Kajakos siker a Tűzoltók Világjátékán

Szeptember 2-án ért véget a Tűzoltók Világjátéka, amelynek idén Liverpool adott otthont. Magyarországot 32 tűzoltó képviselte Európa Kulturális Fővárosában, közülük Bauer Márton, Kanyó Ferenc és Káli Sándor a kajakosok között állt rajthoz, óriási sikerrel.

Az 1990 óta, kétévente megrendezésre kerülő eseményen 40 ország 5000 versenyzője vett részt, a sportolók 71 sportág 350 versenyszámában – így kajakban is – mérhették össze tudásukat, ügyességüket.

Elégedettek vagyunk az eredménnyel, hiszen egy nagyon erős mezőnyben sikerült az országok közötti rangsorban a hatodik helyen végeznünk, ráadásul a speciális tűzoltóversenyen a 38 csapatból negyedikek lettünk. A különböző számokban elért érmekről nem is beszélve. A mezőnyre jellemző, hogy volt olyan úszó, aki Pekingben bekerült a nyolcas döntőbe, és ifi világbajnok kajakos is az indulók között volt – mondta Bauer Márton, a magyar csapat legeredményesebb kajakosa.

Vadvízi evezés, rafting és sárkányhajó is szerepelt a kajak-kenu mellett. Kajakban 200, illetve 2000 méter volt a versenytáv. A 35 éven aluliaknál Bauer Márton kétszeres bajnok lett, míg Káli Sándornak mindkétszer a dobogó második foka jutott. Kanyó Ferencnek a 35 év felettiek viadala után 200-on ezüst-, míg 2000-en aranyérmet akasztottak a nyakába.
A vadvíz és a rafting hármas erősségű pályán zajlott, 500 méter hosszan. Az előbbi két csoportra volt bontva: a profik között Bauer ötödik lett, míg a kezdőknél Kanyó a második helyen zárt. A rafting a magyar csapat diadalát hozta.
2010-ben Dél-Korea rendezik a játékokat, míg jövőre rendőr-tűzoltó Világjátékokra kerül sor.

A tervek között szerepel, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség égisze alatt a masters országos bajnokságon a tűzoltóknak is szervezzenek egy futamot, valamint a sárkányhajóban is elképzelhető egy lánglovagokból álló egység indulása.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók