Mégse

Kétgyerekes családanyaként harmadik olimpiai aranyára hajt

„Két gyerek nem dupla, hanem tripla gyerek” – vallja Fazekas-Zur Krisztina, aki közel egy éve adott életet második fiának. A 38 éves olimpiai bajnok ezzel együtt a harmadik olimpiájára készül, számos más vizessporttal is próbálja minél jobb formában tartani magát. Emellett arra is van energiája, hogy a sportolók érdekeit képviselje a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségben, valamint egy alapítványon keresztül gyerekeknek adjon életvezetési tanácsokat.

Hír

Tavaly júniusban született meg Fazekas-Zur Krisztina és Rami Zur második gyermeke, Daniel. Első fiuk, Noah még nincs öt éves, alapvetően egy gyerek mellett sem egyszerű profi sportolóként minden teendőt összeegyeztetni, kettő mellett pedig kisebb csodával ér fel, hogy a 38 éves olimpiai és világbajnok kajakos nekirugaszkodik, hogy kijusson harmadik olimpiájára is (az első kettőről egyaránt aranyéremmel tért haza).

„Bevallom, azt hittem, könnyebb lesz,

nem gondoltam, hogy ez ekkora kihívás. Egy gyerek, egy gyerek, két gyerek azonban nem dupla, hanem tripla gyereknek számít. Noah-val nagy szerencsénk volt, nyugodt, jó alvó volt, Daniel pont az ellenkezője. Sajnos itt kevés segítségünk van, alig várjuk, hogy hazamenjünk” – kezdte Fazekas-Zur Krisztina, akit pont a hazautazás napján értünk el még Kaliforniában.

A júniusi szülés után nem siette el a visszatérést, először jógázni kezdett, majd októberben jöhettek a könnyített edzések. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy a többi magyar kajak-kenustól eltérően, neki nem kell melegvízi edzőtáborba vonulnia – gondolhatnánk mi.

„Mióta kint élünk, talán ez volt időjárás szempontjából a legrosszabb telünk.

Még hogy napfényes Kalifornia?

Nem mondom, hogy végig nagyon hideg volt, de a nap nem igazán sütött, a 17-19 fokban pedig nem a legkellemesebb edzeni. Mióta elkezdtem a téli felkészülést, csupán kétszer tudtam pólóban evezni. Persze nem panaszkodom, és nem is állok rosszul, mert amikor nem tudtunk vízen lenni, akkor bepótoltuk azt a munkát a kondiban. Nagyon sokat dolgoztunk, úgy gondolom, hogy a technikám is összeállt, elég jól érzem az evezést. Hogy ez mire lesz elég otthon? Majd a válogatókon kiderül” – mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki természetesen ismét a négyesbe szeretne bekerülni, amellyel az eddigi két olimpiai aranyát nyerte. Ha sikerülne újra beverekednie magát a csapathajóba, egyértelműen a harmadik olimpiai bajnoki cím lenne a cél.

A technikája összeállt:

Ehhez egyesben kell nagyon jól szerepelnie egy olyan mezőnyben, ahol a szülés után visszatért Kozák Danuta mellett olimpiai és világbajnokok sora ácsingózik az 500 négyes beülőire.

„Nem igazán szeretnék a mezőnnyel foglalkozni, mert elképesztően kiszámíthatatlan. Van, hogy egyik évről a másikra olyan versenyzők robbannak be, akik másodperceket gyorsulnak az előző évhez képest.

Számomra egy mérce létezik: Kozák Danuta.

Ő fantasztikusan tartja a formáját, és ha tőle nem kapok sokat, akkor az azt jelenti, hogy jó állapotban vagyok. Hogy a négyes mellett a párost is megcélzom-e? Erre nem készültem, jelenleg nincs párom, de nagyon remélem, hogy jól fogok menni egyesben, és esetleg párt is sikerül találnom. Nagyon várom már, hogy elkezdődjenek a versenyek!”

Hogy mi tartja ilyen fitten a 38 éves kajakost? Unatkozni nem szokott, az biztos, a két gyerek mellett is rendszeresen elevez más sportág vizeire: régóta szereti a SUP-ot, tengeri viadalokon is indul Kaliforniában, legutóbb pedig egy Buffalo Relay nevű versenyen vett részt, amelyet meg is nyert partnerével.

„Az egy 67 kilométeres váltóverseny volt egy csatornában, párban indultunk egy helyi sráccal, 20 percenként váltottuk egymást. Fizikálisan nem terhelt meg annyira, mint amire számítottam, de hat órán át tartott, ezért agyban jobban elfáradtam. Nagyon szeretem a vízisportokat, és ezek a versenyek változatosabbá teszik a felkészülésemet is. Nemcsak arról van szó, hogy mentálisan nem fásulok bele ugyanabba a munkába, hanem

így több izomcsoportomat is megmozgatom,

a SUP például a kislábbujjamtól kezdve minden testrészemet igénybe veszi” – mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki nem csak hajóban, és nem csak a saját érdekeiért lapátol.

Nemrég beválasztották a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sportolói Bizottságába, és építi a Bajnokok Útja Alapítványt, amelynek célja hogy ösztönözze a gyerekeket a rendszeres mozgásra és a tudatos életvezetésre. „Az ICF sportolói bizottságával volt egy találkozónk Londonban, oda elrepültem, de egyelőre mindennapos teendőkkel azért nem jár ez a feladatkör, a nyáron lesz több megbeszélésünk. Az a feladatom, hogy a sportolók hangját eljuttassam az ICF-hez, de

nem gondoltam, hogy ez ekkora kihívás,

ugyanis nagyon nehéz elérni, és megszólaltatni a versenyzőket, kérdezősködöm, de sokan egyáltalán nem válaszolnak a leveleimre. A sprint bizottságba is bekerültem, ott talán könnyebb egy fokkal a dolgom. Emellett dolgozunk tovább az alapítványunkon, összeálltunk most a Coachingpoint szakmai közösséggel, ennek köszönhetően profi coach-ok segítik a munkánkat. Különleges dolog, hogy gyerekekre fókuszálunk, segítünk nekik célokat felállítani, és megtanítani őket, hogy miként lépjenek túl a kudarcokon.”

Fazekas-Zur Krisztina és edző-férje, Rami Zur, valamint két kisfiuk szombaton már Szolnokra utaznak edzőtáborba, és várhatóan egész nyáron, szeptember 10-ig Magyarországon maradnak.

Lucz Dóra: Csak magamra koncentrálok

Lucz Dóra nem szeretne jósolni, de azt ígéri, hogy megpróbálja kihozni magából a maximumot a szegedi kajak-kenu világbajnokságon.

Hír

Nem volt egyszerű dolga az idén Lucz Dórának, hiszen csúcsformaközeli állapotba kellett hoznia magát az első válogatóra, majd a másodikra is. Ezután kiderült, hogy K1 200 méteren szétlövés dönt majd a világbajnoki indulásról közte és Csipes Tamara között. A szétlövés három héttel később tudták csak megrendezni, ott a szám korábbi Európa-bajnoka 0,29 másodperccel előzte meg az olimpiai és világbajnok ellenfelét, szűk két héttel később pedig már a világbajnokságon kell bizonyítania.

„Valóban nem volt egyszerű így a formábahozás – kezdte a 24 éves Lucz Dóra. – A második válogató és a szétlövés között például újra kellett egyet alapozni, de nagyon örülök annak, hogy sikerült megvernem Tamit. Kicsit furcsa, hogy egy héttel a világbajnokság előtt derült ki, hogy indulok Szegeden, de

a szétlövés miatt úgyis edzésben voltam,

szóval tudtam alkalmazkodni. Nem szeretek arról beszélni, hogy milyen formában vagyok, betegség és sérülés szerencsére nem hátráltatott, de a formám úgyis csak a versenyen derül majd ki.”

Arra a kérdésre, hogy abból lehet-e táplálkozni, hogy egy olimpiai és világbajnokot győzött le a vb-indulásért, Lucz Dóra így felelt: „Persze, hogy lehet, de én ilyenkor már csak magamra koncentrálok, és arra, hogy mindent kihozzak magamból. A célkitűzést illetően helyezésekről nem szeretnék beszéni. Ha kihozom magamból a legtöbbet, akkor elégedett leszek. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.”

A 2017-es szegedi Világkupán már versenyzett hasonló hangulatban, mint amilyen az idei vébén várható, így az nem fogja agyonnyomni. „Ahogy hallottam, most még komolyabb lesz a hangulat. Rám ez motiválóan hat, még akkor is, ha a futam előtt már csak magamra koncentrálok” – mondta Lucz Dóra, aki ebben a számban volt már U23-as világbajnok, majd felnőtt Európa-bajnok, reméljük, Szegeden ismét sikerül egy lépcsőfokot feljebb lépnie.

Ellenfelei lesznek bőven, elég, ha csak az új-zélandi Lisa Carringtont említjük, aki a legutóbbi két olimpián és világbajnokságon is megnyerte a K1 200-at, de ott lesz Szegeden az Európa Játékok idei győztese, a tavalyi vb ezüstérmese, a dán Emma Jörgensen vagy a lengyelek riói ezüstérmese, Marta Walczykiewicz is.

Zseniálisan debütáltak a magyarok 200-on

A kajakosoknál egyesben Lucz Dóra és Csizmadia Kolos is fantasztikusan ment 200 méteren, akárcsak a Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettős a szegedi világbajnokság szerda délutáni programjában. Csütörtökön már bemutatkoznak sztárjaink is.

Hír

A Korisánszky Dávid, Mike Róbert kettős a középfutamból bejutott a döntőbe C2 200 méteren, amely azért is kiváló eredmény, mert Mike felnőtt nemzetközi versenyen soha nem állt még rajthoz a legrövidebb távon.

Korisánszky Dávid: „Nagyon kellemes meglepetés Robi teljesítménye. Edzésen előfordult, hogy direkt olyan csapásszámot adtam, amiről

azt gondoltam, hogy nem tudja lekövetni, de azt is sikerült neki.”

Mike Róbert: „Két hetünk volt rá, hogy felkészüljünk. Nekem még mindig testidegen ez a 200 méter, de próbálok alkalmazkodni Koris tempójához. Nyilván a döntő keményebb lesz, de próbáljuk kiszolgálni a közönséget.”

Ők ketten az 500 négyesben is helyet kaptak, így két távon is bizonyíthatnak a világbajnokságon.

Egyesben 200 méteren kenuban és kajakban sem lehetett egyből a döntőbe jutni. Női kajakban Lucz Dóra a kétszeres olimpiai és hatszoros világbajnok Lisa Carringtonnal került egy futamba, és az új-zélandi klasszis mögött a második helyen végezve jutott tovább.

A férfiak ugyanezen számában Csizmadia Kolos szintén egy világklasszissal került össze, hiszen a franciák riói olimpiai ezüstérmese, az idei Európa Játékok győztese, Maxime Beaumont evezett mellette. A magyar versenyző sokáig vezetett, Beaumont a végén előzte meg Csizmadiát, aki ezzel ugyanúgy a középdöntőben folytatja. Hajdu Jonatán a kenusoknál szintén a középdöntőbe jutott.

A nap végén három paradöntőt rendeztek, ebből egyben voltunk érdekeltek: női VL3-ban Molnárné Tóth Julianna az ötödik, Varga Katalin pedig a hetedik helyen végzett.

Juhász Tamás a VL2-es kategóriában futamgyőzelemmel egyből döntőbe jutott, ugyanitt Suba Róbert a középdöntőbe kvalifikálta magát. Juhász komoly finisben tudta megnyerni futamát. Ugyan még csak egy maroknyi szurkoló látogatott ki a Maty-érre, de ők is remek hangulatot teremtettek, paraversenyzőnk teljesítményére is jó hatással voltak: „A közönségből vettem a végén az energiát, a hazai pályából. A meleget már megszoktuk, de a kenuban nagyon sokat fejlődtek az ellenfelek. Új emberek vannak, új lapátok, új hajók, megduzzadt a mezőny így, hogy olimpiai szám lett a VL2,

nehéz velük lépést tartani.

A kvóta a cél a döntőben, de bármi lehet.”

KL2-ben Varga Katalin és KL1-ben Pulai Erika is a középdöntőben folytatja, kiesett viszont KL3-ban Fehér Annamária és Molnár Nikoletta.

A szerda délelőtti eseményekről itt írtunk.

Csütörtökön alaposan belecsapunk a lecsóba: a paradöntőkben érmekért és kvótákért szállnak vízre a magyarok, az épek versenyében pedig láthatjuk többek között Kopasz Bálintot (K1 1000), Csipes Tamarát (K1 1000), a Kárász Anna, Kozák Danuta (K2 500) és a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső (C2 500) párost, valamint a női és a férfi 500-as kajak négyest is.