Hatodik a női páros, nem sikerült a kvótaszerzés

A Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese páros K-2 500 méteren indult az utolsó két megszerezhető női kajakos indulási jogért a szegedi pótkvalifikációs versenyen. A duó csak akkor gyűjthette volna be Magyarországnak a kvótákat, ha a döntő első helyén végeznek. Az egység végül hatodik lett a fináléban, így biztossá vált, hogy négy női kajakosunk lesz majd a párizsi olimpián.

Csikós Zsóka és Kőhalmi Emese duója harmadik helyen ért be a szezon első válogató versenyén Szolnokon, s mivel az előtte végző egységekben már voltak kvótaszerzők, így ők indulhattak a szegedi pótkvalifikáción. Zsóka már az eseményt megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy érzi, mekkora tétje van a versenynek, azonban szeretnék a párosból kihozni a maximumot.

A délelőtti előfutamban a hatos pályáról indulva egy gyengébb rajtot követően a negyedik helyen végeztek, így két órával később középdöntőben kellett kiharcolniuk a fináléba való kerülést. Habár a rajt itt sem nem alakult a legjobban, féltáv után folyamatosan sikerült felzárkózni a negyedik pozícióból, végül futamgyőztesként értek célba.

A délutáni fináléban a nyolcas pályáról indulva szállt harcba az egység. A rajt ekkorra állt össze igazán, féltávnál a negyedik helyen haladtak. A hajrára azonban sajnos úgy tűnt kifogyott a tank a lányokból, végül a hatodik helyen zártak.

„Az előfutam nagyon nem sikerült, érzésre sem volt jó. A középfutam fontos volt számunkra, hogy magabiztosan tudjunk kiszállni a vízből. Nem tudom mennyit vett ki belőlünk, de az biztos, hogy nagy pluszt adott, megmutattuk, hogy tudunk jól is menni – emlékezett vissza Csikós Zsóka, majd a döntőbeli teljesítményükre is reflektált. - Maxot mentünk, ennél nem tudtunk volna többet beletenni. A világkupára próbálunk erőt meríteni, hogy egy olyan pályát tudjunk összerakni, ahol a futam eleje és a vége is jól sikerül.”

„Azt beszéltük meg az edzőkkel, hogy próbálunk a döntőre a rajtjainkon javítani. Egy kamikaze pályát akartunk menni és én elégedett vagyok, mert végül sikerült magunkat teljesen kihajtani – jegyezte meg Kőhalmi Emese a finálé után. – Még U23-as korosztályban vagyunk és úgy néz ki idén nekünk ez lesz a fő irányvonal, de természetesen elindulunk a második felnőtt válogatón is.”

A kvótát érő első helyet a holland Selma Konijn, Ruth Vorsselman páros szerezte meg.

A nap folyamán a férfi kajak kettes ötszáz méteren, valamint a női és férfi C-2 500 méteren is rendeztek futamokat és kerültek további kvóták kiosztásra.

A nap további kvótaszerzői:

Férfi K-2 500 méter: Jakub Stepun, Przemyslaw Korsak (lengyel)

Férfi C-2 500 méter: Alexey Korovashkov, Ivan Shtyl (független)

Női C-2 500 méter: Anhelina Bardanouskaya, Volha Klimava (független)

Kapcsolódó tartalmak

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók