Hüttner Csaba: „a fiatalok visszaigazolást kaptak arról, hogy van keresnivalójuk”

Magyarország két arany-, négy ezüst- és két bronzéremmel a medáltáblát és pontversenyt is megnyerve zárta a szamarkandi nem olimpiai számos világbajnokságot. A zárónap történéseit, valamint az egész versenyt is összességében pozitívan értékelte a szövetségi kapitány, aki külön kiemelte a csapat fiatal versenyzőinek teljesítményét és hozzáállását.

ICF Nem Olimpiai Számos Gyorsasági Kajak-Kenu Világbajnokság

1
Magyarország
2
4
2
8
2
Portugália
2
3
1
6
3
Lengyelország
2
1
0
3
4
Ukrajna
2
0
2
4
5
Moldova
1
2
0
3
6
Csehország
1
1
1
3

Szinte az egész vb alatt, de vasárnap különösen meg kellett küzdenie a szélsőséges időjárási körülményekkel a versenyzőknek. A zárónapon is óriási szél uralkodott Üzbegisztánban, a nagy hullámok pedig több esetben a végeredményt is befolyásolták Hüttner Csaba szerint.

„Egész nap kaotikus állapotok voltak, többen is borultak, vagy elsüllyedtek. – kezdte vasárnapi értékelőjét a szövetségi kapitány. – Nem volt egyszerű pályán maradni, mert irgalmatlan hullámok voltak és nagyon lötyögött a víz, ember a talpán, aki ezt kibírta. Férfi K-1 500 méteren például Kurucz Levente dobogós lehetett volna, de beleállt egy hullámba és elúszott az érem, Fejes Dani pedig elsüllyedt a C-1 500 méteres B-döntőben.”

A nap, sőt az egész világbajnokság magyar hőse Kőhalmi Emese volt, aki a szombati ezer egyesben aratott sikere után, vasárnap előbb a mix négyessel ezüst- majd ötezer egyesben ismét aranyérmes lett. Hüttner Csaba is az elismerés hangján szólt a sportág újdonsült Örökös bajnokáról.

„Mesi tényleg nagyon szépen oldotta meg ezt is, rendkívül ügyes volt. Az ötezres döntők előtt mindenkinek azt mondtuk, hogy az elején próbáljanak meg egy erős egyenest menni, húzzák az iramot, mert ilyen körülmények között nem lehet vizezni és ha később nagyon elkezdi valaki nyomni, akkor elsüllyed. Mesi a harmadik körnél meglátta a lehetőséget, amikor Andersson és Litvinchuk összeakadt, de enélkül is vélhetően megnyerte volna, mert sokkal jobb erőállapotban volt riválisainál.”

Adolf Balázs kenu egyes ötezer méteren szerzett bronzérméről a kapitány úgy fogalmazott: „Balázs két évvel ezelőtt Kanadában ugyanilyen körülmények között versenyzett, ami ugyanúgy megette, mint most. Ő még kicsit fizikálisan gyenge ehhez, az első egyenes után teljesen elkötött. A túlélésre játszott, Glazunow és Tarnovschi is erőfölényben volt, de a bronzérem így is összejött.”

Erdőssy Csaba K-1 5000 méteren elért negyedik helyével is elégedett Hüttner Csaba, bár hozzátette, a győri kajakos elkövetett egy hibát a második beszállásnál, azonban az egész futam alatt küszködött a kormánnyal és kihozta magából a maximumot.

Mix C-2 500 méteren két olimpikonunk, Hajdu Jonatán, Takács Kincső kettes második helyével az eddigi legjobb magyar vb-eredményt hozták ebben a számban. Ehhez azonban az is kellett, hogy a tegnapi elő- és középfutam után Kincső és Jonatán helyet cseréljen a hajóban, a fináléban már utóbbi volt elől.

„Tegnap még fordítva mentek, aztán kitaláltuk, hogy a döntőre cseréljenek,

mert a hátulról jövő erőt Kincső nehezebben tudta kezelni. Sokkal jobb lett így a páros, akár fényesebb érmet is szerezhettek volna, csak olyan háromszáz méternél elmentek egy hullámon, de így is nagyon szép eredményt értek el.”

Nagyszerűen szerepeltek a csapat fiatal tehetségei is, Rugonfalvi-Kiss Janka vb-újoncként egy kisebb huzavona után, végül bronzérmes lett K-1 200 méteren.

„Először csak a dán lányt hozták ki harmadiknak, majd fölmentem a versenybírósághoz óvni a célfotóra hivatkozva. Ezen egyáltalán nem lehetett különbséget látni a dán és Janka között, így végül kihozták holtversenyre. Egyébként nagyon sokat kellett várni az indulásra a rajtban. Az ukrán lány, akit amúgy Janka a középfutamban megvert, olyan jól kapta el az indulást, hogy nem lehetett utolérni. Viszont Janka volt a mezőny legfiatalabb indulója, hatalmas eredmény tőle ez a harmadik hely.”

A világbajnokságok történetében először rendeztek mix négyesben is futamokat. Kajakban a fiatalokból álló Ujfalvi Laura, Kőhalmi Emese, Opavszky Márk, Balogh Gergely alkotta magyar egység szenzációs versenyzéssel második lett a semlegesként induló fehéroroszok mögött.

„Miénk volt a legfiatalabb négyes, akik többek között egy olyan portugál egységet is legyőztek, amelyben ott volt Pimenta, Baptista és Portela is. Ez egy hatalmas fegyvertény, mindent megtettek és végig hittek magukban. Kiváló csapatot alkottak és

boldog vagyok, mert most kaptak egy visszaigazolást arról, hogy a jövőben is van keresnivalójuk ezen a szinten.”

- mondta Hüttner Csaba.

A szövetségi kapitány az egész világbajnokságot tekintve a megszerzett érmek mellett, a csapat hozzáállását is kiemelte.

„Én azt gondolom, hogy néhány dologtól eltekintve, a fiatalok végig nagy kedvvel, lelkesen alkalmazkodva a körülményekhez, nagyszerűen teljesítettek. Nyilván nehézséget okozott az, hogy nem voltak rendes hajóink. Az edzőkkel egész nap ezen dolgoztunk, folyamatosan szereltünk, cserélgettünk, ha valaki esetleg kiesett, vagy végzett, akkor kivettük alóla és odaadtuk másnak. Jó volt látni, ahogy ezt kezelték és azt gondolom, hogy

mindenki kihozta magából a maximumot.

Látszik, hogy a fehéroroszok és az oroszok komolyan készültek erre a versenyre, gyakorlatilag teljes csapattal jöttek, de szerintem velük szemben is felvettük a kesztyűt. Sok fiatal nyert érmet, ami a jövőre nézve nagy önbizalmat adhat nekik.” – zárta értékelését Hüttner Csaba.

A csapat kedd hajnalban utazik haza Üzbegisztánból.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók