Üldözőből, üldözötté váltak

Dél-Afrikában edzőtáborozott a Bragato Giada, Nagy Bianka alkotta kenu páros az elmúlt hetekben. Közülük Giada már itthon folytatja a felkészülést az idei szezonra, ami számára is kiemelten fontos év a kvalifikációs világbajnokság tükrében.

A tavaly C-2 500 méteren világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes duó mindent megtesz annak érdekében, hogy a tavalyi évhez hasonló vagy még jobb formába hozzák magukat a versenyszezonra. Dél-Afrikában ideális körülmények között készülhettek, átlagosan napi három edzésük volt. 

Az edzőtáborról, felkészülésről és az idei év terveiről kérdeztük Bragato Giadát, az egység tiszaújvárosi tagját, aki a beszélgetés ideje alatt éppen egy egyetemi előadásra sietett. Meglepően nem hallgatóként, hanem előadóként készült, az Élsportolók életpályája című tantárgy keretein belül számolt be személyes tapasztaltairól hallgatótársainak.

Üldözőből, üldözöttek lettek

„Én most voltam másodjára Dél-Afrikában, úgyhogy nyilván rutinosabb voltam, mint az első alkalommal. Gyorsabban el is telt ez a három hét, Biankáék pedig még maradtak további két hétre. Tudtunk párosozni szerencsére. Volt egy három részből összerakott hajó, de így is remekül megoldottuk, eljutottunk arra a szintre, hogy a hajó nem okozott akadályt, nagyon jó edzéseket tudtunk ennek ellenére is produkálni. Átlagosan napi három edzésünk volt: délelőtt volt a hangsúlyos vízi edzés, ami vagy hosszú evezés vagy résztáv volt, nyilván az időszaknak megfelelően. Délután valamilyen kiegészítő mozgás volt - futás, kondi - utána pedig még kievezés, a kilométergyűjtés miatt.”

Amikor itthon vagytok, hogyan tudjátok összeegyeztetni a közös edzéseket? Hiszen te Tiszaújvárosban, ő pedig Szegeden készül.

„Általában félúton szoktunk evezni, de mindig az a fontos, hogy minél jobb vízen edzhessünk. Dunavarsányba, Szolnokra vagy Szegedre utazunk általában.”

Üldözőből, üldözöttek lettek

A 2023-as év egyik legfontosabb eseménye a kvótaszerző világbajnokság, az ezen való induláshoz azonban a hazai válogatókon kell jól szerepelni. Joggal mondhatjuk, hogy a legnagyobb tétje ezeknek a versenyeknek van?

„Az itthoni válogatók a legfontosabbak idén, nagyon szoros és erős mezőny van a kenu párosoknál, így az a célunk, hogy a tavalyi formánkat túlszárnyalva, még erősebb pályákat mehessünk. Elég nagy csatákra számítunk, az ellenfelek nagyon erősek, azonban nem szabad elfeledkezni a berobbanó fiatalokról is, akik ugyanúgy meglephetik a mezőnyt, mint ahogyan nem olyan régen az nekünk is sikerült. Arra számítunk, hogy mindenki nagyon jó formában lesz, éppen ezért nagyon jó versenyre kell készülnünk, ami pluszban motiváció egy erősebb és gyorsabb pályához. 

A C-2 500 a fő számunk idén is, ez élvez prioritást minden más előtt.”

Egyesben vannak terveid?

„Az edzőmmel Krucsai Józseffel azt valljuk, hogy ahhoz, hogy nyerő legyen egy páros, erős egyes teljesítmény is kell. Nyilván az előbbi a legfontosabb és utána, ha esetleg az nem jön össze, akkor ráérünk ezen gondolkodni. Jelenleg nem opció, hogy mi a pároson kívül szeretnénk mást is menni. 

Üldözőből, üldözöttek lettek

2022-ben sorra hoztátok a kiváló eredményeket felnőtt a világ- és Európa-bajnokságon, majd a szezon lezárásaként az U23-as korosztályban világbajnoki címet szereztetek Szegeden. Teher vagy motiváció mindez a 2023-as szezonra tekintve?

„Szerintem a hatalmas nagy löket mellett egy terhet is adott nekünk. Balla Virág fogalmazta meg az egyik interjújában azt, hogy ’üldözöttnek lenni sokkal nehezebb’, szerintem ebben maximálisan igaza volt, és ha a tavalyi eredményeket nézzük, most mi lettünk az üldözöttek. 2022-ben feszes volt a tempó, volt, amikor kevesebb, mint két héten belül már másik országban kellett vízre szállnunk. Az U23-as világbajnokság már nagyon a szezon végén volt, mégis meghatározó élmény marad számomra, hogy az utolsó U23-as versenyemen meg tudtuk védeni a címünket 500 méteren és győzelemmel zárult le ez a fejezet.”

Tavaly ősszel egy hat fős delegáció tagjaként te is kipróbálhattad a párizsi olimpiai pályát, emellett bejártátok a helyszíneket, valamint a tervezett szállást is megnéztétek. Gondolsz Párizsra?

„Nagyon örülök, hogy nekem is megadatott, hogy kimehettem a pályabejárásra. Nagyon nagy élmény volt, és jó volt úgy odalátogatni, hogy nem lesz verseny, tét nélkül evezhettünk. Teher nélkül, csak arra tudtunk koncentrálni, hogy élvezzük ezt a pár napot. 

Számomra hihetetlen, hogy én is azok közé a versenyzők közé tartozom,akinek számít a véleménye,

 hogy megfelel-e szállás, hogy hogy érzem magam. Gondolkozok rajta, de ha úgy vesszük, még durván két év van és ez hosszú idő. Erre az évre is megvan a feladat, amivel foglalkoznunk kell, és jövőre is. Most más a prioritás, kvótát szeretnénk szerezni, illetve a világkupákon és az Európa Játékokon is minél jobb eredményeket elérni.”

Üldözőből, üldözöttek lettek

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók