A csapat már Poznanban, jön az idei második világkupa

Pénteken kezdődik a II. ICF Gyorsasági Világkupa a lengyelországi Poznanban, ahová a 22 fős magyar küldöttség szerdán meg is érkezett. Több számban igencsak erősnek ígérkezik a mezőny, 39 ország kiválóságai állnak rajthoz, a mieink mellett többek között ott lesz a portugál Fernando Pimenta, és a kenu kettesben verhetetlennek tűnő Shixiao Xu, Mengya Sun páros is.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) verseny előtti beharangozójában megemlíti, hogy női C-2 500 méteren Xu és Sun verhetetlenek tokiói sikerük óta. A 2023-as szezont a szegedi világkupán győzelemmel kezdték a hónap elején, és a hétvégén Poznanban ismét favoritként indulnak. A mezőnyben ezúttal is két magyar egység indul. Bragato Giada, Nagy Bianka kettős Szegeden éppen lecsúszott a bronzéremről. A másik egység a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros lesz.

A csapat már Poznanban, jön az idei második világkupa

 A hétvége egyik fénypontja ismét a férfi K-1 1000 méter, amelyben ezúttal is komoly mezőny lesz. A tokiói aranyérmes Kopasz Bálint, a szegedi vk-t megnyerő Varga Ádámnak szeretne visszavágni, de két klasszisunk legfőbb riválisa, a portugál Fernando Pimenta is minden bizonnyal nagy reményekkel érkezik Poznanba.

A csapat már Poznanban, jön az idei második világkupa

A férfi C-2 500 méteren az ICF szerint a szegedi aranyérmes Korisánszky Dávid, Fekete Ádám duó mellett a lengyel Aleksander Kitewski, Norman Zezula, az olasz Gabriele Casadei, Carlo Tacchini, illetve a 2021-es világbajnok Nicolae Craciun és Daniele Santini alkotta szintén itáliai hajó lehet esélyes a győzelemre. Mi azért bízunk abban, hogy másik magyar egység, Kollár Kristóf, Fejes Dániel kettős is harcban lehet az élmezőnnyel.

A csapat már Poznanban, jön az idei második világkupa

A női C-1 200-asoknál a tokiói olimpikon ukrán Ljudmyla Luzan is visszatér, aki a kínai Wenjun Linnel és a helyi reménységgel, Dorota Borowskával vív kemény csatát. Balla Virág és Takács Kincső ezúttal csak erre a versenyszámra fókuszálnak a hétvége során, abban bízva, hogy minél közelebb lesznek nagy riválisaikhoz.

A cseh Martin Fuksa ezen a hétvégén visszatér a C-1 1000 méteres számhoz, miután Szegeden csak párosban versenyzett. Adolf Balázs két hete ötödikként zárt és ismét nagyon erős mezőnnyel kell számolnia. Az indulók között ott lesz még a lengyel Wiktor Glazunow, aki hazai közönség előtt szeretne aranyérmet szerezni, miután két hete ez már sikerült neki.

A csapat már Poznanban, jön az idei második világkupa

A magyar csapat egyébként szerdán érkezett meg a helyszínre, Hüttner Csaba felnőtt szövetségi kapitány pedig be is számolt nekünk a poznani körülményekről.

„A kiutazás rendben volt, tegnap és ma is vízre szálltak már a versenyzők. Mondhatni szokásos poznani körülmények vannak: erős hátszél, hatalmas hullámok. A tegnapi naphoz képest ma már sokkal jobb az időnk is, 20 fok körül mozog, ami teljesen ideális. A versenyzők egészségesek és azt gondolom, hogy mindenki várja a hétvégét.” - nyilatkozta Hüttner Csaba.

A csapat már Poznanban, jön az idei második világkupa

A hangsúly ilyenkor már a pálya és rajtgép tesztelésén, a hajók beállításán van, valamint a versenyre való fizikai és mentális felkészülés is előtérbe kerül. 

„Tegnap délután is vízen voltak a versenyzők, és ma délelőtt is. Vannak, akik délután is kimennek még, de néhányan ilyenkor már a pihenést választják és így készülnek a hétvégi megmérettetésre.” - egészítette ki a szövetségi kapitány.

A II. ICF Gyorsasági Világkupa pénteken kezdődik Poznanban, az élő közvetítés kizárólag az ICF Recast platformján lesz elérhető.

 

forrás: canoeicf.com

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók