Tizenhárom magyar egység már biztosan döntőzik a plovdivi korosztályos világbajnokságon

Előfutamokkal vette kezdetét a plovdivi ICF Ifjúsági, U23 Világbajnokság. A rajthoz álló 17 magyar egységből összesen tizenháromnak sikerült automatikus kvalifikációval a döntőbe jutnia az első versenynap délelőttjén.

Az utánpótlás legfontosabb eseményéhez érkezett el az idei versenyszezon: a mai naptól kezdődően egészen vasárnapig Plovdivban zajlik az ICF Ifjúsági, U23 Gyorsasági Világbajnokság. A magyar küldöttség már hétfőn megérkezett a helyszínre, a tegnap már csak a finomhangolásról szólt.

A világbajnokság menetrendjében a legtöbb esetben egymás után jönnek a férfi és női versenyszámok ifjúsági és U23-as korosztályai. A szerdát a kajak négyesek ötszáz méteres előfutamai kezdték meg. Ifi női K-4 500 méteren a Gombás Alíz, Pető Hanna, Tölgyesi Flóra, Debreczeni Lora Szkarlett egység nyert, míg a férfiaknál a Samu Péter, Szabó Levente, Gazdag Marcell, Mircse Iván kvartett tudott győzedelmeskedni, így mindkét négyes automatikusan a döntőbe kvalifikálta magát. A női U23-as korosztályban a Rugonfalvi-Kiss Janka, Rendessy Eszter, Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kvartett a negyedik helyével még nem tudta bebiztosítani a finálét, számukra a középfutammal folytatódik a vb. A férfiaknál csak az első helyen lehetett automatikus továbbjutást kivívni a döntőbe, így a második helyen beérkező Panyik Zsombor, Kollek Bálint, Fodor Bence, Balogh Gergely egységre szintén egy középfutam vár.

A kenu kettesek ötszáz méteres előfutamaival folytatódott a délelőtt. Hölgyeknél az ifjúsági korosztályban a Matkovics Vanda, Paragi Petra kettős a második, az U23-asoknál az Opavszky Réka, Csorba Zsófia duó az első helyen jutott egyből a döntőbe. Szintén egyenes ágon kvalifikálta magát a fináléra ifjúsági férfi C-2 500 méteren a Kurczina Máté, Mitropoulos Iliász páros az előfutam első helyét megszerezve. Az U23-as korosztályban csak az első hely jelentett döntőt, így a Molnár Csanád, Juhász István egység harmadikként beérve a középfutamból juthat majd tovább.

A női K-1 1000 méter előfutamaiban az ifiknél Molnár Kinga a második helyével biztosította be magát a döntőbe, míg az U23-as korosztályban Nemes Réka ötödikként célba érve a középfutamba jutott. Kiválóan sikerült mindkét korosztály számára a férfi K-2 1000 méteres számok előfutamai. Az Avar Tamás, Juhász Máté duó az ifiknél elsőként, az U23-oknál a Kolozsvári Brúnó, Mitring Olivér páros a harmadik helyen átszelve a célvonalat jutott automatikusan a döntőbe.

Az ifjúsági és az U23-as korosztályban női C-1 1000 méteren egyaránt a harmadik helyen beérkezve sikerült elcsípnie az egyenes ági kvalifikációt a magyar egységeknek. Előbbi korosztályban Győre Panna, utóbbinál Zagyvai Borka készülhet a döntőre.

A délelőtt végéhez közeledve a vegyes kajak kettes számok kerültek előtérbe. Itt fontos volt, hogy az első helyen érkezzenek be a magyar egységek, hiszen csak ez ért döntős helyet. Az ifjúsági mix K-2 500 méteren a Pető Hanna, Hízó Zsadány kettes, valamint ugyanezen versenyszám U23-as korosztályában a Dráviczki Dóra, Kozma Barnabás duó is nyerni tudott.

Az ifjúsági férfi kenu négyesek ötszáz méteres előfutamaival végződött a délelőtt. A Kurczina Máté, Pálfalvi Viktor, Gyányi Milán, Mitropoulos Iliász kvartett magabiztosan nyerte a futamot, helyüket bebiztosították a fináléba.

A délután további előfutamokban is érdekeltek lesznek a magyar egységek, így érdemes az alábbi linkre kattintva követni a versenyek végkimenetelét.

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók