Mégse

Varga Ádám egyelőre Kopasz Bálint előtt

Péntek reggel elrajtolt az ICF gyorsasági világkupa a Maty-éren. A paráknál máris megszülettek az első magyar érmek, míg az épeknél délelőtt előfutamokat rendeztek. K-1 1000 méteren Varga Ádám és Kopasz Bálint már döntős, utóbbi 500 méteren is jó rajtot vett.

Hír

Elkezdődött. Reggel 9-kor erős szembeszélben elindult a sportág idei egyetlen világversenye. A pénteki nap főleg az elő- és középfutamokról szól, de parakenuban már döntőket is rendeztek. Az első magyar érmet Juhász Tamás szerezte, ő VL2 200 méteren a harmadik helyen ért célba, megelőzve többek között Suba Róbertet, aki végül ötödik lett. Molnárné Tóth Julianna is remekelt, VL3 200 méteren másodikként futott be.

Varga Ádám egyelőre Kopasz Bálint előtt

Az épeknél délelőtti előfutamokat sprinterek kezdték. Férfi K-1 200 méteren Apagyi Levente és Csizmadia Kolos is futamát megnyerve jutott be a középfutamba.

Női C-1 200 méteren a mindössze 17 éves Gönczöl Laura és Opavszky Réka is az utolsó pillanatban került fel a rajtlistára, mivel az eredetileg ebben a számban induló Balla Virágnak pozitív lett a koronavírus tesztje, így ő és Devecseriné Takács Kincső sem indul a világkupán. Az ORV-n kiválóan teljesítő fiatalok közül Laura harmadik, míg Réka hatodik lett futamában, amivel mindketten továbbjutottak.

Női kajak egyes 200 méteren az országos bajnok Lucz Anna két századdal maradt csak le a futamgyőzelemről, de a továbbjutás sem neki, sem pedig Kiss Blankának nem forgott veszélyben.

Varga Ádám egyelőre Kopasz Bálint előtt

Az 1000 méteres előfutamok a királykategóriával, vagyis a férfi kajak egyesek versenyeivel indult, amelyben ismét szembenéz egymással a világbajnok Kopasz Bálint, és az országos bajnokságon őt legyőző Varga Ádám. 

Varga Ádám egyelőre Kopasz Bálint előtt

Délelőtt mindketten magabiztosan nyerték saját futamukat. Kettejük közül Varga Ádám ideje 8 másodperccel volt jobb, de a döntőben biztosan így is nagy csata várható, ugyanakkor nem szabad leírni a portugál Fernando Pimentát sem.

C-1 1000 méteren Bodonyi András 33 századdal maradt le finálét érő első helyről, így ő és Kiss Balázs is ott lesz a középfutamban. Női K-1-ben ifjúsági olimpiai bajnok Rendessy Eszter és Csikós Zsóka viszont már most bebiztosította helyét a döntőben.

Varga Ádám egyelőre Kopasz Bálint előtt

Az 500 méteren Noé Bálint jól helyettesítette Erdőssy Csabát kajak párosban. Koleszár Mátyással futamgyőztesként finalisták, csak úgy mint a Balogh Gergely, Szendy Maximilián páros. Női C1-ben Kisbán Zsófia és Bragato Giada is a középfutamban folytatja. A férfiaknál a Zombori Dominik, Szőke Attila alkotta egység negyedik, míg a Fekete Ádám, Hajdú Jonathán páros ötödik lett futamában.

Nem volt szerencséje a Szellák Szabina, Zupkó Vanda párosnak K-2-ben. A két 18 éves lány nagyon szépen haladt az egyes pályán, amikor egy pillanatra megbillent a hajójuk, és bár a borulást megúszták, a futamgyőzelemre elszállt az esély. A középfutamban viszont ők és a Kőhalmi Emese Bodonyi Dóra páros is újra bizonyíthat.

Varga Ádám egyelőre Kopasz Bálint előtt

 

A délelőtti program a férfi kajak egyesek 500 méteres előfutamaival zárul. Kopasz Bálint jól osztotta be az erejét 1000 méteren, hiszen a rövidebb távra is maradt benne annyi, hogy egy magabiztos második hellyel kvalifikálja magát a középfutamba. A versenyszám másik magyarja Birkás Balázs is harcba szálhat majd a döntőbe jutásért vívott küzdelemben.