Újabb három korosztályos világbajnoki cím

Három arany-, két ezüst- és négy bronzérmet szerzett a magyar csapat az ifi, U23 világbajnokság vasárnap délelőtti döntőiben. Női kenu páros kétszáz méteren az ifiknél Kiss Ágnes, Csorba Zsófia, míg U23-ban Bragato Giada, Nagy Bianka győzött. Ifjúsági K-2 200 méteren a Kiskó Réka Decsi Dorina-páros lett a világbajnok. Férfi K-1 200 méteren Kurucz Levente bronzérmes lett, csakúgy mint kenu páros 500 méteren a Rumi Gergő, Molnár Csanád-duó. Magyarország 10 arany-, 3 ezüst- és 5 bronzéremmel toronymagasan vezeti az éremtáblázatot

Női C-2 200 méteren az ifiknél a Kiss Ágnes, Csorba Zsófia alkotta egység diadalmaskodott. A páros a táv második felében tudott meglépni a többiektől, végül négy tizedmásodperccel értek be a második orosz hajó előtt.

"Köszönöm Áginak, hogy jött velem párost és azt is, hogy az egyes ellenére ugyanúgy mindent beleadott. - kezdte az eredményhirdetést követően Csorba Zsófia. - Nem volt taktikánk, végig keményen mentünk, az volt a célunk, hogy egy maximális pályát tudjunk jönni."

Újabb három korosztályos világbajnoki cím

 

Kiss Ágnes a tegnapi egyes ötszáz méteren aratott sikere után már a második aranyérmét szerezte ezen a világbajnokságon, mindössze 16 évesen.

"Fantasztikus érzés, elmondhatatlan, igazából még fel sem tudtam dolgozni.

 Nagyon sok a kérdés, mert jövőre nem leszünk már egy korosztályban, de a jövőben ez a páros jól működhet." - mondta Kiss Ágnes.

Ebben a számban az U23-asoknál is magyar győzelem született. Bragato Giada és Nagy Bianka párosa az ötszáz páros után a sprinttávon is aranyérmes lett.

"A rajtunk nem sikerült jól, igaz megbeszéltünk valamit, amit nem sikerült teljesíteni, de végül nyerni tudtunk és ez a lényeg. - kezdte Nagy Bianka. - Biztos, hogy a szombati ötszázat nem tudtuk kipihenni, de nagy löketet adott. Nagyon régóta versenyzünk, de igazából még egyikünknek se jött össze síkvízen az arany. Nem tudom elmondani, hogy ilyen év után mit jelent nekem ez a két világbajnoki arany, 

szeretném megköszönni Kása Péternek és Kása Ferencnek, mert  nélkülük már nagyon rég nem lennék ebben a sportban."

 - zárta a szegedi kenus. 

Bragato Giada a rajt mellett, kettejük kapcsolatáról is beszélt, amely a vízen és a parton is kivételes.

"Ötszázon jobban sikerült a rajtunk, most nagyon akartam és majdnem át is szakítottam a rajtgépet, de így is fényévekkel jobb, mint korábban volt. Szerintem nagyon jó egységet alkotunk, mert hasonló a stílusunk, mindketten erőből evező típus vagyunk és szerintem olyan jó az összhang közöttünk a hajóban, hogy a legrosszabb vízen is képesek vagyunk megtartani a hajót."

Női K-2 200 méteren a Kiskó Réka, Decsi Dorina-duó rajt cél-győzelmet aratott. Az egység szinte kirobbant a rajtból, az ellenfelek végig a hátukat nézték, nagyjából fél hajónyi előnnyel nyertek a dánok előtt. 

"Az előfutamban volt egy billenésünk, azt próbáltuk most kijavítani és magunkra koncentrálni. Úgy érzem ez teljes mértékben összejött.- mondta Kiskó Réka, aki épp a mai napon ünnepeli 17. születésnapját. 

Újabb három korosztályos világbajnoki cím

 

Decsi Dorina hozzátette, az előző napi előfutam után dolgozott benne a versenydrukk.

"Ilyenkor én nehezen alszom, mert bennem van az, hogy másnap döntő, nyolc órát azért tudtam aludni, igaz korábban is keltünk az eddigieknél. Van még egy mix párosom Panyik Zsomborral, ott is szeretnék egy jó eredményt elérni."

Opavszky Réka az ifi ötszáz párosban elért aranyérme után kétszáz egyesben ezüstérmes lett. A PACS-PACS SE tehetsége még nemigazán dolgozta fel a szombati párost, ennek ellenére most is sikerült elérnie a célját.

Újabb három korosztályos világbajnoki cím

 

"Óriási dolognak tartom, hogy már világbajnokként állhattam oda ehhez a döntőhöz. 

A realitást nézve egy dobogóra számítottam, nagyon boldog vagyok. Nem nagyon látok a pályán, főleg nem kétszáz méteren, ilyenkor az edzőmre szoktam hagyatkozni. Nehéz volt a tegnapi után egy újabb olimpiai számban világbajnoki döntőt menni, de nagyon komolyan vettem." - nyilatkozta Opavszky Réka.

Női K-1 200 méteren is született egy magyar ezüst ifiben. Ujfalvi Laura a táv második felében hatalmasat hajrázott, végül mindössze egy tized választotta el a dobogó legfelső fokától.

Újabb három korosztályos világbajnoki cím

 

A fiúk első vasárnapi érmét Kurucz Levente szerezte, aki az ezer egyesben elért második helye után, kétszázon az egyes pályáról rajtolva harmadik lett. 

Újabb három korosztályos világbajnoki cím

 

"Igazából már annak is örültem, hogy döntőztem, mivel nagyon fáradt voltam a tegnapi ezer méter után. Erre tényleg nem számítottam, mert már a döntőbe is nehéz volt bejutni. Kieveztem magam, nagyon örülök, hogy így sikerült. Remélem az ötszázra is maradt még bennem, ott is dobogóra szeretnék állni." - mondta az immár kétszeres ifi világbajnoki érmes kajakos.

Ifi kenu párosban is született egy magyar bronzérem. A Rumi Gergő, Molnár Csanád alkotta egység szombaton ezer méteren hatodik lett, vasárnap ötszázon viszont egy hatalmas hajrá után, mindent kiadva magukból a harmadik helyen zártak.

"Teljesen mértékben kiadtunk magunkból mindent, felszabadultan, teher nélkül tudtunk versenyezni, 

eszméletlen jó futamot jöttünk. 

Tavasszal térdeltünk össze Foltán László javaslatára és gyakorlatilag már az első pillanattól éreztük az összhangot." - mondta a döntő után Molnár Csanád. Társa, Rumi Gergő is nagyon boldog volt a döntő után.

Újabb három korosztályos világbajnoki cím

 

"Nem nagyon láttam semmit, csak annyit, hogy az oroszok kb. egy hajóval elmentek. Próbáltuk a saját pályánkat menni, a végén egyszer kinéztem balra, aztán már csak az utolsó erőmmel tudtam húzni, a végére a lapátot sem bírtam tartani." 

Hasonlóan nagyot küzdött az Ozsgyáni Bence, Keller Gergő- páros is ifi K-2 500 méteren. A fiúk rajtja még nem sikerült jól, utána azonban fokozatosan jöttek előre, végül meg sem álltak a bronzéremig. 

"Éreztem, hogy a rajtunk nem sikerült jól, talán kicsit beragadtunk a rajtgépbe. Utána viszont maximális pályát jöttünk, a közepe is jobb volt, mint tegnap, a végén tudtunk újítani, én elégedett vagyok. - összegzett Keller Gergő a döntő után. A végén a második hely sem volt messze, Ozsgyáni Bence azonban így is maradéktalanul elégedett.

Újabb három korosztályos világbajnoki cím

 

"Csak az oroszokat érzékeltem magunk előtt és úgy is terveztük, hogy rájuk figyelünk végig, mert ők nagyon gyorsak. Ha hozzájuk közel vagyunk akkor nem lehet nagy gond. - mondta az újdonsült világbajnoki bronzérmes kajakos.

Ebben a számban U23-ban született meg a nap utolsó magyar érme, az Opavszky Márk, Fodor Bence- páros is a dobogó legalsó fokára állhatott fel. 

Újabb három korosztályos világbajnoki cím

U23 női K-1 200 méteren Gazsó Dorka negyedik lett, csakúgy mint K-2 200 méteren a Lucz Anna, Csikós Zsóka-páros. Szintén U23-ban C-2 500 méteren a Slihoczki Ádám, Kollár Kristóf-duó ötödik lett.  Női kenu egyes kétszázon Horányi Dóra a hatodik, míg férfi kajak egyesben Orosz Ákos a hetedik helyen zárt.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók