Tizenkét magyar érem az egyetemi világbajnokság zárónapján

Amíg a nagyok Üzbegisztánban, addig fiatal egyetemistáink Portugáliában viszik a magyar kajak-kenu sport jó hírét. A Montemorban zajló egyetemi világbajnokság zárónapján négy arany-, öt ezüst- és három bronzérmet szereztek versenyzőink. Kollek Bálint kajak, Rumi Gergő pedig kenu egyes 500 méteren győzött, a mix kenu párosok ötszáz méteres versenyszámában a Gönczöl Laura, Uhrin Dávid kettős diadalmaskodott, míg maratonon női kenuban Zagyvai Borka nyert. A Magyarország 8 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzéremmel megnyerte a medálversenyt.

Szombaton az ötszáz méteres döntők zárták a FISU Egyetemi Kajak-Kenu Világbajnokságot. Eddig is sok szép magyar sikernek örülhettünk, a zárónapon viszont alaposan sikerült megnövelni az eddig szerzett érmek számát, fiataljaink fantasztikusan teljesítettek Montemorban.

Mindjárt az első döntőben magyar sikernek örülhettünk, ugyanis Kollek Bálint K-1 500 méteren lett aranyérmes. A KKNKKA versenyzője féltávnál még második volt az olasz Achille Spadacini mögött, a hajrá azonban a magyar versenyzőnek sikerült jobban, Kollek majd másfél másodperccel az olasz előtt célbaérve nyert.

Rumi Gergő a csütörtökön C-1 200 méteren szerzett ezüstje után, ötszázon már nem talált legyőzőre. A győriek versenyzője már féltávnál is az élen állt, ám az utolsó métereken nagy csatára késztette őt a brit Thomas Lambert. Gergő 147 ezredmásodpercet őrzött meg az előnyéből, ami lehet, hogy nem sok, de az aranyhoz pont elég.

A Gönczöl Laura, Uhrin Dávid egység az egyik legfiatalabb párosként állt rajthoz a mix C-2 500 méteres szám döntőjében, és ha már ott voltak, meg is nyerték azt. Az egység 250 méter megtétele után már két másodperccel volt a lengyelek előtt, akik bár a végén valamelyest közelebb jöttek, a mieink győzelmére nem jelentettek veszélyt. Uhrin Dávidnak ráadásul ez már a második aranyérme Montemorban, miután korábban ötezer méteren is ünnepelhetett.

Zagyvai Borka is már egy ötezren szerzett arannyal állt oda női kenu egyesek ötszázas döntőjéhez. A váci kenus már a táv felénél bebetonozta magát a második helyre, és a hajrában se tudta utolérni a portugál Beatriz Fernandest. Ettől függetlenül is jár az elismerés Borkának, főleg úgy, hogy szereplése itt még nem ért véget, de erről majd lentebb...

Második lett a Nemes Réka, Decsi Dorina összeállítású páros is női kajak kettes ötszáz méteren. A lányok csak a csehekkel nem bírtak, ezüstérmük azonban nem volt kérdéses.

Kiválóan kezdett a Fodor Nicholas, Hodován Dávid duó férfi C-2 500 méteren, hiszen a táv felénél az első helyen álltak. Ezt követően is jó volt a tempójuk, azonban a lengyel páros azonban nagyobbat tudott robbantani, így övéké lett az arany, Fodorék pedig a második helyen zártak. Nicholas egyébként pénteken C-1 1000 méteren győzött, így ő is két éremmel mehet haza.

És hogy bronzéremből jusson egy szombatra, arról a Szemán Linett, Hegedűs Karolina páros gondoskodott, akik a pénteki kétszáz után, a zárónapon ötszázon is a dobogó legalsó fokára állhattak fel.

A gyorsasági számok után még nem volt vége a vb-nek, hiszen délután maratoni egyesben is rendeztek futamokat. Női kenu egyesben Zagyvai Borka nagy fölénnyel nyerte a 12 kilométeres távot. Fiatal versenyzőnk több mint másfél percet vert lengyel riválisára, míg a dobogó harmadik foka a már a harmadik bronzérmét szerző Hegedűs Karolináé lett. A férfi kenusoknál is két magyar volt a pódiumon, Ferencz Bulcsú második, Soós Imre harmadik lett a a 16 kilométeres táv végén.

Női kajak 16 kilométeren is született egy magyar ezüst, miután Csépe Panna nagy csatában második lett a portugál Maria Rei mögött.

További eredmények:

  • 4. hely: Sinkó Panna, K-1 16 kilométer

  • 5. hely: Szendy Lilla, K-1 500 méter

  • 5. hely: Pólai Botond, Ruzicska Péter, Tóth Gergő, Kozma Barnabás, K-4 500 méter

  • 5. hely: Nemes Réka, Kozma Barnabás, MIX K-2 500 méter

  • 6. hely: Kós Benedek, Nyerges Áron, K-2 500 méter

  • 6 hely: Nemes Réka, Szmrtyka Rebeka, Szendy Lilla, Bársony Ottília, K-4 500 méter

  • 10. hely: Pólai Botond, K-1 20 kilométer

  • 11. hely: Ruzicska Péter, K-1 20 kilométer

Magyarország 8 arany-, 7 ezüst- és 5 bronzéremmel zárta az egyetemi világbajnokságot, amivel sikerült az éremtáblázat élén végezni. Gratulálunk a versenyzőknek, valamint az őket felkészítő edzőknek, és jó utat kívánunk hazafelé!

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók