Mégse

Három magyar páros, három különböző érem a szegedi vébén

A Hagymási, Medveczky páros arany-, a Hajdu, Fekete kettős ezüst-, a Lucz, Kiss egység pedig bronzérmet nyert az ICF olimpiai kvalifikáció kajak-kenu világbajnokságon. A pénteket Kopasz Bálint és Fernando Pimenta középfutamos csatája zárta. Ez történt a harmadik versenynap délutáni programjában.

Hír

Nem is indulhatott volna jobban a péntek délutáni program, hiszen Lucz Anna és Kiss Blanka K-2 200 méteren nem kis bravúrt végrehajtva megszerezte az épek versenyében az első magyar érmet, azzal, hogy a harmadik helyen ért célba.

Kiss Blanka: „Az egész nagyon tetszett, a rajtból jól jöttünk ki, és még a végén is el tudtunk indulni, ami nem mindig sikerül. A célbaérésnél semmit nem érzékeltem, mindig csak Annát szoktam nézni.”

Lucz Anna: „Nagyon boldog vagyok, külön öröm, hogy itt vannak a családtagjaim és a barátaim is. Megnézzük a futamokat, és utána ünneplünk egy nagyot.”

A következő érem egy ezüst volt, amit nyertünk pénteken délután. Ez szintén egy kellemes meglepetés volt, ugyanis a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu párostól nem volt elvárható, hogy mindenképp dobogóra álljon 500 méteren, hiszen az 1000 méterre készültek egész évben.

Hajdu Jonatán: „Láttuk a kínaiak versenyzését az előfutamban, és most is megcsinálták ugyanazt. Megpróbáltunk kapaszkodni rájuk, indítottunk egy kisebbet, majd egy nagyobbat, úgy éreztük, hogy jövünk fel, de jobban bírták, mint amire számítottunk.”

Fekete Ádám: „Jöttünk fel a kínaiakra, azt hittem, hogy megfogjuk őket, de 100-nál indítottak egyet, kicsit elmentek, és behúzta őket a szívük. Ez volt a második pályánk 500-on ebben az évben, és

nem titkoljuk, hogy Tokió a célunk,

márpedig ott 1000 méteren rendeznek versenyt.”

Az első magyar aranyérmet ezt követően nyertük az épeknél, méghozzá elképesztő fölénnyel. A női K-2 1000 méteres döntőben a Hagymási Réka, Medveczky Erika kettős már az elején elment a mezőnytől, és senkitől sem zavartatva állította talpra a péntek délutánra már szép számmal kilátogató nézőket.

„Nem számítottam arra, hogy ilyen könnyű lesz, én mindig tartok az 1000 métertől, nekem ez többlettáv, de szerencsére jó pályát mentünk. Erikával könnyű volt összeszokni, gyorsan átvettük egymás ritmusát, és egy aranyérem lett belőle” – mondta Hagymási Réka, aki 200 párosban volt világbajnok, így nem volt egyszerű dolga átállni 1000 méterre.

„Nem készülök az 1000 méterre külön, mert az 500 a legfontosabb, és biztos sokan meglepődnek, de 200-on is egész gyors vagyok, csak ott nem szoktam elindulni. Öt vb-címem már van 1000 méteren, most azt kívánom, legyen meg a harmadik 500-on is” – ezt már Medveczky Erika mondta, aki az elmúlt három évben három különböző párral nyerte meg ezt a számot a világbajnokságon, az idei vébén pedig még az 500 négyes tagjaként is harcba száll az aranyéremért.

Az Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek férfi kajak négyes 1000 méteren negyedik lett.

Tóth Dávid: „Mondhatnám, hogy szomorú vagyok, mert lemaradtunk a dobogóról, de mivel messze voltunk a harmadik helyezettől, így nem bánkódom.”

Kulifai Tamás: „Sokan mondják, hogy a negyediknek a legrosszabb, mert épphogy lemaradt a dobogóról, de én akkor érezném ezt, ha nem tudtam volna magam kievezni. Ebben a pályában azonban mindent beletettünk.”

Egyaránt ötödik helyen végzett Bragato Giada C-1 500 méteren és Dombvári Bence K-1 500 méteren. A fiatal kenus lány eredménye nagyon szép teljesítmény, míg Dombvári egy rendkívül erős mezőnyben zárt ötödikként, bár elmondása szerint elrontotta a döntőt, és az alapok sem voltak meg nála.

„Nagyon fájt ez a pálya, ma sajnos ez csak egy ötödik helyre volt elég.

Hiányoznak olyan alapok,

amelyek nélkül nem lehet világversenyen jó eredményt elérni, ezeket vissza kell szereznem. Kapkodós verseny volt, nem azt a taktikát választottam, amit szoktam. Nem szabad annyira menni, amennyire melletted mennek, mert úgyis megdöglesz a végére. Sajnos én mentem a spanyollal, mert azt hittem, hogy a mezőny is menni fog. Nem szabad az ilyen trükköknek bedőlnöm.”

A Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu páros 200 méteren nyolcadikként ért célba.

A napot néhány középfutam zárta, ám ezek rendkívül fontos középfutamok voltak, tele olimpiai számmal. Kajak egyes 200 méteren Lucz Dórára hatalmas felelősség hárult azzal, hogy 500 párosunkat kizárták. Az újpesti versenyző azonban nem roppant össze a teher alatt, és futamában másodikként végezve bejutott a döntőbe, újabb lépést téve ezáltal az olimpiai kvóta felé.

Ugyanezt tette Kopasz Bálint, aki egy futamba került legnagyobb riválisával, Fernando Pimentával. A verseny rendkívül szórakoztató volt, még akkor is, ha valódi tétje nem volt. Pimenta elment az elején, majd Kopasz megelőzte őt, akkor úgy tűnt, hogy a portugál elengedi a futamgyőzelmet, de a hajrában beerősített. A látható presztízsharcot most Pimenta nyerte, 0,05 másodperc előnnyel, de a lényeg úgyis az, hogy a szombati döntő után ki örülhet majd.

„Számítottam arra, hogy Pimentával csatázni fogunk, nagyon tetszett, hogy egyszerre értünk célba. Nyilván tudtam volna még néhány erőset húzni, de akkor az alkarom is bekötött volna és a húzóizmok is jobban megsínylették volna.

Én 90 százalékkal mentem ebben a középfutamban,

mentálisan egy kicsit el voltam fáradva, de ez holnapra eltűnik. Annyit adtam ki magamból, amennyit elterveztem” – nyilatkozta Kopasz Bálint, aki külön kiemelte, hogy az utolsó 200-250 méteren biztosan extra erőt fog kapni a fantasztikus közönségtől.

Nem jutott viszont be az A döntőbe a középfutamból, így biztosan nem szerez Szegeden olimpiai kvótát Csizmadia Kolos (K-1 200), Nagy Bianka (C-1 200) és a Kiss Balázs, Mike Róbert páros (C-2 1000). A három hajó közül talán Csizmadiának volt a legnagyobb esélye előzetesen, de csak a B döntőbe jutott be, akárcsak Nagy Bianka, a 19 éves kenustól azonban abszolút nem volt elvárás ebben az erős mezőnyben a kvótaszerzés. Dóri Bence betegsége miatt Kiss Balázs és Mike Róbert a vb előfutamában térdelt össze először, így tőlük csodaszámba ment volna, ha kvótát érő helyen végeznek.

Tótka Sándor lett a sprintkirály Tokióban

Férfi kajak egyesben mindkét versenyszámot Magyarország nyerte Tokióban, Kopasz Bálint pénteki diadala után ugyanis a vasárnapi zárónapon Tótka Sándor győzött K-1 200 méteren, míg Birkás Balázs bronzérmes lett ugyanebben a számban. Aranyérmes lett a női kenupáros is, így a válogatott 3 arany, 2 bronzéremmel zárta az előolimpiát.

Hír

Elképesztő formában versenyzett egyesben az elmúlt hetekben Tótka Sándor, aki az idei szezon legfontosabb eseményén, a szegedi kvalifikációs világbajnokságon még a férfi négyes tagjaként szerzett olimpiai kvótát.

Moszkvában második lett, Budapesten pedig megnyerte az ultrarövidtávú vízisprintet, ahogy Tokióban is ő volt a leggyorsabb K-1 200 méteren. Vasárnap délelőtt előbb megnyerte a középfutamát, majd a döntőben egy közepes rajt után nagyon hamar az élre állt, és a szám korábbi világbajnoki ezüstérmese, a litván Arturas Seja előtt megnyerte az előolimpiai aranyérmet.

“Az eredménytől függetlenül nagyon jól esett, hogy végre tudtam újra egyest indulni a nemzetközi mezőnyben, erre még ebben az olimpiai ciklusban nem volt példa, annyira a négyesre koncentráltam. Örülök, hogy nyertem, ugyanakkor azt látni kell, hogy már senki sincs olyan jó formában, mint a világbajnokságon, csak a formahanyatlás nem mindenkinél egyforma. Talán annak köszönhetem a sikert, hogy versenyeztem Moszkvában, és otthon is a Red Bull Vízisprinten, szóval nem álltam le teljesen” – mondta az aranyérmes Tótka Sándor.

A döntő másik magyar versenyzője, Birkás Balázs úgy szerzett bronzérmet, hogy egész héten egy kiadós náthával küzdött. A két magyar kajakos teljesítménye azt mutatja, hogy a mieinknek ebben a számban is lehetnek érmes álmaik a jövő évi olimpián.

“Sokat kivett belőlem a betegség, azon is csodálkoztam, hogy reggel sikerült továbbjutnom a középfutamból. A döntőre kicsit jobban összeszedtem magam, ráraktam a csapást és a nyomatékot is, jól sikerült az eleje, viszont 100 méter után elfáradtam. Nekem egyébként fekszik ez a víz, passzol a technikámhoz,

elérhetünk egy szép helyezést ebben a számban jövőre,

ha valamelyikünk becsületesen felkészül a 200 egyesre” – mondta Birkás Balázs.

Esélyeshez méltóan nyert női kenu párosban a világbajnoki ezüstérmes Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső egység. A magyar lányok jól kihajtották magukat, mögöttük második helyen a Kurach, Romasenko összeállítású új orosz páros futott be, a szegedi vébén pedig éppen a magyarok mögött bronzérmet szerző Makarchanka, Klimava duó ezúttal is harmadik lett.

“Meglepett minket az orosz páros azzal, hogy az utolsó 100 méteren még tudtak indítani egy nagyot, de szerencsére így is nyertünk – mondta a verseny után Balla Virág. – Ez az orosz egység nem indult a világbajnokságon, viszont Duisburgban és Minszkben már versenyeztünk ellenünk, azt tudtuk, hogy erősek lesznek.”

“Elsősorban nem az eredmény volt a fontos ezen a versenyen, főleg azt akartuk letesztelni, hogy kell-e másik hajóba térdelnünk az itteni viszonyok miatt, de szerencsére úgy néz ki, hogy

maradhat ez a forma”

– tette hozzá Devecseriné Takács Kincső, aki arról is beszélt, hogy a pályán a sok halhoz, a medúzákhoz, és a környék nagy repülőgép forgalmához is sikerült hamar hozzászokniuk.

Medveczky Erika éppen csak lemaradt a dobogóról női kajak egyesben, ahol a kétszeres olimpia, valamint friss világbajnok Lisa Carrington meglepetésre kikapott a fehérorosz Litvinchuktól, harmadikként az ausztrál Burnett futott be.

C-1 1000 méteren Kiss Balázs is nagyot versenyzett. A középfutamból harmadikként továbbjutva ötödik lett a döntőben. A számot a német Sebastian Brendel nyerte hajszállal az orosz Kirill Shamshurin előtt. A B-döntőben pedig Adolf Balázs harmadikként futott be.

Egyedül K-2 1000 méteren rendeztek Tokióban olyan döntőt az előolimpián, amelyben nem szerepelt magyar egység. Nádas Bence és Kuli István ebben a szezonban – Tótka Sándorhoz és Birkás Balázshoz hasonlóan – az 500 méteres férfi négyesben versenyzett, így egyáltalán nem készültek a leghosszabb távra, a B-döntőben hatodik helyet szereztek.

Az épek mezőnyében a magyar válogatott 3 arany, és 2 bronzérmet szerzett az előolimpián, valamint rendkívül hasznos tapasztalatokat gyűjtött a tokiói körülményekről és a Sea Forest Waterway nevű versenypályáról.

A magyar parakenu szakág sem maradt érem nélkül Tokióban, annak ellenére, hogy a világbajnok Kiss Péter ezúttal nem utazott ki Japánba, hiszen Suba Róbert pénteken kajakban bronzérmes lett. A tesztverseny zárásaként a VL2-es katóriában ugyanő szerzett egy ötödik helyezést is a hatodikként befutó Juhász Tamás előtt.

Kiváló kezdés a férfi sprinterektől

Világsztárok legyőzésével nyitott Birkás Balázs és Tótka Sándor K-1 200 méteren a tokiói előolimpián. C-1 1000 méteren Kiss Balázs is megszerezte az előfutamban egy világbajnok skalpját, női kenu párosban pedig jól kezdett a Balla Virág, Takács Kincső 500 méteren. Minden számban szerepelhet majd magyar versenyző a vasárnapi zárónapon.

Hír

Gyors esővel, és villámgyors Birkás Balázs továbbjutással indult az utolsó előtti, egyébként viszonylag szélmentes nap a tokiói tesztversenyen. A sprinttáv kétszeres világbajnoka K-1 200 méteren rögtön az első előfutamból került be, a szám riói ezüstérmesét, Maxime Beaumont, valamint az 500 méteren világbajnok cseh Josef Dostalt legyőzve a holnapi középfutamba.

“Nem gondoltam, hogy egyből a középdöntőbe juthatok, miután nehéz előfutamba kerültem, ráadásul napok óta

alig alszom a köhögéstől,

annyira megfáztam a hét elején. Szintén gondot okoz, hogy nem tudok olyan formájú hajóban versenyezni, mint a sajátom, ezért úgy számoltam, hogy majd a reményfutamból továbbjutnok, ehhez képest elindultam, aztán néztem, hogy nem nagyon jönnek a többiek, így gondoltam, hogy akkor meg kell nyerni az előfutamot” – mondta Birkás Balázs.

Az olimpia jellegű lebonyolítás miatt a selejtezők első két helyezettje jut egyenes ágon tovább, de csak a középdöntőbe, a többi versenyező pedig az elődöntőben (reményfutamban) folytathatja. A középdöntőket és a döntőket egy napon rendezik.

A K-1 200 méter másik előfutamában a szintén kétszeres vb-győztes Tótka Sándor lemásolva csapattársa, Birkás Balázs teljesítményét, futamgyőztesként jutott tovább. Ebben az előfutamban sem akárkiket kellett legyőzni, Tótka mögött a második a litván világbajnoki ezüstérmes Seja lett, a harmadik pedig a németek olimpiai bajnoka, Ronald Rauhe.

Medveczky Erika tegnap bronzérmet szerzett párosban Gazsó Dorkával, de annak az egységnek sem volt sima útja a döntőig, ahogy most a nyolcszoros világbajnoknőnek K-1 500 méteren sem. Az előfutamban csak negyedik lett, a reményfutam megnyerésével azonban kvalifikálta magát a holnapi középfutamba. Ha Erika egyesben is úgy lépked előre, mint párosban, akkor vasárnap ott lehet a döntőben.

“Nem fekszik nekem ez a típusú Nelo hajó, amit itt kaptam, otthon is próbáltam, de billegek benne. Ehhez képest annak is örülök, hogy bekerültem a középfutamba” – mondta óvatosan Medveczky Erika.

Lucz Anna harmadik lett a selejtőzben, a reményfutamból pedig nem jutott tovább K-1 500 méteren.

C-2 500 méteren a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső páros viszont futamgyőztesként jutott tovább. Miután ebben a számban kevésbé népes a mezőny a tesztversenyen, így ők ezzel egyből bejutottak a döntőbe.

Egyáltalán nem készült idén az 1000 méteres távra Nádas Bence és Kuli István, ennek megfelelően kissé nehezen rázódnak bele a nemzetközi mezőnybe párosban. Ötödik helyet szereztek az elő-, és a reményfutamban is, így holnap folytathatják a középfutamban.

Jól kezdett viszont C-1 1000 méteren Kiss Balázs,  Fuksával nagyot meccselve, és a cseh világbajnokot legyőzve lett második a fehérorosz Piatrou mögött az előfutamban, ezzel egyből kvalifikálta magát a holnapi versenynapra.

“Zsákban van Fuksa

– mondta boldogan a partra érve a fiatal kenus, aki kisebb hajóban versenyzett, mint otthon szokott, de ez sem zavarta verseny közben. – Volt egy szakasz, amikor elbizonytalanodtam, és arra gondoltam, hogy ráülök a harmadik helyre, aztán a cél előtt láttam, hogy kiengedtek egy kicsit, és indítottam egyet. Szerintem Fuksát is megleptem azzal, hogy becsúsztam elé, nagyon örülök, hogy összejött.”

Eggyel nehezebb utat járt be Adolf Balázs. Az 5000 méter világbajnoki ezüstérmese becsülettel küzdött 1000 egyesben, az előfutamban harmadik, a reményfutamban pedig második lett a kanadai Oldershaw mögött, így holnap ő is ott lesz a középdöntőben.