Vaskos meglepetés ezer párosban

2. válogató / 2. nap

Kopasz Bálint, Lucz Dóra és Horváth Bence is ott lehet egyesben az augusztusi világbajnokságon, méghozzá olimpiai távon, miután a második válogatót is megnyerték. Szétlövés lehet kenuban C-1 1000 méteren és női C-1 200 méteren is, a legnagyobb meglepetést mégis a férfi K-2 1000 méteres versenyszám tartogatta. Bogár Gábor és Noé Zsombor új párosa egy tizeddel győzött az első válogatót megnyerő Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert egység előtt.

Kívülről úgy nézett ki, hogy Kopasz Bálint ezúttal is simán nyeri a K-1 1000 métert, de saját bevallása szerinte megszenvedett a pénteki győzelemért, miután Ceiner Benjámin nagyon jött a végén, a harmadik helyezést pedig Pauman Dániel szerezte meg.

„Szokatlan volt ez a víz, nagyon hozzá vagyok szokva a szegedi pályához, ez nekem keményebb volt. A távot sem éreztem annyira, mint az előző versenyeken, de lényeg, hogy megnyertem. Elfáradtam a végére, bekötött a kezem. Szeretném megnyerni az 500 egyest is, ezzel a két számmal elégedett lennék” – mondta a győzelem után Kopasz Bálint.

Sokat javult a rajtja, így már a táv elején vezetett a második válogatón Lucz Dóra, akit ugyan végig szorongatott Vad Ninetta, de a célba így is meggyőző fölénnyel érkezett. Az UTE fiatal versenyzője ezzel kvalifikálta magát élete első felnőtt világbajnokságára.

„Kemény volt, mert a Nina nagyot ment, a rajtból jól jöttem ki, a végén azonban még van mit csiszolnom. Az első válogatón pont fordítva történt minden, remélem, hogy ez a kettő összeáll eggyé a világbajnokságra. Nagyon örülök az első egyes felnőtt világbajnoki részvételemnek” – mesélte a K-1 200 méter női első helyezettje.

Óriási csata zajlott férfi C-1 1000 méteren – 750 méterig. Az első válogató negyedikje, Kiss Tamás jól jött el a rajtból, az akkori győztes, Vasbányai Henrik azonban egészen 750 méterig szorongatta, viszont a hajrá előtt megállt és feladta a versenyt. Ludasi Róbert tanítványa, a csepeli Kiss Tamás így viszonylag simán nyert Bodonyi András és Varga Dávid előtt.

„Szép pályát akartam menni, gyors rajt után sikerült egy jó utazóra átállnom, az indítások is jól sikerültek, a végén azonban már nem volt meg bennem az akarat egy nagy finisre, igaz, erre nem is volt szükségem.  Sikerült magam mentálisan összerakni az első válogató óta, most erre helyeztem a legnagyobb hangsúlyt, talán ez az elmúlt hetekben jobban kifárasztott, mint az edzések – mesélte Kiss Tamás, aki holnap Vasbányai Henrikkel fog párosban versenyezni 1000 méteren. – Remélem, hogy Henrik a párost majd végigküzdi, nem örülök, hogy megállt, nem szeretem, ha a párom ilyet csinál” – tette hozzá az olimpiai bronzérmes kenus.

Férfi kajak egyesben, 200 méteren nem borult a papírforma, Horváth Bence megint simán nyert, mint idén eddig minden hazai versenyen. A végén a győri versenyző már kiengedett, ennek ellenére egy másodperccel volt gyorsabb, mint a második helyen befutó Molnár Péter és a hajszállal harmadik Birkás Balázs.

„Bíztam benne, hogy sikerülni fog, jó formában vagyok, tegnap jól mentek a selejtezők, mégis borzalmasan izgultam. 100-nál láttam egy hajót a felevező sávban, amitől szinte pánikba estem, mert azt hittem, hogy valaki előttem jár, de szerencsére rosszul néztem. Remélem, hogy minél jobb helyezést tudok majd elérni az Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is” – mondta a győriek klasszis sprintere.

Női C-1 200 méteren az első válogatón győztes Devecseriné Takács Kincső nem rajtolt jól, így Balla Virág tulajdonképpen simán nyert saját párja előtt, a harmadik helyezést ezúttal is Lakatos Zsanett szerezte meg.

„Nem azért éreztem elégtételt, mert Kincsőt vertem meg, hanem mert sikerült magamat legyőzni és tiszta fejjel versenyezni. Most odafigyeltem a pihenésre és az étkezésre, jól sikerült a bemelegítésem és fejben jól raktam össze a pályát” – mondta Balla Virág, aki már világkupát is tudott nyerni idén ebben a számban.

C-1 200 méteren viszont ezúttal is az történt, amit az elmúlt években megszokhattunk, simán nyert Hajdu Jonatán. A dunaújvárosi versenyző mögött most is Korisánszky Dávid lett a második és Lantos Ádám a harmadik, az első válogatóhoz hasonlóan.

„A 200 egyes szempontjából nyugodtan készülhetek az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra is, de a hétvégén még hátravan három versenyszám és a hosszabb távokon is szeretnék előrébb kerülni” – nyilatkozta Hajdu Jonatán, aki a délután folyamán az egyes után a párost is megnyerte, Fekete Ádám oldalán, így ebben a számban is rajthoz állhat párjával az augusztusi világbajnokságon.

Szétlövés lesz a férfiaknál K-2 200 méteren is, miután a szegedi technikai malőr után Horváth Bence és Szomolányi Máté visszavágott a Birkás Balázs, Balaska Márk duónak, a harmadik pedig Csizmadia Kolos és Varga Márk lett.

A hölgyeknél, K-2 200 méteren megismétlődött az első válogató végeredménye, ugyanazok és ugyanott álltak a dobogón, mint három héttel ezelőtt, így ebben a versenyszámban Hagymási Réka és Szabó Ágnes készülhet az Európa-bajnokság után a világbajnokságra is.

A nap talán legkiélezettebb csatáját a férfi kajak párosok 1000 méteres futama hozta. A táv első felében jól tartotta magát a Tóth Dávid, Kulifai Tamás duó, aztán 500 métertől az első válogatón második helyet szerző Kammerer Zoltán, Bárdfalvi Márk összeállítású egység vezetett, a végén pedig már a szurkolók nagy része elhitte, hogy nyerni tud a három hete győztes Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert egység, mégis vaskos meglepetés született. Noé Zsombor és Bogár Gábor párosa egy tizeddel verte meg a jóval esélyesebb honvédosokat, Tóth és Kulifai pedig bronzérmes lett.

„Lehet, hogy a nézőket meglepte a győzelmünk, mert az első válogatón nem szerepeltünk valami fényesen a negyedik hellyel, pedig az is jó eredmény volt ahhoz képest, hogy tulajdonképpen ott ültünk össze először, mi viszont tudtuk az edzések alapján, hogy bennünk van ez a jó pálya” – mondta Noé Zsombor, aki két éve Vass Péter oldalán már részt vett egy vesztes szétlövésen, de saját bevallása szerint ez vasárnap nem fogja befolyásolni Hufnágelék ellen, mert azóta jóval tapasztaltabb versenyző lett.  – „Mi nem figyeltük a többi párost, bár azt azért láttuk, hogy mindig más vezet, viszont bíztunk magunkban és az utolsó kétszáz méterünkben, meglátjuk, hogy ez mire lesz elég a szétlövésen” – tette hozzá Bogár Gábor.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók