Kétgyerekes családanyaként harmadik olimpiai aranyára hajt

„Két gyerek nem dupla, hanem tripla gyerek” – vallja Fazekas-Zur Krisztina, aki közel egy éve adott életet második fiának. A 38 éves olimpiai bajnok ezzel együtt a harmadik olimpiájára készül, számos más vizessporttal is próbálja minél jobb formában tartani magát. Emellett arra is van energiája, hogy a sportolók érdekeit képviselje a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetségben, valamint egy alapítványon keresztül gyerekeknek adjon életvezetési tanácsokat.

Tavaly júniusban született meg Fazekas-Zur Krisztina és Rami Zur második gyermeke, Daniel. Első fiuk, Noah még nincs öt éves, alapvetően egy gyerek mellett sem egyszerű profi sportolóként minden teendőt összeegyeztetni, kettő mellett pedig kisebb csodával ér fel, hogy a 38 éves olimpiai és világbajnok kajakos nekirugaszkodik, hogy kijusson harmadik olimpiájára is (az első kettőről egyaránt aranyéremmel tért haza).

„Bevallom, azt hittem, könnyebb lesz,

nem gondoltam, hogy ez ekkora kihívás. Egy gyerek, egy gyerek, két gyerek azonban nem dupla, hanem tripla gyereknek számít. Noah-val nagy szerencsénk volt, nyugodt, jó alvó volt, Daniel pont az ellenkezője. Sajnos itt kevés segítségünk van, alig várjuk, hogy hazamenjünk” – kezdte Fazekas-Zur Krisztina, akit pont a hazautazás napján értünk el még Kaliforniában.

A júniusi szülés után nem siette el a visszatérést, először jógázni kezdett, majd októberben jöhettek a könnyített edzések. Abban a szerencsés helyzetben van, hogy a többi magyar kajak-kenustól eltérően, neki nem kell melegvízi edzőtáborba vonulnia – gondolhatnánk mi.

„Mióta kint élünk, talán ez volt időjárás szempontjából a legrosszabb telünk.

Még hogy napfényes Kalifornia?

Nem mondom, hogy végig nagyon hideg volt, de a nap nem igazán sütött, a 17-19 fokban pedig nem a legkellemesebb edzeni. Mióta elkezdtem a téli felkészülést, csupán kétszer tudtam pólóban evezni. Persze nem panaszkodom, és nem is állok rosszul, mert amikor nem tudtunk vízen lenni, akkor bepótoltuk azt a munkát a kondiban. Nagyon sokat dolgoztunk, úgy gondolom, hogy a technikám is összeállt, elég jól érzem az evezést. Hogy ez mire lesz elég otthon? Majd a válogatókon kiderül” – mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki természetesen ismét a négyesbe szeretne bekerülni, amellyel az eddigi két olimpiai aranyát nyerte. Ha sikerülne újra beverekednie magát a csapathajóba, egyértelműen a harmadik olimpiai bajnoki cím lenne a cél.

A technikája összeállt:

Ehhez egyesben kell nagyon jól szerepelnie egy olyan mezőnyben, ahol a szülés után visszatért Kozák Danuta mellett olimpiai és világbajnokok sora ácsingózik az 500 négyes beülőire.

„Nem igazán szeretnék a mezőnnyel foglalkozni, mert elképesztően kiszámíthatatlan. Van, hogy egyik évről a másikra olyan versenyzők robbannak be, akik másodperceket gyorsulnak az előző évhez képest.

Számomra egy mérce létezik: Kozák Danuta.

Ő fantasztikusan tartja a formáját, és ha tőle nem kapok sokat, akkor az azt jelenti, hogy jó állapotban vagyok. Hogy a négyes mellett a párost is megcélzom-e? Erre nem készültem, jelenleg nincs párom, de nagyon remélem, hogy jól fogok menni egyesben, és esetleg párt is sikerül találnom. Nagyon várom már, hogy elkezdődjenek a versenyek!”

Hogy mi tartja ilyen fitten a 38 éves kajakost? Unatkozni nem szokott, az biztos, a két gyerek mellett is rendszeresen elevez más sportág vizeire: régóta szereti a SUP-ot, tengeri viadalokon is indul Kaliforniában, legutóbb pedig egy Buffalo Relay nevű versenyen vett részt, amelyet meg is nyert partnerével.

„Az egy 67 kilométeres váltóverseny volt egy csatornában, párban indultunk egy helyi sráccal, 20 percenként váltottuk egymást. Fizikálisan nem terhelt meg annyira, mint amire számítottam, de hat órán át tartott, ezért agyban jobban elfáradtam. Nagyon szeretem a vízisportokat, és ezek a versenyek változatosabbá teszik a felkészülésemet is. Nemcsak arról van szó, hogy mentálisan nem fásulok bele ugyanabba a munkába, hanem

így több izomcsoportomat is megmozgatom,

a SUP például a kislábbujjamtól kezdve minden testrészemet igénybe veszi” – mondta Fazekas-Zur Krisztina, aki nem csak hajóban, és nem csak a saját érdekeiért lapátol.

Nemrég beválasztották a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sportolói Bizottságába, és építi a Bajnokok Útja Alapítványt, amelynek célja hogy ösztönözze a gyerekeket a rendszeres mozgásra és a tudatos életvezetésre. „Az ICF sportolói bizottságával volt egy találkozónk Londonban, oda elrepültem, de egyelőre mindennapos teendőkkel azért nem jár ez a feladatkör, a nyáron lesz több megbeszélésünk. Az a feladatom, hogy a sportolók hangját eljuttassam az ICF-hez, de

nem gondoltam, hogy ez ekkora kihívás,

ugyanis nagyon nehéz elérni, és megszólaltatni a versenyzőket, kérdezősködöm, de sokan egyáltalán nem válaszolnak a leveleimre. A sprint bizottságba is bekerültem, ott talán könnyebb egy fokkal a dolgom. Emellett dolgozunk tovább az alapítványunkon, összeálltunk most a Coachingpoint szakmai közösséggel, ennek köszönhetően profi coach-ok segítik a munkánkat. Különleges dolog, hogy gyerekekre fókuszálunk, segítünk nekik célokat felállítani, és megtanítani őket, hogy miként lépjenek túl a kudarcokon.”

Fazekas-Zur Krisztina és edző-férje, Rami Zur, valamint két kisfiuk szombaton már Szolnokra utaznak edzőtáborba, és várhatóan egész nyáron, szeptember 10-ig Magyarországon maradnak.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók