"Aranyos" női kajakpárosok kétszáz és ezer méteren

Tovább gurul a magyar henger a szegedi Európa-bajnokságon, szombat délután két arany-, egy ezüst és egy bronzéremmel bővült a dicsőséglistánk. Női kajak párosban előbb ezer méteren Pupp Noémi és Fojt Sára, majd kétszázon Kiss Blanka és Lucz Anna diadalmaskodott. Férfi K-4 1000 méteren második lett az Opavszky Márk, Hidvégi Hunor, Kollek Bálint, Szántói-Szabó Tamás kvartett, míg kenu párosban Kiss Ágnes és Nagy Bianka harmadik lett kétszáz méteren. SUP szakágban Kocsis Csillag és Szabó Zénó is döntőzött, emellett megrendeztük a Sportoló Nemzet Nyílt Futamot is.

EZÜSTÉREMMEL FOLYTATÓDOTT A DÉLUTÁN, K-4 1000 MÉTEREN LETT MÁSODIK A MAGYAR EGYSÉG

Négy hajó alkotta az élmezőnyt férfi K-4 1000 méter döntőjében, ahol az Opavszky Márk, Kollek Bálint, Hidvégi Hunor és Szántói-Szabó Tamás alkotta egység magabiztosan tartotta a harmadik pozíciót. Hamar eldőlt, hogy a független színekben az ötös pályáról induló hajóval senki nem tudja felvenni a versenyt, viszont a magyar egység hatalmas hajrát indított az utolsó kétszázötven méteren, aminek meg is lett az eredménye, hiszen megelőzték a spanyolokat, ezüstérmet szerezve ezzel.

"Előre megbeszéltük, hogy mit szeretnénk csinálni és végig sikerült kontrollálnunk a pályát. Ezzel együtt kicsit váratlanul ért, hogy másodikak lettünk, de nagyon boldog vagyok és büszke vagyok a srácokra" - nyilatkozott a vezérevezős Opavszky Márk.

PUPP NOÉMI ÉS FOJT SÁRA MEGSZEREZTE MÁSODIK ARANYÉRMÉT SZEGEDEN!

Pupp Noémi és Fojt Sára már a délelőtt folyamán jól muzsikált együtt, akkor négyesben (Csipes Tamarával és Gazsó Alida Dórával kiegészülve) sikerült a dobogó tetejére felállniuk. Ebből is meríthettek erőt a délutánra, K-2 1000 méteren ugyanis a magyar páros rajtja volt az egyik legjobb a döntőben. Sáriék a norvégokkal és a svédekkel haladtak az élen, majd féltávnál át is vette a vezetést. A hajrában azonban még szükség volt a plusz erőre, hiszen nagyon jöttek a riválisok, de még a mieinkben is volt annyi plusz, hogy megszerezzék a nap ötödik magyar aranyérmét.

 "Azt az utasítást kaptuk, illetve kicsit meg is lettünk fenyegetve, hogy ha ötszáz méter után elöl vagyunk, akkor rossz dolgok fognak velünk történni. Betartottuk ezt, 500-nál váltottunk iramot és az utolsó kétszázba pakoltuk bele, ami maradt és szerencsére maradt. Sikerült lehoznunk jól ezt a pályát is." - mondta Pupp Noémi.

A MAGYAR LÁNYOK NEM TUDNAK LEÁLLNI: KISS BLANKA ÉS LUCZ ANNA ARANYÉRMET SZERZETT!

A Kiss Blanka, Lucz Anna páros egyértelműen a legjobban kapta el a rajtot K-2 200 méteren, és ezt követően is magabiztos előnnyel haladt az élen. A páros 2022-ben már Európa-bajnok volt ezen a távon az utolsó métereken már egyértelmű volt, hogy ezúttal is a magyar himnuszt fogjuk hallgatni az eredményhirdetéskor.

"Jól belenyúltunk a rajtba, ez az erősségünk. Aztán a végén nagyon jöttek fel a szlovének, de szerencsére nem tudtak becsúszni elénk. Próbáltam kizárni a körülményeket, de a végén hallottam a közönséget, és az nagyon megdobogtatta a szívemet" - nyilatkozott Kiss Blanka.

"Én csak Blankát követtem, próbáltam minden kizárni. Azt periférián láttam, hogy nincsenek mellettünk, de amikor beértünk, nem tudtam, hányadikak vagyunk. Blanka azonban magabiztosan mondta, hogy nyertünk, akkor megnyugodtam." - tette hozzá újpesti klubtársa, Lucz Anna.

K-1 200 MÉTEREN NYOLCADIK KURUCZ LEVENTE

Erős mezőny alakult ki a férfi K-1 200 méter döntőjében, amelybe Kurucz Leventének a középfutamból sikerült bejutnia. A párosban már egy bronzérmet bezsebelő, most az egyes pályáról rajtoló versenyzőnk végül a nyolcadik helyen ért célba.

A NAP VÉGÉRE IS MARADT ÖRÖM, A KISS ÁGNES, NAGY BIANKA PÁROS BRONZÉRMET SZERZETT

Délelőtt még a C-2 500 méteren szerzett aranyérmet ünnepelhette a Kiss Ágnes, Nagy Bianka duó, délután ötkor viszont már a kétszáz méter döntőjében volt jelenésük. Habár Ágiék rajtja nem a legjobban sikerült, ezt a táv során sikerült kompenzálniuk és az utolsó métereken behozták a hajót a harmadik helyre.

"A fókusz az ötszázon volt, az volt a legfontosabb, ez már egy örömevezés volt. A többieket nem érzékeltem, azt sem láttam, mi hányadik helyen vagyunk, de a kétszáz méter ilyen, itt végig nagy erővel menni kell. Amikor beértünk a célba, reméltem, hogy éremközelben vagyunk" - mondta az MTI-nek Kiss Ágnes.

SUP technikai: Kocsis Csillag negyedik, Szabó Zénó ötödik

Szombat délután került sor a SUP technikai futamok döntőjére is, amely során hölgyeknél és férfiaknál is volt magyar résztvevő. Kocsis Csillag és Szabó Zénó is tudott egy-egy aranyérmet szerezni ifjúsági SUP hosszútávú verseny döntőjében, így magabiztosabban állhattak oda a technikai futam fináléjára. Csillag végül a női mezőnyben, szoros csatában lett a negyedik, míg Zénónak az ötödik hellyel kellett megelégednie.

A Sportoló Nemzet Program keretein belül szombaton a Sportoló Nemzet Nyílt Futamra is sor került, amelyen a felfújható SUP deszkával indulóknak négy és fél kilométeres versenytávot kellett teljesíteniük. Hölgyeknél 34, férfiaknál 64 SUP-ost indított útjára Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. A csütörtöki open hosszútávú kategóriához hasonlóan ezúttal is rengeteg magyar versenyző állt rajthoz. A női mezőnyben második helyezett lett Ebenspanger Dóra, de bronzérmet szerzett elnökségi tagunk, Rasztotzky Eszter, valamint említésre méltó Erdős Zsófi negyedik, valamint Kocsis Ildikó ötödik helye is. Férfiaknál Márton Károly második helye a legelőkelőbb magyar szempontból, őt egyedül csak a korábbi világbajnok kenus Andrii Kraitor tudta megelőzni.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók