt, hogy feszített a program, így valószínűleg nem fogják visszalőni a rajtot, ezért próbáltuk egy kicsit jobban belefeszíteni magunkat a rajtgépbe - nyitatkozta az MTI-nek a szegediek világbajnoka, Nádas Bence. - Szinte kirobbantunk a rajtból és onnantól kezdve ráálltunk az erős utazótempónkra, amellyel meg tudtuk őrizni az elején szerzett előnyünket. Az utolsó kétszázon pedig a szegedi közönség szinte behúzott minket a célba. Óriási élmény hazai publikum előtt nyerni, legutóbb a 2014-es utánpótlás világbajnokságon szólt nekem itt a Himnusz. Most olimpia évében, olimpiai szám megnyerése után hallgathattam meg, ez leírhatatlan élmény."

Tótka azt mondta, ők még nem akarják elkiabálni az olimpiai csapattagságot, de az biztos, hogy vasárnap, a négyessel is mindent megtesznek majd a sikeres szereplésért.

"Örülünk, hogy aranyérem lett a vége, de annak még jobban, hogy összeálltunk és kijött a forma. Most a holnapra fókuszálunk, bár tudjuk, hogy nem egy világbajnoki szintű mezőnyt gyűlt itt össze négyesben, mert kicsit szerencsétlen az Eb időpontja. Mi ezzel együtt egy nagy pihenő után szeretnénk megmutatni, hogy jó formában vagyunk és küzdünk egymásért" - fogalmazott az UTE olimpiai bajnok kajakosa.   

A HATODIK HELYET SZEREZTE MEG C-1 1000 MÉTEREN ADOLF BALÁZS

Tudtuk jól, hogy ismét egy roppant erős mezőnyben kell bizonyítani Adolf Balázsnak C-1 1000 méteren, aki tegnap saját állítása szerint is egy "maxos pályával" jutott be a szombat délelőtti fináléba. A román Catalin Chirila, a cseh Martin Fuksa, valamint a moldáv Serghei Tarnovschi lépett el a mezőnytől, miközbe világbajnok kenusunk 4-6. helyekért volt harcban az egyes pályán. Balázs a vége előtt nem sokkal megindította a hajrát és bár közeledett az élenállókhoz, végül a hatodik helyen zárt. Nem ért még azonban véget számára az Európa-bajnokság, hiszen holnap a C-2 500 méter döntőjében Hajdu Jonatánnal, illetve ötezer méteren is éremesélyesként száll vízre.

BOLDIZSÁR DALMA ÖTÖDIK LETT VL2 200 MÉTEREN

A már parakvótás fiatal szegedi versenyző VL2 200 méteren az ötödik helyen végzett.

KL3 200 MÉTEREN HATODIK HELYEN VÉGZETT MOLNÁR NIKOLETTA

A szintén már kvótával rendelkező Molnár Nikoletta KL3 200 méteren kissé beragadt a rajtnál. Az Angyalföldi VSE versenyzője ezt követően komoly erőket mozgósított, ami a hatodik helyre volt elegendő.

SUBA RÓBERT EZÜSTÉRMET SZERZETT KL1 200 MÉTEREN

Két magyarnak is szoríthattunk a KL1 200 méteren, Suba Róbert és Juhász Tamás is megmérette magát. A rajt után Suba Róbert és a francia Remy Boulle szakította le magáról a mezőnyt. A hajrát végül a francia versenyző bírta jobban, ugyanakkor Robi is elégedett lehet az ezüstéremmel. Juhász Tamás végig hatalmas csatát vívott a harmadik helyért Esteban Fariassal, de végül lecsúszott a dobogóról.

EURÓPA-BAJNOK A KISS ÁGNES, NAGY BIANKA KETTES!

A múlt heti válogatóversenyt, majd a szétlövést követően már a biztos olimpiai indulás tudatában állhatott oda a C-2 500 méter fináléjára a szegedi páros. Ebben a számban nem rendeztek előfutamot, azonban már a rajt után látszott, hogy a lányok hozták magukkal azt a lendületet, amivel egy hete is diadalmaskodni tudtak. Ágiék féltávnál a spanyol egységgel szoros csatában haladtak az élen. Az Antia Jacome, Maria Corbera kettős azonban elfáradt a táv végére, ellenben figyelni kellett a lengyel és független színekben induló párosra. A mieinkben azonban szerencsére marad még elég erő ahhoz, hogy ne engedjék ki a kezükből a győzelmet, így abszolút hazai közönség előtt ünnepelhettek. Azért ez egy egy hónapja meglakult párostól nem is rossz!

"Szokatlan, hogy egy egység azonos oldalon, svéd módon evezzen, de az előző olimpián a kanadaiak is így álltak dobogóra, úgyhogy tudtuk, hogy a spanyolok is nagyon jók lesznek. Bár nekik ez a jobbos szembeszél talán nem kedvezett, talán ezért lehet, hogy féltáv után lemaradtak. Mi hozzájuk akartuk mérni magukat, de végül nem ők lettek a legnagyobb ellenfelek. - értékelt az MTI-nek Nagy Bianka. - Amúgy nem volt taktikánk, nem szokott lenni, belemegyünk keményen a pályába és próbálunk a leggyorsabbak lenni. A rajtot szerintem nagyon jól elkaptuk és bíztam benne, hogy 250-nél el tudunk lépni, ami sikerült is."

Hozzátette: nagyon szeret itthon versenyezni, sokat jelent, hogy már a rajt előtt, amikor bemondják a nevüket, hallja az üdvrivalgást a szurkolóktól és az utolsó száz méteren is rengeteget segít nekik a bíztatás.

ARANYÉREMMEL FEJEZŐDIK BE A KORA DÉLUTÁN: GYŐZELEM NŐI K-4 500 MÉTEREN

A nap utolsó olimpiai számos döntőjét női K-4 500 méteren rendezték, benne a Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra kvartettel. A táv első felében négy egység emelkedett ki a mezőnyből, a norvég, a lengyel, a szerb és a magyar hajó is szorosan egymás mellett haladtak. Kétszázötven méternél Dorkáék még a negyedik helyen álltak, majd ezt követően jött a mindenkori magyar női négyesnek már védjegyévé váló legendás hajrá. Remekül sikerült a "hoppolás" a tribün elé pedig már úgy érkeztek meg az utolsó száz méterre, hogy biztosan vezett a magyar hajó. Több mint egy másodpercet adtak az ezüstérmes lengyeleknek, a publikum pedig óriási óvációval fogadta az újabb magyar győzelmet.

"A győzelem volt a célunk, főleg annak fényében, hogy a mezőnyben nem volt olyan négyes, amely az olimpián is indulni fog. Ez a siker jó jel, okosan osztottuk be a pályát" - fogalmazott Gazsó.

"Viszonylag erős szembeszél van, úgyhogy Tamitól azt az utasítást kaptam, hogy okosan evezzek és szerintem ezt sikerült is megvalósítanom. Tudtam, hogy a hajrára is marad tartalékunk. Szerintem nagyon jól megoldottuk ezt a feladatot" - értékelt Pupp.

"A négyesnek az a lényege, hogy mindenki ki tudja magát evezni, hogy összehangolva kijöjjön az, amit egyesben tudunk. És ez most sikerült" - mondta a négyesben kétszeres olimpiai bajnok, összességében pedig már 11-szeres Európa-bajnok Csipes, hozzátéve: nem tudják, hogy ez világszinten mire lehet elég, de ő nagyon büszke erre a csapatra.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók