Felavatták Farkasréten az olimpiai bajnokok új emlékfalát

A Farkasréti temetőben elkészült az elhunyt olimpiai bajnokok új emlékfala, melyet szerdán ünnepélyes keretek között avattak fel - írta meg az olimpia.hu. Az emlékművön 172 elhunyt magyar olimpiai bajnok neve szerepel.

Az átépítés utáni avatóünnepségen megjelentek olimpiai bajnokok, olimpikonok, a Nemzet Sportolói, többek között Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Kamuti Jenő, Szabó Bence és Imre Géza vívó, Wladár Sándor úszó, Magyar Zoltán és Berki Krisztián tornász, Gedó György ökölvívó, Szentmihályi Antal és Dunai II. Antal labdarúgó, Bodnár András és Gergely István vízilabdázó, Dónusz Éva és Gyulay Zsolt kajakozó valamint sportegyesületek és sportági szövetségek, szervezetek vezetői.

„A hagyományok tiszteletben tartása számunkra rendkívül fontos, ápolásuk összeköti a múltat és a jelent" – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, majd azzal folytatta, hogy a MOB egyik fő feladata a tradíciók ápolása, nagyjaink és bajnokaink megbecsülése. „Én olyan családban nőttem föl, ahol tiszteltük a hősöket, Gedó Gyuri, Zsivótzky Gyula, Faragó Tamás ilyen hős volt a szemünkben" – hangsúlyozta az olimpiai bajnok kajakos, majd kiemelte, hogy „az a közeg, amit Schmitt Pál teremtett a MOB körül, inspirál minket, ezt a stafétát próbáljuk tovább vinni. Szívügyünk volt ez az emlékfal" – hangsúlyozta, és köszönetet mondott a miniszterelnökségnek a finanszírozásért, a tervezőknek és a kivitelezőknek a megvalósításért. Gyulay Zsolt emlékeztetett arra, hogy az emlékfal elődje Schmitt Pál kezdeményezésére 1994-ben készült el.

„Harminc éve vetődött fel a gondolat, hogy közös emlékhelyet állítsunk föl. Akkor azt gondoltuk, ez a fal elég lesz, nem mennek el annyian közülünk. Az élet felülírta ezt a tervet, magam is 105 olimpiai bajnok társam nevét vésettem föl ide" – emlékezett vissza Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vívó, és szomorúan jegyezte meg, hogy időközben kicsi lett a fal, nem volt elég hely az elhunytaknak. „A fiatalok felfedezése mellett szükség van a hagyományok őrzésére, a példaképek emlékének megőrzésére is" – hangsúlyozta Schmitt Pál az emlékfal előtt.

A 184 magyar olimpiai bajnoki címet – köztük a nyári, a téli és a szellemi játékok – összesen 308 sportoló nyerte el, közülük 136-an élnek, 172-en hunytak el. Az emlékfalon az első név a vívó Tersztyánszky Ödöné (1929), az utolsó az idén májusban elhunyt sporlövő Hammerl Lászlóé.

A Magyar Himnuszt és a Tűzszekerek című film zenéjét a Virtuózok művészei, Kökény Tamás nagybőgős, Szomora Pál hegedűs és Oláh Vilmos gitáros adta elő. Az 1981-ben bemutatott film az idők során az olimpizmus egyik szimbólumává, míg a film zenéje a sport egyik himnuszává vált. Az eseményt az Olimpiai Himnusz zárta.

Az eseményen Tóth Anita, a MOB kommunikációs igazgatója köszönetet mondott a tervezőknek: Páll András okleveles építészmérnöknek és Józsa Pál szobrászművésznek. Mint fogalmazott: „az ősi körgyűrű forma egyszerre korszerű és monumentális – méltóképpen állít emléket olimpiai bajnokaink emberfeletti teljesítményének. Ez a diadalkapu olyan, mint egy nyitott átjáró ég és föld között.” Hozzátette: „Köszönjük a kivitelező Bayer Construct dolgozóinak lelkiismeretes és profi munkáját, itt emelném ki Varga András üzletágvezető urat és Balogh Ákos projektvezetőt, és nem szabad megfeledkeznünk a VPI Zrt. finombeton gyártó cégről sem, amely a finombeton-burkolatot gyártotta. Köszönjük továbbá a Farkasréti temető vezetőségének türelmét és segítőkészségét.”

Az emlékfalnál koszorút helyezett el a MOB nevében Gyulay Zsolt és Schmitt Pál, a HM Sportért Felelős Államtitkársága nevében dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Schmidt Gábor helyettes államtitkár, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja képviseletében Fábián László elnök, a MOB főtitka és dr. Bodnár András, a MOB Mező Ferenc Sportbizottságának vezetője, a Magyar Labdarúgó Szövetség részéről Dunai Antal olimpiai bajnok és Sipos Jenő szóvivő, illetve a Magyar Kajak-Kenu Szövetség képviseletében Dónusz Éva olimpiai bajnok és Szakács Bálint ügyvezető igazgató.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók