Anna és a türelemjáték

Szeptemberi vállműtétjét követően ismét rajthoz áll Kárász Anna. A szegediek világbajnoka hétvégén a szegedi első válogatón rajtol. Anna az elmúlt hónapok nehézségeiről, a türelemről és a pozitív szemléletről is mesélt a kajakkenusport.hu-nak.

Visszatérés
Hír

A hétvégi szegedi utánpótlás válogató egyik szünetében ön is feltűnt a Maty-éren.

Azt hiszem, akkor ön is látta az idei harmadik pályámat ötszáz méteren. A háromból pont ez volt az első épkézláb… Talán most már azt tudom mondani: kezd jó érzéseket adni, hogy újra a vízen lehetek – mondja Kárász Anna.

Ez azt jelenti, hogy még mindig nem száz százalékos az állapota?

Nem tudom azt mondani, hogy száz százalékos vagyok, de valójában az elmúlt három évben sosem tudtam ezt mondani. Szeptemberben műtötték a vállamat, és biztos voltam benne, hogy sok időt elvesz majd a felépülés. Van, aki azt mondta, hogy kevesebb, mint egy év lesz, volt, aki szerint több mint egy év. Én csak azt tudom, hogy még mindig vannak panaszaim, három nap intenzívebb munka után vissza kell fognom magam, újra és újra időt kell hagyni a regenerálódásra.

Mennyire tud türelmes lenni?

Ez az a helyzet, amikor sok-sok türelemre van szükség. Persze nekem is vannak olyan időszakaim, amikor elkattanok, de az edzőimnek, Kovács Lászlónak és Simon Miklósnak köszönhetően, úgy ahogy jól viselem ezt az állapotot. Szerencsés vagyok, hogy két ilyen tréner áll mögöttem, Kokszi az alapot jelenti, Simi pedig rengeteg új és jó ingert hozott az életembe. Egyrészt sikerült a technikámat úgy csiszolnia, ami a vállamnak is jót tesz, másrészt nagyon fontos az ő hozzáállása. Pozitív és megnyugtató a gondolkodása, jó érzés, hogy lépésről lépésre haladunk a visszatérésben. Simi mindig tud olyan dolgot mondani, ami átlendít a nehézségeken.

A hétvégén 500 és 200 méteren is láthatjuk?

Mindkét számba neveztünk, meglátjuk, hogyan bírom a megterhelést. Alapvetően úgy gondolok erre az esztendőre, mint a regenerálódás évére. Bízom benne, hogy okos beosztással, sok-sok gyógytornával sikerül rendbe rakni a vállam és a gerincem, ahonnan a problémák gyökereznek.

Fontos a sportkapcsolatok erősítése

Kedden meglátogatta a helyi edzőtáborban készülő magyar kajak-kenu válogatott tagjait Király András László, Magyarország Dél-afrikai nagykövete. A diplomata elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a sportághoz és munkája fontos részének tekinti, hogy erősítse a két ország sportkapcsolatait.

Hír

„Csodálatos élmény volt személyesen találkozni az olimpiai-, világ és Európa-bajnok magyar sportolókkal, ráadásul nekem a kajak valamint a kenu régi kedvenc sportom, hosszú évekkel ezelőtt mindkettőt próbáltam, örülök, hogy tudtam találkozni a mieinkkel – kezdte mondandóját a nagykövet, aki szívesen beszélgetett és szerepelt közös fotókon csapatunk tagjaival, sőt még a motorcsónakba is beült, hogy testközelből kövesse sportolóink edzését.

„Közel 3 éve dolgozom diplomataként ebben az országban, kollégáimmal a tevékenységünk egyik fontos sarokpontja, hogy próbáljuk előre mozdítani a magyar és a dél-afrikai sportkapcsolatokat. Ennek az országnak olyan kivételes földrajzi és éghajlati adottságai vannak, hogy itt a magyar sportolók kiváló körülmények között készülhetnek a téli hónapokban és ezzel talán versenyelőnybe is kerülhetnek. Az a feladatunk, hogy a magyar kajak-kenu sportág képviselőit összekapcsoljuk a helyi vállalkozókkal és sportszerető emberekkel és ezzel megteremtsük egy hosszú távú együttműködés alapjait.”

A diplomata hozzátette, a helyiek különösen kedvelik a kajak-kenu sportágat, ugyanis az afrikai kontinensen nagyra értékelik a fizikai erőt és az egyéni teljesítményt. Király András László szerint azért, mert ezek a tulajdonságok voltak a kulcsai annak, hogy fel lehetett építeni egy modern társadalmat Afrika déli részén.

„A magyar sportolókat pedig különösen szeretik a dél-afrikaiak, mert kivételesen kedves emberek – zárta mondandóját Magyarország pretoriai nagykövete.

Újabb komoly megbecsülés a magyar kajak-kenunak

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) döntése értelmében 2022-ben Szegeden rendezik meg a gyorsasági világbajnokságot az ifjúsági és U23-as korosztálynak. Így 2005 és 2014 után már harmadszorra lesz Magyarország a házigazdája a sportág legrangosabb utánpótlás regattájának.

Hír

Az ICF pénteken, tokiói ülésén határozott a különböző szakágak világbajnokságainak helyszíneiről.

A kanadai Dartmouth harmadszor lesz a felnőtt gyorsasági vb házigazdája 2022-ben, korábban 1997-ben és 2009-ben volt ezen a helyszínen az év legjelentősebb versenye. Ugyanebben az évben a szlalom világbajnokság Augsburgban, a felnőttek maratoni vb-je a portugáliai Ponte de Limában, a vadvízi- és a kajakpóló világbajnokság Franciaországban lesz, a sárkányhajó szakág legjobbjai pedig Ukrajnában versenyeznek majd.

Magyar szempontból azonban a legfontosabb, hogy a 2022-es ifjúsági és U23-as világbajnokságot ismét Szeged rendezheti meg.

„A magyar sport és azon belül a mi sportágunk világszintű megbecsültségét mutatja, hogy ismét ilyen rangos verseny lesz Szegeden – mondta a hír hallatán Makrai Csaba, utánpótlás szövetségi kapitány. – A hazai utánpótlásnak nagy lehetőség ez, hiszen a jelenlegi 12-17 éveseink számára óriási motivációt jelenthet, hogy 5 év múlva, ifiként, vagy akár U23-as versenyzőként hazai közönség előtt szerepelhetnek, ha kijutnak a világbajnokságra.”

A szövetség elnöke is hatalmas sikernek tartja, hogy Szeged újabb fontos világbajnokság otthona lesz. Schmidt Gábor bízik abban, hogy rövidesen a szlalom-szakágak legjobbjai is versenyezhetnek majd Magyarországon.

„Az ICF mai döntése kiemelkedő sportdiplomáciai siker számunkra, az amúgy is bombaerős magyar utánpótlásnak pedig ez valóban újabb nagy lökést adhat. A 2005-ben és 2014-ben megrendezett szegedi verseny után korcsoportok kaptak szárnyakat és az utánpótlás vb-n elért jó eredmény után rövidesen berobbantak a felnőtt nemzetközi mezőnybe is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy Magyarországon a szlalom szakágban is elinduljon az utánpótlásnevelés. Ezzel párhuzamosan minden megteszünk azért, hogy ebben az olimpiai szakágban is rangos nemzetközi utánpótlásversenyt rendezhessünk itthon a következő években” – mondta Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A Szegedi Olimpiai Központban a fejlesztések és felújítások nem állnak meg a következő másfél évben. A létesítményben idén májusban felnőtt gyorsasági világkupa lesz, jövőre pedig a nemzetközi kajak-kenu sportág legrangosabb regattájának, a felnőtt olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya.