Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

A szegedi ICF Gyorsasági és Para Kaja-Kenu Világkupa utolsó délelőttjén két arany- és egy bronzérmet hoztak a magyar egységek. Nádas Bence és Tótka Sándor K-2 500 méteres aranyérme indította meg az éremesőt, majd nagyjából tíz perccel később férfi C-2 500 méteren a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám egység is győzelmet aratott. A harmadik érmet kenus mix párosunk szerezte, Gönczöl Laura és Rumi Gergő bronzérmes lett C-2 mix 500 méteren.

Nádas Bence, Tótka Sándor aranyérmes K-2 500 méteren

A legfölső pályákon, egymás mellől rajtolt el az olimpiai K-2 500 méteres szám két magyar egysége, Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás, illetve Nádas Bence, Tótka Sándor. Utóbbi remekül kapta el a rajtot és az élmezőnnyel együtt haladtak. A középső pályákon a német, az ausztrál és a portugál hajó is komoly tempót diktált, de Nádasék az utolsó kétszázon robbantottak és meg is nyerték a döntőt, az ausztrál Van Der Westhuyzen, Green és a portugál Ribeiro, Baptista párosok előtt.

Két arany, egy bronz a délelőtti döntők termése

"Legutóbb közel két hónapja, Sevillában tudtunk párost gyakorolni, úgyhogy a világkupán teljesített három pálya volt a közös edzés. Nagyon örülünk a győzelemnek, ezzel együtt idén egyértelműen a négyes élvez prioritást, és hogy a világbajnokságon megszerezzük a négy kvótát." - kezdte Nádas Bence.

Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

"Az elmúlt hetekben hátfájdalmakkal küzdöttem, és amikor jól voltam, akkor is a négyesre készültünk. Persze reménykedtem egy jó szereplésben, és pályáról pályára jobban is mentünk. Örülök, hogy Bencével ilyen jól össze tudtunk hangolódni. Ez is mutatja, hogy ő milyen jó versenyző." - értékelt Tótka Sándor.

Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

A másik magyar duó is nagyot küzdött a fináléban, a németek mögött az ötödik helyen zártak.

Tíz percen belül újabb aranyérem, ezúttal férfi C-2 500 méteren

Korisánszky Dávid és Fekete Ádám szombaton óriási hajrával harcolta ki a döntőbe jutást a kenu párosok olimpiai számában. A kettes pálya náluk is bejött, féltávnál még a harmadik helyen haladtak, a második 250-en viszont még tudtak újítani és három tizeddel megelőzve a lengyel egységet nyerték meg a futamot. 

Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

"Amióta 15 hónapja megszületett a kisfiam, az élvez elsőbbséget, hogy megteremtsem otthon az anyagi biztonságot. Ezzel együtt minden évben találok motivációt a kenuzásban és megyek tovább. Ádám másfél-két hónapja mondta, hogy számítana rám, én pedig lehetőséget láttam benne. Minden munkámat visszamondtam, ezért ezúton is elnézést kérek az érintettektől, de úgy tűnik, hogy megérte." - mondta Korisánszky, aki jelenleg festő-mázolóként dolgozik.

Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

"Pályáról pályára léptünk előre. Jonatán kiesése után tudtam, hogy én egy embert akarok magam elé, és az Koris. Megmutattuk a világnak, hogy mit jelent az, ha úgy készülünk, hogy mindenki megbízik a másikban. A mai pálya talán életem egyik legjobb pályája volt. Korissal ma bebizonyítottuk, hogy semmi sem lehetetlen. Ez egy nagyon jó kiindulópont a jövőre nézve" - tette hozzá Fekete Ádám.

Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

Kollár Kristóf és Fejes Dániel egysége ugyanebben a döntőben kilencedik helyen végzett. 

Bronzérem C-2 mix 500 méteren

A kenusok mix döntőjében szintén két magyar egység a Gönczöl Laura, Rumi Gergő, illetve a Horányi Dóra, Slihoczki Ádám párosoknak szoríthattunk. Minkét magyar egység remekül kezdett, féltávnál a kazahok mögött a második, harmadik helyen haladtak. A végén a lengyelek óriási hajrával beférkőztek a magyarok elé, a bronzérem Gönczöléké lett, míg Horányiék a másik kazah páros mögött ötödikként zártak. 

Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

Para szakágban Molnár Nikoletta egy kilencedik hellyel zárta a magyarok szereplését

A para szakág utolsó magyar érdekeltségű döntőjében Molnár Nikoletta állt rajthoz KL3 200 méteren, aki végül a kilencedik helyen ért célba. Ez volt az utolsó para szám a szegedi világkupán, Hajdu Botond nyolcfős csapata 2 ezüst-, és 3 bronzéremmel az éremtáblázat hatodik helyén zárt.

Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

Nyolcadik lett Opavszky Réka C-1 500 méteren

A táv nagy részében az élbolyban haladt az ifjúsági világbajnok Opavszky Réka, azonban a végén nem tudott versenytársaihoz hasonló hajrát indítani, nyolcadikként zárt.

Férfi kajak és kenu páros ötszázon is magyar győzelem

Negyedik és hatodik hely az utolsó döntőben

A délelőtt utolsó döntőjét kajak mix párosban rendezték. Kiskó Réka és Béke Kornéllal végig közel volt a harmadik helyen haladó portugál egységhez, de végül nem tudták lehajrázni őket, így negyedikként végeztek. Dráviczki Dóra és Erdőssy Csaba párosa ugyanitt hatodikként csapott célba. 

A világkupa délután az ötezer méteres döntőkkel zárul.

 

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók