Az alapoktól akar indulni

Örömmel vetette bele magát a róla elnevezett regionális akadémia életébe Vajda Attila, de ahogy mondja, szakmai szempontból nem akar meghatározó emberré válni a szervezetben, hiába gyakorló edző. Az olimpiai bajnok most Pest megyében, Makádon épít saját utánpótlásbázist a helyi önkormányzat segítségével, de az életét egyelőre Dunaújvárosban sem számolja fel teljesen.

Hatalmas élmény lehetett a gyerekeknek, hogy aktívan részt vett az Önről elnevezett akadémia harmadik közös edzésén. Mennyire folyik bele a mindennapokba?

A rólam elnevezett regionális akadémia igazgatója Sík Márton, övé a felelősség, a szakmai program meghatározása is elsősorban az ő hatásköre, és ez így van jól. De ha hívnak, én is nagyon szívesen részt veszek az akadémia életében, írtam is egy szakmai ajánlást, hogy mire figyeljenek oda az edzők, de ezek tényleg csak javaslatok. Összeségében nem akarok meghatározó ember lenni, a régióban sok eredményes egyesület dolgozik. Jókat beszélgetünk, vannak konzultációk, felmérések, amelyeken részt veszek, tapogatózom, hogy hol tudnék segíteni, vagy esetleg hol leshetek el szakmai fogásokat én is a rutinosabb kollégáktól.

 

Az alapoktól akar indulni

 

Megilletődtek a gyerekek, amikor megjelent az edzésen az olimpiai bajnok névadó?

Szerencsére egyáltalán nem. Leginkább a feladatra koncentráltak, és ha kértem tőlük valamit, akkor azt igyekeztek végrehajtani. Az első és 

legfontosabb szempont, hogy a ránk bízott gyerekeknek a lehető legjobb legyen.

A kérdés, hogy nekik mire van szükségünk a fejlődéshez, és nekünk ahhoz kell alkalmazkodni. Az figyelem, hogy milyen esemény van, amelyen én is részt tudok venni, és érdemben hozzá tudok tenni, hogy az az adott nap, az az edzés igazán jól sikerüljön. Ugyanez lesz a cél a Wichmann Tamás Regionális Akadémián is, ahova az én egyesületem is tartozni. Ha Makádon sikerül jó versenyzőket kinevelnem, akkor annak az akadémiának majd edzőként veszek részt az életében, nem névadónként. 

Hogy áll most a makádi egyesület ügye?

Zajlik a vízitelep kialakítása, a terület az önkormányzatnak köszönhetően már megvan, de még várjuk az öltözőnek és hajótárolónak szánt konténereket, és még nem adottak a vízreszállás feltételei sem. A munka ettől függetlenül elindult, két tanítványom követett Dunaújvárosból, de dolgoznak velem már más kajakosok és kenusok is, például van egy japán versenyzőm is. Egyelőre még Ráckevét használjuk, edzőtábor jelleggel. Nyár végére viszont kész lesz a telepünk, megszereztük már a kezdő hajókat, úgyhogy ősszel toborozni is fogunk. 

Az alapoktól akar indulni

Miért pont Makádon kezdi meg a működését a Vajda Attila SE?

Dunaújváros közelében akartam maradni, de a Nagy-Duna kemény dió, olyan vízfelületet kerestem, ami biztonságosabb és alkalmas minden korosztály, így a legkisebbek felkészítésére is. Szerencsére a makádi polgármesterrel sikerült közös nevezőre jutni, így beindulhatott a közös munka, ő próbál mindenben segíteni nekünk. 

Tervezi, hogy oda is költözik, ha beindul az élet is az új telepen?

Egyelőre ingázom, de később az is szóba jöhet. A megélhetésem még a városhoz köt, a feleségem, aki most otthon van az egy éves kislányunkkal, szintén Dunaújvárosban dolgozik. 

A dunaújvárosi klubnál tavaly még Kiss Balázs és Hajdu Jonatán edzőjeként dolgozott, miért köszönt el onnan?

A szerződésem eleve 2020 végéig szólt és Pető Zsolttal, a Dunaferr SE szakosztály elnökével együtt úgy éreztük, hogy felnőtt kenusok edzőjeként nem tudok elég hasznos lenni. Ettől függetlenül nem bántam meg azt az időszakot, én is tanultam, és arra kellett rájönnöm, hogy akkor lehetek jó edző, ha az alapoktól ki tudok nevelni valakit, az jó visszajelzés lesz. Tudom, hogy ez hatalmas munka, rengeteg időt, és energiát kell belefektetni, 

de úgy érzem ez lehet az én utam. 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók