Elhunyt Sári Nándor

Kiváló mesteredzőnk éppen tavaly, 2020 szeptemberében vehette át a kajak-kenu sportág legmagasabb kitüntetését, az Arany Érdemérmet. Ő volt a „nagy négyes” felkészítője, amely zsinórban két olimpián is aranyérmes lett, de több tanítványával is világ- és Európa-bajnoki címeket szerzett. Az utóbbi években Nagykanizsán nevelte szintén eredményesen az utánpótlást. Sári Nándor 64 évet élt.

Versenyzői pályafutása befejezése után korábbi klubjában, a KŐFÉM-ben kezdte edzői karrierjét. 1990-től foglalkozott felnőttekkel. A következő években tanítványai olimpiai-, világ-és Európa-bajnoki címeket, érmeket szereztek. Legnagyobb sikereit a Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor alkotta férfi négyessel érte el, amely a 2000-es sydney-i olimpián aranyérmes lett, majd négy évvel később Athénban meg is védte címét K-4 1000 méteren, a sportág történetében először.

"A legtöbb időt versenyzőként én húztam le vele, közel 15 évig volt az edzőm, együtt voltunk jóban-rosszban - mondta megrendülten Kammerer Zoltán. -  20 évesen kerültem hozzá, nála lettem topversenyző, a legnagyobb sikereimet vele értem el, örökre hálás leszek neki. Már 20 évvel ezelőtt azt mondogatta, hogy nem fogja megélni a 65. születésnapját, mert az édesapja, a nagybátyja, a nagyapja és több más családtagja is korán meghalt. Hátborzongató, hogy igaza lett." - tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok.

Edzőként dolgozott többek között Fidel Lászlóval, Kovács Katalinnal, Janics Natasával, Kozák Danutával, Szabó Gabriellával és Kucsera Gáborral is. 2013-ban Nagykanizsán tért vissza az utánpótláshoz, ahol edzőként és elnökként is eredményes munkát végzett, egészen haláláig.

1999-ben lett mesteredző, számos elismerés mellett, 2020-ban megkapta a kajak-kenu sportág legrangosabb kitüntetését, az Arany Érdemérmet. Az utóbbi hetekben szívproblémákkal küzdött, ma hajnalban a nagykanizsai kórházban hunyt el. Sári Nándor 64 éves volt.

fotó: Szakony

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók