Új versenyszám a paralimpiai programban!

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy a 2024-es párizsi paralimpián új számként a női VL3 200 méter is felkerül a programba. A hírt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) para szövetségi kapitánya, Hajdu Botond is üdvözölte.

Az ötkarikás versenyszámok bővítésével az ICF célja a nemek közötti egyenlőség elérése volt. A paralimpiára kiosztható kvóták száma így 90-ről 100-ra emelkedik, amely fele-fele arányban oszlik majd szét a férfiak és a nők között.

„Hálásak vagyunk a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak, hogy támogatták a női VL3 felvételét a paralimpiai számok közé. – nyilatkozta John Edwards, a ICF parakenu bizottságának elnöke. – Számunkra rendkívül fontos a nemek közti egyenlőség és nagyon sokat dolgoztunk eddig is azért, hogy minél több nőt ösztönözzünk erre a kategóriára.”

Szeptemberben a koppenhágai világbajnokságon 11-en neveztek női VL3-ban,  a nemen belül ez volt az egyik legnépesebb versenyszám.

Új versenyszám a paralimpiai programban!

„A világbajnokság is megmutatta, hogy a női VL3 készen áll arra, hogy a legrangosabb versenyen is bizonyítson, és most már 

hivatalos, hogy 2024-ben debütálhat Párizsban.” 

– tette hozzá Edwards.

A kenus versenyszám sérültségi kritériumai a parakajak KL2-es kategóriájához hasonló, ami egyébként szintén paralimpiai szám. Az MKKSZ nem rég kinevezett új para szövetségi kapitánya, Hajdu Botond a keddi „Road to Paris” sajtóeseményen elmondta, örül a program bővülésének, annál is inkább, mert az új számban a magyarok is kulcsszereplők lehetnek.

 

Új versenyszám a paralimpiai programban!

 

„Az paralimpiai bronzérmes Varga Katalin és Molnárné Tóth Julianna is rendelkezik nemzetközi klasszifikációval. Kati esetében remélem, hogy a KL2 mellett erre a számra is komolyan készül majd. Bízom abban is, hogy az említett két név mellett sikerül még találni olyan versenyzőket, akik népesebbé tudják tenni a mezőnyt, és így emelik az itthoni színvonalat. Akár az is előfordulhat, hogy már Párizsban olyan sportoló képviselheti a magyar színeket ebben a számban, aki most kezdi el sportágat.” – mondta Hajdu Botond.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók