Világos üzenet a világnak: Kopasz Bálint győzött, Varga Ádám második K-1 1000 méteren

Második aranyérmét szerezte a szegedi világkupán Kopasz Bálint, aki a szombati ötszáz után, fő számában, ezer méter egyesben is győzött. Olimpiai bajnokunk mögött ráadásul az ismét fantasztikus hajrát bemutató Varga Ádám lett a második. Szintén kettős magyar siker született női C-1 500 méteren, Kiss Ágnes, Nagy Bianka volt a befutó sorrendje. Női K-1 500 méteren Fojt Sára nyolcadik lett. Férfi C-1 1000 méteren Fejes Dániel kilencedikként ért célba, Adolf Balázs azonban nem jutott be az A-döntőbe.

BETELJESÜLT SZEGEDI ÁLOM: KOPASZ BÁLINT ÉS VARGA ÁDÁM A DOBOGÓ KÉT LEGFELSŐ FOKÁN K-1 1000 MÉTEREN!

Nagyon vártuk, nagyon szerettük volna és sikerült: kettős magyar győzelem a királyszámban Szegeden! Kopasz Bálint és Varga Ádám egymást követve ért célba az első két helyen K-1 1000 méteren. Már a reggeli középfutamok után bízhattunk valami jóban, hiszen olimpiai arany- és ezüstérmes versenyzőnk, is remek teljesítményt nyújtott. A döntő mezőnyére sem lehetett panasz, hiszen a két magyar klasszis mellett a szám további sztárjai – Thomas Green, Josef Dostal, Jakob Thordsen, valamint Fernando Pimenta is rajthoz állt. Kopasz Bálint szokásához híven erősen kezdett, olyannyira, hogy féltávnál már jelentős előnnyel vezetett Pimenta és Varga Ádám előtt. Olimpiai bajnokunk ezután sem lassított, kimagaslott a mezőnyből, győzelméhez kétség sem férhetett.

"Nagyon örülök, hogy a mai napon ilyen szuper formát tudtam hozni, idén még nem eveztem egyszer sem 3:24-et. A tegnapi 500 méter után tudtam regenerálódni és a szélviszonyok is kedveztek nekem" - nyilatkozott az M4 Sportnak a győriek 26 éves kajakosa. - "Annak külön örülök, hogy lényegében mindenki itt volt, aki számít és tudtam egy nagyot csatázni. A végére azért én is elfáradtam, de ez nem csoda, mert az elmúlt hetekben kőkeményen edzettem."

Hozzátette: a két aranyéremmel úgy érzi, hogy jó úton jár Párizs felé, de a szeme előtt június 6-a lebeg, akkor lesz hazai ellenfeleivel a nagy meccsük a válogatón, arra készül.

Varga Ádám is óriásit hajrázott és az utolsó métereken - kicsit újraidézve Tokiót - becsúszott a portugál elé és megszerezte az ezüstérmet.

"Elégedett vagyok. Azt, hogy stabilan ott vagyok a kajak ezer méteres dobogón, nem szabad automatikusnak vennem, egy év alatt is sokat változhat a helyzet. A célom az volt ezen a versenyen, hogy gyakoroljak, felmérjem a nemzetközi mezőnyt, és bebizonyítsam magamnak, hogy ugyanúgy ott vagyok az egy-háromban" - mondta a KSI 24 éves versenyzője, Varga Ádám. Hozzátette: hasznos volt, hogy kevesebb mint három óra alatt kellett "megcsinálniuk" a középfutamot és a döntőt, ez - ha kijut az olimpiára - jó próba volt az ötkarikás programra.

"Reménykedjünk benne, hogy a mostani eredmény után két egységet is kivisznek majd ezer egyesben" - fogalmazott.

NŐI C-1 500 MÉTEREN IS KETTŐS MAGYAR (SZEGEDI) GYŐZELEM!

Tegnap délután egyenes ágon jutott a női C-1 500 méter döntőjébe Kiss Ágnes és Nagy Bianka. Az MVM Szeged VE kenusai jó rajtot vettek a vasárnapi döntőben is, különösen Kiss Ágnes , akinek előnye féltávnál már több, mint fél hajó volt a többiekhez képest. Ági ezután is folyamatosan növelte előnyét, miközben Biankának is sikerült megszilárdítania a második helyét, megelőzve olasz vetélytársát. Az idén még mindig csak a 19. életévét betöltő Kiss Ágnes végül mondhatni utcahosszal nyerte a futamot, a tavalyi felnőtt Európa-bajnoki bronzérem után, felnőtt Világkupa-győztesnek is mondhatja magát.

"Sikerült maxos pályát mennem. Az első háromszáz nagyon jól sikerült, de a végén kicsit billegtem, így inkább a biztosra mentem. Mostanában összegyűltek a programok, de túlvagyok az érettségin, és most próbáltam mindent beleadni ebbe a futamba" - értékelt Kiss Ágnes.

Nagy Bianka is fantasztikus versenyt vívott, amiért egy szépen csillogó ezüstérem lett a jutalma.

 "Ebben a hátszélben nem volt könnyű dolgom, gyorsan vége lett a pályának" - fogalmazott a szegediek Európa-bajnoka. - "Ági most jobb volt, de nagyon örülök, hogy ketten állunk majd a dobogón. Legutóbb 2018-ban indultam 500 egyest és mivel kevés volt az idő a felkészülésre, elégedett vagyok az eredményemmel."

BIRKÁS BALÁZS HATODIK HELYEN VÉGEZTT A K-1 200 MÉTER DÖNTŐJÉBEN

Birkás Balázs reggel még K-1 200 méter középfutamában állt rajthoz, kevesebb mint egy órával később pedig már az A-döntőben volt jelenése. Világbajnok kajakosunk az egyes pályáról indulva jól kapta el a rajtot, de ezt követően visszább esett, végül a hatodik helyen végzett.

JÓ RAJT UTÁN A NYOLCADIK HELYEN ÉRT BE FOJT SÁRA

Fojt Sára és Pupp Noémi képviselte a magyar színeket K-1 500 méteren, először a reggeli középfutamok során. Előbbi kajakosunk az A-döntőbe jutott, míg utóbbinak a C-döntő maradt. A fináléban jól startolt Fojt Sára a kettes pályájáról indulva, azonban a két új-zélandi, az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington és honfitársa Aimee Fisher hamar elszakadt a mezőnytől. Sári szinte végig a középmezőnyben haladt, a végére azonban elfogyni látszott az ereje, végül a nyolcadik helyet tudta megszerezni. Érdekesség, hogy bár Carrington 200 méterrel a vége előtt még fél hajóval vezett, Fisher óriási hajrával le tudta őt győzni.

Pupp Noémi a C-döntő hatodik helyén ért célba.

NEM SZERZETT ÉRMET EGYIK EGYSÉGÜNK SEM C-2 1000 MÉTEREN

Kenu kettes ezer méteren csak döntőt rendeztek a szegedi világkupán, ahol magyar részről a Molnár Csanád, Juhász István duó, valamint a Fodor Nicholas, Hodován Dávid kettős állt rajthoz. Jól kapta el a rajtot az ifi világbajnok Molnár, Juhász duó, sokáig próbálták tartani a lépést az olasz egységgel. Féltávnál azonban meglátszott a fáradtság, sőt nem sokkal a vége előtt beborultak. Másik magyar párosunk, a Fodor Nicholas, Hodován Dávid egység ötszáz méternél már a negyedik helyen tartózkodott, amit aztán a futam végéig sikerült megtartani.

FEJES DÁNIEL KILENCEDIK, ADOLF BALÁZS B-DÖNTŐZÖTT C-1 1000 MÉTEREN

Kenu egyes ezer méteren jött a hidegzuhany, ugyanis Adolf Balázs egy nagyon erős középfutamot követően, két tizedmásodperccel lemaradt az A-döntőről. Ott volt azonban a fináléban a szám másik magyarja, Fejes Dániel, aki bár jól kapta el a rajtot, érződött, hogy sokat kivett belőle a középfutam és nem tudta tartani a lépést az élmezőnnyel. A Honvéd versenyzője végül kilencedikként zárt. Adolf Balázs becsülettel küzdött a B-döntőben, amelyet a második helyén zárt.

B-DÖNTŐ MÁSODIK ÉS HARMADIK HELY NŐI C-1 200 MÉTEREN

A reggeli középfutamokat követően Takács Kincső és Horányi Dóra is a B-döntőben indulhatott. Ebben a csütörtökön kvótát szerző Kincső második, Dóri pedig harmadik lett.

A világkupa délután az ötezer méteres döntőkkel zárul.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók