Mégse

Kétgyerekes családanyaként harmadik olimpiai aranyára hajt

„Két gyerek nem dupla, hanem tripla gyerek” – vallja Fazekas-Zur Krisztina, aki közel egy éve adott életet második fiának. A 38 éves olimpiai bajnok ezzel együtt a harmadik olimpiájára készül, számos más vizessporttal is próbálja minél jobb formában tartani magát. Emellett arra is van energiája, hogy a sportolók érdekeit képviselje a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségben, valamint egy alapítványon keresztül gyerekeknek adjon életvezetési tanácsokat.

Hír

Tavaly júniusban született meg Fazekas-Zur Krisztina és Rami Zur második gyermeke, Daniel. Első fiuk, Noah még nincs öt éves, alapvetően egy gyerek mellett sem egyszerű profi sportolóként minden teendőt összeegyeztetni, kettő mellett pedig kisebb csodával ér fel, hogy a 38 éves olimpiai és világbajnok kajakos nekirugaszkodik, hogy kijusson harmadik olimpiájára is (az első kettőről egyaránt aranyéremmel tért haza).

„Bevallom, azt hittem, könnyebb lesz,

nem gondoltam, hogy ez ekkora kihívás. Egy gyerek, egy gyerek, két gyerek azonban nem dupla, hanem tripla gyereknek számít. Noah-val nagy szerencsénk volt, nyugodt, jó alvó volt, Daniel pont az ellenkezője. Sajnos itt kevés segítségünk van, alig várjuk, hogy hazamenjünk” – kezdte Fazekas-Zur Krisztina, akit pont a hazautazás napján értünk el még Kaliforniában.

A júniusi szülés után nem siette el a visszatérést, először jógázni kezdett, majd októberben jöhettek a könnyített edzések. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy a többi magyar kajak-kenustól eltérően, neki nem kell melegvízi edzőtáborba vonulnia – gondolhatnánk mi.

„Mióta kint élünk, talán ez volt időjárás szempontjából a legrosszabb telünk.

Még hogy napfényes Kalifornia?

Nem mondom, hogy végig nagyon hideg volt, de a nap nem igazán sütött, a 17-19 fokban pedig nem a legkellemesebb edzeni. Mióta elkezdtem a téli felkészülést, csupán kétszer tudtam pólóban evezni. Persze nem panaszkodom, és nem is állok rosszul, mert amikor nem tudtunk vízen lenni, akkor bepótoltuk azt a munkát a kondiban. Nagyon sokat dolgoztunk, úgy gondolom, hogy a technikám is összeállt, elég jól érzem az evezést. Hogy ez mire lesz elég otthon? Majd a válogatókon kiderül” – mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki természetesen ismét a négyesbe szeretne bekerülni, amellyel az eddigi két olimpiai aranyát nyerte. Ha sikerülne újra beverekednie magát a csapathajóba, egyértelműen a harmadik olimpiai bajnoki cím lenne a cél.

A technikája összeállt:

Ehhez egyesben kell nagyon jól szerepelnie egy olyan mezőnyben, ahol a szülés után visszatért Kozák Danuta mellett olimpiai és világbajnokok sora ácsingózik az 500 négyes beülőire.

„Nem igazán szeretnék a mezőnnyel foglalkozni, mert elképesztően kiszámíthatatlan. Van, hogy egyik évről a másikra olyan versenyzők robbannak be, akik másodperceket gyorsulnak az előző évhez képest.

Számomra egy mérce létezik: Kozák Danuta.

Ő fantasztikusan tartja a formáját, és ha tőle nem kapok sokat, akkor az azt jelenti, hogy jó állapotban vagyok. Hogy a négyes mellett a párost is megcélzom-e? Erre nem készültem, jelenleg nincs párom, de nagyon remélem, hogy jól fogok menni egyesben, és esetleg párt is sikerül találnom. Nagyon várom már, hogy elkezdődjenek a versenyek!”

Hogy mi tartja ilyen fitten a 38 éves kajakost? Unatkozni nem szokott, az biztos, a két gyerek mellett is rendszeresen elevez más sportág vizeire: régóta szereti a SUP-ot, tengeri viadalokon is indul Kaliforniában, legutóbb pedig egy Buffalo Relay nevű versenyen vett részt, amelyet meg is nyert partnerével.

„Az egy 67 kilométeres váltóverseny volt egy csatornában, párban indultunk egy helyi sráccal, 20 percenként váltottuk egymást. Fizikálisan nem terhelt meg annyira, mint amire számítottam, de hat órán át tartott, ezért agyban jobban elfáradtam. Nagyon szeretem a vízisportokat, és ezek a versenyek változatosabbá teszik a felkészülésemet is. Nemcsak arról van szó, hogy mentálisan nem fásulok bele ugyanabba a munkába, hanem

így több izomcsoportomat is megmozgatom,

a SUP például a kislábbujjamtól kezdve minden testrészemet igénybe veszi” – mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki nem csak hajóban, és nem csak a saját érdekeiért lapátol.

Nemrég beválasztották a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sportolói Bizottságába, és építi a Bajnokok Útja Alapítványt, amelynek célja hogy ösztönözze a gyerekeket a rendszeres mozgásra és a tudatos életvezetésre. „Az ICF sportolói bizottságával volt egy találkozónk Londonban, oda elrepültem, de egyelőre mindennapos teendőkkel azért nem jár ez a feladatkör, a nyáron lesz több megbeszélésünk. Az a feladatom, hogy a sportolók hangját eljuttassam az ICF-hez, de

nem gondoltam, hogy ez ekkora kihívás,

ugyanis nagyon nehéz elérni, és megszólaltatni a versenyzőket, kérdezősködöm, de sokan egyáltalán nem válaszolnak a leveleimre. A sprint bizottságba is bekerültem, ott talán könnyebb egy fokkal a dolgom. Emellett dolgozunk tovább az alapítványunkon, összeálltunk most a Coachingpoint szakmai közösséggel, ennek köszönhetően profi coach-ok segítik a munkánkat. Különleges dolog, hogy gyerekekre fókuszálunk, segítünk nekik célokat felállítani, és megtanítani őket, hogy miként lépjenek túl a kudarcokon.”

Fazekas-Zur Krisztina és edző-férje, Rami Zur, valamint két kisfiuk szombaton már Szolnokra utaznak edzőtáborba, és várhatóan egész nyáron, szeptember 10-ig Magyarországon maradnak.

Dupla UTE-diadal a nyitónapon

Kozák Danutát és Tótka Sándort ezúttal sem lehetett megállítani az idei I. világbajnoki válogató nyitónapján. A nőknél K-1 500 méteren Csipes Tamara és Medveczky Erika állhatott fel még a dobogóra, férfi K-1 400 méteren pedig Nádas Bence és Birkás Balázs végzett a második és a harmadik helyen.

Hír

Csütörtökön mindössze két döntőt rendeztek meg az NKM szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra és az Európa Játékokra válogató versenyen, a szolnoki Holt-Tiszán. Talán a legfontosabb női számban győzött az olimpiai-, és világbajnoki címvédő Kozák Danuta, akit 2015 óta senki sem tudott itthon megverni.

Az UTE ötszörös olimpiai bajnoka ezúttal már a rajt után vezetett fél hajóval, és tulajdonképpen a célig növelve előnyét másfél másodperccel nyert Csipes Tamara és a mögötte néhány ezreddel befutó Medveczky Erika előtt. Érdekesség, hogy a negyedikként befutó Bodonyi Dóra is csak centiméterekkel maradt le a dobogóról.

A férfi kajak egyesek 400 méteres száma még ennél is izgalmasabban alakult. A versenyt ma a szintén UTÉ-s Tótka Sándor nyerte meg 28 ezredmásodperccel Nádas Bence és 67 ezreddel Birkás Balázs előtt. A negyedik helyen is egy Hüvös Viktor-tanítvány, Kuli István futott be. Tótka és általában a “Hüvös-team” szereplése nem meglepetés azok után, hogy két hete a rangsorolón is kiválóan teljesített ez a társaság.

“Nem tudom, hogy mit jelent a négyes összeállítása szempontjából, hogy a csapatunk ilyen jól szerepel, ezt majd a szövetségi kapitány eldönti. Persze nagyon örülnék, ha ez a négy ember most összeülne, nemcsak azért, mert egy edző tanítványai vagyunk, hanem azért is, mert a csapattársaimban bízom a legjobban, azt pedig tudom már, hogy nemcsak a jó egyes teljesítmény számít a csapathajóban, hanem az egymásban vetett hit is. Holnap 200 egyes lesz, aztán jön az 500 páros, szóval van még meló” – mondta Tótka Sándor, aki elárulta, hogy ebben az összetételben próbáltak már négyest menni edzésen, és szerinte ez az egység akár ütőképes is lehet.

A válogatóverseny holnap a női és a férfi 200, valamint az 1000 méteres döntőkkel folytatódik, és egészen vasárnap estig tart.

 

Birkás Balázs duplázott pénteken

Beindult a nagyüzem Szolnokon, az első idei gyorsasági kajak-kenu válogatóversenyen, pénteken nyolc számban (ebből öt olimpiai szám) rendeztek felnőtt döntőket. Továbbra is kiválóan teljesítenek Hüvös Viktor csapatának férfi kajakosai, ma Birkás Balázs duplázott, de jól szerepelt Tótka Sándor is, Kozák Danuta pedig még mindig verhetetlen, ötszáz után a kétszáz egyest is megnyerte.

Hír

Férfi K-1 200 méteren Birkás Balázs nyert, mögötte második Tótka Sándor, míg a harmadik Kuli István lett. Tegnap négyszázon Tótka győzött Nádas és Birkás előtt, Kuli István akkor negyedik lett.

“Kuli Istvánnal vagyok egy szobában, ő is nagyon fáradt volt a négyszáz egyes után, meg is beszéltük tegnap este, hogy ez a K-1 200 méter most fájni fog, de a fáradtság ellenére sikerült nyernem” – mondta Birkás Balázs.

Szintén kajak egyes kétszáz méteren a hölgyeknél az ötszörös olimpiai bajnok, tegnap 500 egyesben is aranyérmet szerző Kozák Danuta győzött, ezüstérmes lett Csipes Tamara, ahogy tegnap is, a bronzot pedig a táv tavalyi U23-as világbajnoka, Lucz Anna vehette át.

“Nagyon elégedett vagyok magammal,

ezek az eredmények nekem sokat jelentenek

– értékelte eddigi két ezüstérmét Csipes Tamara. – Holnap viszont nagyon szeretnénk nyerni Erikával K-2 500 méteren, ha olyan jó napom lesz mint ma és tegnap, akkor meglehet a győzelem.”

Női C-1 200 méteren – jövőre már ez is olimpiai szám – az első válogató győztese az esélyeknek megfelelően Lakatos Zsanett lett, aki végig nagyot versenyzett a mellette rajtoló szegedi Nagy Biankával, mögöttük még Bragato Giada állhatott fel a dobogóra.

“Számoltam Biankával, hiába mondják sokan, hogy Virág és Kincső távollétében gyenge ez a mezőny, figyelni kell mindenkire. Jó formában vagyok fizikálisan, mentálisan kell még fejlődnöm, bíznom kell magamban és akkor nem okozhat gondot, hogy kvótát szerezzek, amennyiben szerepelhetek majd a világbajnokságon is ebben a számban” – mondta Lakatos Zsanett.

A férfiak királyszámában, kajak egyes 1000 méteren az elmúlt évekhez hasonlóan ismét Kopasz Bálint nyert. A győri színekben versenyző 22 éves kajakos az előfutamból egyenes ágon jutott a döntőbe, és már a táv első harmadának megtétele után több mint egy hajóval vezetett, a végén ennek megfelelően hatalmas különbséggel, közel 5 másodperccel nyert Gál Péter István és a maratoni világbajnok Solti László előtt.

“Hiába tűnik úgy, hogy könnyedén nyerek itthon, egy 1000 méteres döntő nekem is mindig kemény. Erős rajttal indítottam, 200 méter után már az élre álltam, az utolsó kétszázon pedig indultam egy nagyot, finiseltem, még egy kicsit meg is billentem, szóval egyáltalán nem volt ez egy könnyű pálya” – számolt be pénteki döntőjéről Kopasz Bálint.

C-2 1000 méteren is megvan az első válogató végeredménye, győzött a Dóri Bence Balázs, Kiss Balázs egység, a Sáfrán, Bakó duó és a Korisánszky, Fekete páros előtt. Sáfrán Mátyás és Bakó Tamás óriásit versenyzett, bevállalták a nagyobb iramot, sokáig vezettek és csak az utolsó néhány méteren kaptak ki a nyertes egységtől.

“Jobban kell bíznunk a saját állóképességünkben és

nekünk is fel kell vállalnunk az erősebb utazó iramokat,

ha nemzetközi szinten akarunk versenyezni. Jól rajtoltunk és 400 méternél pontosan láttuk, hogy megindul a Sáfrán, Bakó páros, mégsem tudtunk időben reagálni, így nehéz lett a vége” – mondta a verseny után fáradtan Dóri Bence Balázs.

Férfi K-2 200 méteren győzött a világbajnoki címvédő Balaska Márk, Birkás Balázs egység a Csizmadia, Apagyi duó előtt.

 

“Nehezen vertük meg Csizmadia Kolosékat, mert ők is nagyon gyorsak, ráadásul a nap végére már fáradt volt a derekunk. Nem olyan volt ez a pálya, amilyet mi tudunk, de van még időnk fejlődni, másodszor ültünk össze az idén” – mondta Balaska Márk még az eredményhirdetés előtt.

A nőknél, szintén K-2 200 méteren kisebb meglepetésre a Lucz Anna, Kiss Blanka páros lett az első válogató nyertese, a Hagymási Réka, Medveczky Erika és az Orosz Adrienn, Katrinecz Rita egység előtt.

Női C-2 200 méteren viszont nem borult a papírforma, több mint 2 és fél másodperccel nyert a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó a Molnár Rebeka, Sáling Laura és a Kisbán Zsófia, Bragato Giada páros előtt.

“Idén egyértelműen a C-2-re fókuszálunk, mindenképpen kvótát szeretnénk szerezni ötszázon. Ha a rövidebb távon is kijutunk, akkor ebben a számban is elindulunk, mert a C-2 200 méteres versenyt szerencsére az 500-as szám után rendezik” – mesélte el a páros idei terveit Balla Virág.

Az I. felnőtt válogató szombaton a női és a férfi kajakpárosok, valamint a női kenu kettesek döntőivel folytatódik.