Anna és a türelemjáték

Szeptemberi vállműtétjét követően ismét rajthoz áll Kárász Anna. A szegediek világbajnoka hétvégén a szegedi első válogatón rajtol. Anna az elmúlt hónapok nehézségeiről, a türelemről és a pozitív szemléletről is mesélt a kajakkenusport.hu-nak.

Visszatérés
Hír

A hétvégi szegedi utánpótlás válogató egyik szünetében ön is feltűnt a Maty-éren.

Azt hiszem, akkor ön is látta az idei harmadik pályámat ötszáz méteren. A háromból pont ez volt az első épkézláb… Talán most már azt tudom mondani: kezd jó érzéseket adni, hogy újra a vízen lehetek – mondja Kárász Anna.

Ez azt jelenti, hogy még mindig nem száz százalékos az állapota?

Nem tudom azt mondani, hogy száz százalékos vagyok, de valójában az elmúlt három évben sosem tudtam ezt mondani. Szeptemberben műtötték a vállamat, és biztos voltam benne, hogy sok időt elvesz majd a felépülés. Van, aki azt mondta, hogy kevesebb, mint egy év lesz, volt, aki szerint több mint egy év. Én csak azt tudom, hogy még mindig vannak panaszaim, három nap intenzívebb munka után vissza kell fognom magam, újra és újra időt kell hagyni a regenerálódásra.

Mennyire tud türelmes lenni?

Ez az a helyzet, amikor sok-sok türelemre van szükség. Persze nekem is vannak olyan időszakaim, amikor elkattanok, de az edzőimnek, Kovács Lászlónak és Simon Miklósnak köszönhetően, úgy ahogy jól viselem ezt az állapotot. Szerencsés vagyok, hogy két ilyen tréner áll mögöttem, Kokszi az alapot jelenti, Simi pedig rengeteg új és jó ingert hozott az életembe. Egyrészt sikerült a technikámat úgy csiszolnia, ami a vállamnak is jót tesz, másrészt nagyon fontos az ő hozzáállása. Pozitív és megnyugtató a gondolkodása, jó érzés, hogy lépésről lépésre haladunk a visszatérésben. Simi mindig tud olyan dolgot mondani, ami átlendít a nehézségeken.

A hétvégén 500 és 200 méteren is láthatjuk?

Mindkét számba neveztünk, meglátjuk, hogyan bírom a megterhelést. Alapvetően úgy gondolok erre az esztendőre, mint a regenerálódás évére. Bízom benne, hogy okos beosztással, sok-sok gyógytornával sikerül rendbe rakni a vállam és a gerincem, ahonnan a problémák gyökereznek.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.

2. VK - Duisburg
Hír

Egy miniatűr csapattal, összesen 13 versenyzővel és három edzővel érkezett meg ma délelőtt a második idei világkupa helyszínére, Duisburgba Hüttner Csaba felnőtt kapitány. A válogatott tagjai Dortmundban szálltak le és a földet érés után érte őket az első meglepetés.

„70 kilométer van a dortmundi repülőtér és Duisburg között, ez a német szervezőknek akkora táv, amire már eszükbe sem jut transzfert biztosítani, úgyhogy autókat kellett bérelnünk. Később kiderült, hogy ez a szerencsénk, mert normális versenyzői buszjárat nem közlekedik a szállásunk és a pálya között. Ennek ellenére rendben megérkeztünk, a hotel jó, az ellátás rendben van és a hajók is megjöttek, délután már tudtunk evezni” – mondta a felnőtt kapitány a kiutazásról.

A második világkupa – magyar szempontból – legfontosabb kérdése, hogy a két férfi négyes hogyan szerepel majd a megváltoztatott összeállításban. A szegedi világkupán ezüstérmes hajóból kiszállt Dudás Miklós és Kuli István, ők ezen a hétvégén Tótka Sándor és Molnár Péter mögött eveznek majd, míg a másik négyesben Balaska Márk és Birkás Balázs mögött Mogzi Milán és Somorácz Tamás fog kajakozni.

„A Balaska Márk sztrókolta négyes állítólag az edzéseken nagyon hamar össze tudott szokni, hiszen két páros ül a hajóban, de biztos vagyok benne, hogy a másik egységünk is jól szerepel majd,

mert abban meg nagyon gyors versenyzők ültek össze, ebben a hajóban ezúttal Tótka Sándor lesz a vezérevezős. A múlt heti világkupa legjobb egységei közül a bombaerős spanyolok hiányoznak majd, helyettük meccselhetünk a világbajnok németekkel és az összes többi Szegeden döntőbe jutott hajóval. Jó teszt lesz ez a verseny is a mieinknek, kíváncsi vagyok az eredményekre” – tette hozzá Hüttner Csaba, aki a két világkupán látottak alapján állítja majd össze az Európa-bajnokságra készülő legjobb magyar négyest.

A két magyar kajaknégyesben ülő nyolc versenyzőn túl még két ifjúsági korú női kenus, Nagy Bianka (C-1 200, C-1 5000m, C-2 500m) és Molnár Csenge (C-1 500, C-2 500m, C-1 5000m) száll majd vízre, valamint a rövidebb férfi kajakos távokon Pál Zoltán három tanítványa, Apagyi Levente (K-1 500m, K-2 200m), Csizmadia Kolos (K-1 200m, K-2 200m) és Varga Márk (K-1 200m, K-1 500m) versenyezhet a hétvégén Duisburgban.

Bravúros döntőbe jutás ifi kenusainktól Duisburgban

Remek versenyzéssel bejutott a döntőbe a Nagy Bianka, Molnár Csenge kettős a női kenu párosok mezőnyében a Duisburgban zajló Világkupán.

Hír

Az ifjúsági korú magyar páros középdöntőjében harmadik lett 500 méteren, így a fináléba került az új olimpiai számban. A mezőny rendkívül erős, az oroszokat leszámítva ott vannak a kínaiak, a kanadaiak és a németek is a világ élvonalából.

Pénteken még két magyar ült hajóba, kajak egyesben a főleg 200-on versenyző Apagyi Levente 500-on középdöntőbe jutott a selejtezős harmadik helyével, míg Varga Márk ugyanitt nyolcadik lett futamában, így kiesett.

A főleg fiatalokkal érkezett magyar csapat fő célja Duisburgban, hogy a szegedi és a németországi Világkupa után megtalálja a megfelelő összeállítású férfi kajak négyest – ez a szám szombaton rajtol az előfutamokkal.

Duisburgban folytatódik a négyesek versengése

Kiemelkedő eredményt ért el vasárnap a férfi kajak négyesek olimpiai távján a magyar válogatott. A mieink tavaly K-4 500 méteren nem jutottak be a világbajnoki döntőbe, azonban Szegeden mindkét egységünk a dobogóra állhatott a világkupán. A két kiváló magyar négyesben „sorcsere” történt, a hétvégén a két hajó új összeállításban mérheti össze tudását többek között a világbajnok német hajóval.