A jelen és a jövő is jól festett a maraton világbajnokságon

A maraton szakág idei legfontosabb eseményét Magyarország hét arany-, négy ezüst- és öt bronzéremmel ismét az összesített éremtáblázat élén zárta. Kadler Viktor, a maraton szakág vezetőedzője szerint, az ifjúsági, U23 és felnőtt korosztály is kiemelkedően teljesített a dániai Vejen Koldingban megrendezett vb-n.

Az augusztus 31. és szeptember 3. között lezajló világbajnokságon a magyar küldöttség 35 fővel vett részt. Kadler Viktor pozitívan és elégedetten értékelte a csapat teljesítményét.

„Abszolút sikeres maraton világbajnokságot zártunk. Ami a külső körülményeket illeti, a szállás, az utazás, az étkezés teljesen rendben volt. A pálya is maximálisan megfelelt egy maraton verseny rendezésére. Az érmek is mutatják, hogy mindenki odatette magát, a három felnőtt aranyérem is ezt jelzi. Szerencsére különösebben nagyobb betegségek sem voltak, amelyek hátráltatták volna a versenyzők teljesítményét.” - kezdte az értékelést a vezetőedző.

Legeredményesebb versenyzőnk Kiszli Vanda volt, aki két arany- és egy ezüstérmet szerzett az elmúlt hétvégén és immár kilencszeres világbajnoknak mondhatja magát.

„Vanda remekül teljesített, egyéni száma mellett pedig párosban is tudtak nyerni, ami egy ilyen szoros mezőnyben kiváló teljesítmény. A szakág fejlődését is mutatja, hogy egyre izgalmasabb hajrákat, meccseket látunk, amely mindenképpen a jót tesz maraton szakágnak. Emellett ki kell emelnem Csépe Panna és Rugási Csilla bronzérmét is párosban, ők is kiválóan teljesítettek.”

A jelen és a jövő is jól festett a maraton világbajnokságon

Kiszli Vanda párostársa az év elejét betegség miatt kihagyó Kőhalmi Emese volt, aki idei egyetlen nemzetközi versenyéről aranyéremmel térhetett vissza.

„K-1 rövidkörön is jól ment már Emese, talán a futószakaszoknál látszott egy kicsit a kihagyás, viszont úgy gondolom, hogy a vízen maximálisan visszatért már. Ez látszott a pároson is, hiszen az őket megszorongató spanyolok támadásait is folyamatosan vissza tudták verni.”

Ezüstérmek sorozata után Kisbán Zsófia is megszerezte pályafutása első világbajnoki címét Vejen Koldingban, C-1 3,4 kilométeren nagy ellenfelét, az ukrán Liudmyla Babakot tudta legyőzni.

„Zsófi nagyon sok energiát fordított a gyorsaságára idén, síkvízen is sokat versenyzett, ami maximálisan meglátszott a világbajnokságon nyújtott teljesítményén is. A sokadik ezüst után megérdemelte már az aranyérmet.” - értékelt Kadler Viktor.

A jelen és a jövő is jól festett a maraton világbajnokságon

A felnőtt férfi mezőnyben egy ezüstérem született, amely kenu egyesben Kövér Márton nevéhez fűződött.

„Elképesztően kiélezett küzdelmet láthattunk a férfi kenusok hosszútávú számában. Márton az elmúlt évek egyik legjobb versenyzését mutatta be, gyönyörű csatát vívtak a két spanyollal. Maximálisan elégedett az eredménnyel, mindig éremért utazik, és megpróbálja a legtöbbet kihozni magából.”

A jelen és a jövő is jól festett a maraton világbajnokságon

A felnőtt férfi kajak szakágban elmaradt az érem, amely a vezetőedző elmondása szerint a szakág rohamos fejlődése is okoz.

„Van egy kis hiányérzet bennem ezzel kapcsolatban, de azt látjuk, hogy felnőtt férfi mezőny rendkívül kiélezett csatákat hoz, egyre sűrűbb a mezőny és egyre több kiváló sportoló van jelen a maraton szakágban.”

A szakvezető az ifjúsági és az U23-as korosztály teljesítményét is kiemelte, ami igencsak szép reményekkel kecsegtet a szakág jövőjét tekintve. 

„A fiatalok is maximálisan kihozták magukból azt, ami bennük volt. Szükségük van még kellő rutinra, a helyezkedési problémák is például ebből az okból adódhattak, de ennek ellenére teljesen elégedett vagyok az ő teljesítményükkel is.” – zárta Kadler Viktor.

A jelen és a jövő is jól festett a maraton világbajnokságon

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók