Csipes Tamara nem hivatalos világcsúccsal nyert K-1 500 méteren

Csütörtökön folytatódott a II. Felnőtt, U23, Para Kajak-Kenu és SUP Válogatóverseny a Maty-éren. Női K-1 500 méteren Csipes Tamara brutális időeredménnyel, és meggyőző fölénnyel győzött, biztosítva ezzel helyét az Eb- és az olimpiai csapatban. A nap másik olimpiai számos döntőjében, női C-1 200 méteren Kiss Ágnes remek hajrával győzte le többek között a nem rég kvótát szerző Takács Kincsőt.

Kilenc olimpiai arany és megannyi világ- illetve Európa-bajnoki cím csapott össze női K-1 500 méteren. A délelőtti első előfutamban Csipes Tamara mellett ott volt az a Kozák Danuta is, aki a tokiói olimpiai óta most először állt rajthoz egyesben. Hatszoros olimpiai bajnokunk Csipes mögött a második helyen végezve be is jutott a döntőbe, ugyanez viszont nem sikerült a szintén ötkarikás aranyérmes Hadvina Dórának.

A kora délutáni fináléba Csipes és Kozák mellett többek között bejutott a szolnoki tájékoztatót megnyerő Gazsó Dorka, valamint Fojt Sára, Pupp Noémi és Lucz Anna is. Utóbbié volt a legjobb rajt a döntőben, Csipes Tamara azonban hamar az élre állt és onnan már nem is nézett vissza. Vele ezután csak Gazsó Dorka tudta valamelyest tartani a lépést, de neki sem volt esélye utolérni kétszeres olimpiai bajnokunkat. A Honvéd klasszisa végül egészen elképesztő 1:45.536-os idővel győzött, ami tudomásunk szerint a valaha mért legjobb időeredmény. A jelenlegi világcsúcsot az új-zélandi Aimee Fisher tartja, aki a májusi szegedi világkupán 1:46.19-et repesztett. Csipes Tamara ennél bár több mint hat tizedmásodperccel ment jobbat – ráadásul ugyanazon a pályán – mégsem nevezhető hivatalos világcsúcsnak ez az időeredmény, mivel nem az ICF, vagy az ECA által rendezett versenyen született. Ettől függetlenül mostani győzelmével biztosította helyét egyesben a jövő heti szegedi Európa-bajnokságon sőt a párizsi olimpián is.

Az ezüstérmes Gazsó Dorka mellett Fojt Sára állhatott még fel a dobogóra, míg Kozák Danuta a hatodik helyen ért célba.

Két előfutam után női C-1 200 méteren is rendeztek döntőt csütörtökön. A májusi pótkvalifikációs versenyen kvótaszerző Takács Kincső kapta el legjobban a rajtot, világbajnok kenusunkkal Balla Virág tudta tartani a lépést a táv első felében. Azonban nem hagyta elszakadni vetélytársait Kiss Ágnes sem, aki a hatos pályán robbantott óriásit a második száz méteren. Az MVM Szegedi VSE kenusa végül egy remek berúgással meg is tudta nyerni a számot, mindössze 62 ezredmásodperccel megelőzve Kincsőt. A harmadik helyre az FTC rutinos versenyzője, Balla Virág ért be.

„Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, de továbbra is a páros van nálam fókuszban. Ez a mai pálya megerősítés a holnapi páros szétlövésre” - értékelt a szegedi Kiss Ágness.

Férfi K-1 200 méteren Birkás Balázs már az elő-, valamint a középfutamban is meggyőző teljesítményt nyújtott, s a döntőben is rajt-cél győzelmet aratott. A dobogó második fokára Kovács Márk, harmadikra Havasi Gergő állhatott fel.

„A válogatón és a világkupán észlelt technikai elcsúszásomat javítani akartam az elmúlt egy hónapban. Úgy érzem sikerült mindent összehozni a mai napon, beleértve az elő- és középfutamokat is. A döntőben is egy jó és magabiztos pályát tudtam menni. Úgy éreztem a rajt is jól sikerült, a kigyorsítás is korrekt volt, a tempót is tudtam tartani. A pálya végét csak a gyakorlás hiánya miatt éreztem kicsit javíthatónak” – vélekedett világbajnok kajakosunk, aki most kétszáz méteren remekelt a második hazai válogatón.

Az U23-as mezőnyben is folytatódott a válogató Szegeden. A férfi a kenu egyes ötszáz méter döntőjében a kilences pályán induló Kruczina Levente kapta el legjobban a rajtot, majd nem sokkal ezután Szarka Krisztián vette át a vezetést. Egészen az utolsó ötven méterig úgy tűnt, hogy a szegedi kenus akkora előnyt alakított ki, hogy az már úgy tűnt behozhatatlan lesz, azonban Buday Domonkos egy hatalmas hajrával még éppen Szarka előtt rúgta be a hajót. A harmadik helyet Uhrin Dávid szerezte meg.

„Nem éreztem annyira jónak, de időben elvileg jót mentem. Az elején még egy kicsit jobban meg kell feszülnöm. Tavaly óta tudom, hogy ezen van mit javítanom, illetve a végét is jobban meg kell nyomnom. De ez már csak az erőnléti kérdése” – vélekedett az U23-as K-1 500 méter győztese.

Női C-1 1000 méteren Zagyvai Borka a táv feléhez közeledve az élre állt, ahonnan már nem engedte kicsúszni kezéből a győzelmet. A Váci Karakán versenyzője folyamatosan növelte előnyét, nagy fölénnyel ért célba az első helyen. A második helyen Kis-Batka Iringó, harmadikként Gönczöl Laura zárt.

A SUP-osoknál a tegnapi technikai és rövidtáv után csütörtökön jött a kilenc kilométeres hosszútáv. Ifjúsági és felnőtt korosztályban a hölgyeknél és férfiaknál rendeztek döntőt. Utóbbi nem esetében a felnőtteknél Márton Károly és Szabó Gábor fokozatosan szakították le olimpiai bajnok kenusunkat, Vajda Attilát. A két versenyző egymás vízén evezve szinte fej-fej mellett haladt, csak az volt a kérdés, hogy vajon ki bírja jobban a végét. Végül az utolsó háromszáz méteren dőlt el a csata, ekkor Márton hajrázott egy nagyot és aratott magabiztos győzelmet aratott. A második helyen beérő Szabó Gábor sem lehet csalódott, hiszen ők ketten kerültek be a Magyar Kajak-Kenu Szövetség által delegált magyar csapatba a jövő heti SUP Európa-bajnokságra.

"Először azt hittem, hogy ez sokkal lazább lesz, de aztán Gabó úgy döntött, hogy legyen belőle egy nagyon jó felkészülési verseny a jövő heti Európa-bajnokság előtt. Sikerült egy nagyon jó iramot mennünk, így egy nagyon jó felkészülési versenyt tudhatunk magunk mögött" - értékelt a futam után Márton Károly.

Az ifiknél Szabó Zénó győzelméhez kétség sem férhetett, aki így a tegnapi sprint és technikai után már a harmadik aranyérmét zsebelte be Szegeden. Mögötte Ódor Barnabás lett a második, Both Levente pedig a harmadik.

Női felnőttben sprintet korábban megnyerő és technikaiban második helyen végző Slekta Réka hamar a mezőny élére állt, az ő futama inkább volt tekinthető felkészülésnek a jövő heti Európa-bajnokságra. A Dunakeszi Kajak Club versenyzője három perces előnnyel ért be Varga Zsuzsanna előtt, míg a harmadik helyet Erdős Zsófia szerezte meg, aki annak ellenére is rajthoz állt, hogy tegnap kiugrott a válla.

Az ifiknél Kocsis Csillag győzelméhez sem férhetett kétség egy pillanatig se. A Balatonfüredi Yacht Club ifjúsági világbajnoki ezüstérmese simán nyert, megelőzve Szabó Reginát és Pesti Anna Rozáliát.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók