Viski Gábor, a híd az amatőrök és a profik között

Viski Gábor nevével leginkább a masters és szabadidős versenyeken találkozhatunk. A 35 éves százhalombattai férfinak mondhatni szenvedélye a kajakozás, munkája mellett rendszeresen edz, sőt saját edzésterve alapján készült az eseményekre. Környezetéből többen is az ő példája nyomán ragadtak lapátot. Amellett, hogy szeret versenyezni, imádja a tájat szemügyre venni, ezért is ideális terep számára Hazai Vizeken programsorozat, amelyen a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal rajthoz áll.

Viski Gábor 2021-ben a Hazai Vizeken férfi kajak egyes kategóriájának összetett győztese lett. Szinte minden beevezésen részt vett, ott volt a Balaton-átevezésen, és masters versenyeken az egyetemi és szabadidő kategóriában is gyakran rajthoz állt. Mondanánk, hogy lelkes amatőr, de nála ennél többről van szó, igaz, a sportággal kicsit későn került kapcsolatba.

Viski Gábor, a híd az amatőrök és a profik között

„Tizenhárom évesen az akkori legjobb barátom, Gergő családjával lementünk a helyi csónakházban, ott ültem először hajóba. – mesélt első sportági élményéről Viski Gábor. – Utána maximum három hetet jártam, aztán abba is hagytam. Később ismét összefutottam ezzel a barátommal, és elvitt az akkor új egyesületnek számító Dunafüredi Vízisport Klubhoz, ami hozzám amúgy is közelebb volt, és azóta a mai napig oda tartozom.”

Egészen 20 éves koráig versenyzett, de a komoly sikerek elkerülték. Ezután elkezdett dolgozni, ami miatt szinte teljesen felhagyott a sporttal. A változást 2019 hozta meg, na meg a Balaton-átevezés.

„Elkezdtem megint kondiba járni heti kétszer, illetve a dunafüredi klub instagram oldalán hozzászóltam egy képhez, ami után az edző lehívott egy edzésre, én pedig ott ragadtam. A régi lapátom még megvolt, később vettem egy hajót is, és próbáltam egy célt kitűzni magam elé. Láttam a Balaton-átevezés videóját, és arra gondoltam, hogy ez milyen jó buli lenne. Következő évben el is indultam, illetve rajthoz álltam a masters magyar bajnokságon, tavaly pedig jött a Hazai Vizeken, amit úgy éreztem, nekem találtak ki.”

Viski Gábor, a híd az amatőrök és a profik között

Gyerekkori barátjával együtt ismét belevágtak a rendszeres kajakozásba. A civil munka mellett nehéz tartani a folytonosságot, de Gábornak ez sem jelent gondot, sőt saját magának írja az edzésterveit is.

„Egy építőipari cégnél dolgozom, de így is heti öt alkalommal tudok edzeni. Próbálok úgy leérni, hogy együtt evezhessek az egyesület fiataljaival, de ez - különösen nyáron - azért nehéz. Télen egyedül futok és kondizok, az úszással hadilábon állok, de ott is igyekszem a kötelezőt megcsinálni. 

Az edzéstervemet is én írom, járok az MKKSZ edző és sportszervező képzésére, illetve sok szakirodalmat olvasok.

Emellett Gergő haverom a helyes táplálkozásba merült bele, így erre is tudunk figyelni, igaz, én nagyon édesszájú vagyok.”

Viski Gábor, a híd az amatőrök és a profik között

Saját bevallása szerint az idei felkészülése remekül sikerült. A Hazai Vizeken beevezésein ezúttal is elindul, sőt az idei Hervis Balaton-átevezésre is elsőként nevezett be, de a masters versenyeken is megméreti magát, immár a 35 év felettiek kategóriájában. Motiválja a versenyzés, de szereti közben megcsodálni a természetet is. 

„Szeretek másokkal csatázni, ugyanakkor ezek a hétvégi evezések remek szabadidős programok, a családom is gyakran elkísér. A Balaton-átevezés egy hatalmas dzsembori, kiváló hétvégi kikapcsolódás, csak ajánlani tudom mindenkinek. A beevezések közül nekem tavaly a Rába tetszett a legjobban, szűk a folyó, erős a sodrása, és tele van izgalmas szakaszokkal.”

Mint mondta, gyerekkora óta megvan a víz iránti szeretete, evezés közben pedig sikerül teljesen kizárnia a külvilágot.

Viski Gábor, a híd az amatőrök és a profik között

„Nagyon jó kikapcsolódás, a mindennapos stressz mellett

 jól esik másfél óra evezés, olyankor nincs se telefon, se internet, csak a víz és én.

 – mondta Viski Gábor. Hozzátette, igyekszik mások számára is inspirációt adni szenvedélyével

„Szerintem nagyobb a bázis, mint ahogy az látszik.  Az én kis környezetemben is sokan kezdtek el túrakajakozni. Szoktam feltölteni képeket, és többen szoktak kérdezgetni, hogy hol lehetne evezni. Itt nálunk egy-két generációval feljebb már kialakult egy kis mag, de próbálom a saját korosztályomat is lecsábítani, hogy ne egyedül kelljen edzenem. – zárta a 35 éves sportoló.

Viski Gábor, a híd az amatőrök és a profik között

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók