Mégse

Tíz magyar érem a szombati mérleg

Világbajnoki címet szerzett a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta és kétszeres ötkarikás győztes párja, Csipes Tamara. A két klasszis K-2 500 méteren óriási csatában verte meg a fehérorosz duót. Karrierje második felnőtt világbajnoki címét szerezte Gazsó Dorka K-1 1000 méteren, és világbajnok lett a friss paralimpiai győztes Kiss Péter Pál is KL1-ben. Ezen kívül a mieink szombaton délelőtt további három ezüst-, és négy bronzérmet gyűjtöttek.

Hír

Szombaton az első döntőket a parakenus szakágnak rendezték a Dánia világbajnokságon. A KL1-es kategóriában Kiss Péter Pál megvédte címét a parakajakosok versenyében, ezzel megszerezte a magyar küldöttség első érmét. A Budapesti Honvéd 18 éves friss paralimpiai bajnoka a döntőben nagy küzdelemre kényszerült, de jobb hajrájával sikerült ezúttal is maga mögé utasítania riválisait, ezzel megismételve a 2019-es szegedi világbajnokságon elért sikerét.

Tíz magyar érem a szombati mérleg

"Nem számítottam rá, hogy ilyen nagy lesz a csata. 

Futam közben történt egy kis malőr, ugyanis kiesett a kontaktlencsém,

így kicsit elvesztettem a fonalat. Nehézséget okozott, hogy tartsam a pályát és haladjak is, de szerencsére a végén így is összejött a győzelem" - nyilatkozott Kiss Péter Pál. Hozzátette: a paralimpiai diadal után nehéz volt összeszednie magát, de sikerült fenntartani a motivációját.

Tíz magyar érem a szombati mérleg

A szám másik magyar indulója, Suba Róbert harmadik lett a fináléban, akárcsak Varga Katalin KL2-ben, aki ezzel ugyanúgy bronzérmesként zárt, mint két hete, a tokiói paralimpián. A paraverseny további magyar döntősei közül Tóth Julianna (VL3), Suba Róbert (VL2) és Molnár Nikoletta (KL3) egyformán a hetedik helyen zárt, míg Pulai Erika (KL1) és Kiss Erik (KL3) nyolcadik lett.  

Tíz magyar érem a szombati mérleg

Az épek első döntőjében K-2 200 méteren Kiss Blanka és Lucz Anna remekül versenyzett. A visszalőtt rajt után jól indultak el, és végig tudták tartani a tempót, majd a győztes oroszok mögött szinte egyszerre érkeztek be a lengyelekkel. Később aztán kiderült, hogy két századmásodperces előnnyel lett második az UTE két éve vb bronzérmes, idén Eb-harmadik kettőse. 

Tíz magyar érem a szombati mérleg

Ahogy nekik kedveztek a századok, úgy a következő számban éppen a magyarok ellen dolgoztak. Balla Virág és Takács Kincső 2019-ben vb-ezüstérmes, idén olimpiai ötödik kenus duója féltávig még érmes pozícióban haladt 500 méteren, a verseny második felében azonban kissé visszaesett - a hullámos víz miatt sok energia elment a kormányzásra -, és a szoros befutó után hat századdal lecsúszott a dobogóról. Az élen ukrán, fehérorosz, kubai hajó volt a sorrend.

Győri klubtársuk, Kopasz Bálint történelmi tettre készült, ugyanis ő lehetett volna az első, aki egy naptári éven belül olimpiát és vb-t is nyer, miután eddig ezt a két világeseményt soha nem rendezték azonos évben. A 24 éves magyar versenyző a K-1 1000 méter aktuális ötkarikás, világ- és Európa-bajnokaként, azaz abszolút favoritként készült a rajtra. Akárcsak az olimpián, most is a 2018-ban vb-aranyérmes portugál Fernando Pimentával vívott nagy csatát, féltávhoz ők érkeztek először úgy, hogy a rivális fél hajóval vezetett. Ez az előny aztán a folytatásban egyhajósra nőtt. Aztán a futam végén Kopasz Bálint ismét bemutatta a tőle megszokott nagyszerű hajrát, de már nem tudta utolérni Pimentát, azaz ezúttal meg kellett elégednie a második hellyel.

Tíz magyar érem a szombati mérleg

"Mindent jól csináltam, ezért nincs miért bosszankodom, ez is jó helyezés. - mondta az olimpiai bajnok. - Az időjárás nem igazán jön be nekem, hideg van és ezt az izmaim is érzik. Ezzel együtt örültem, hogy a végén sikerült megindulnom. Imádok kajakozni és ez a szép a versenyzésben, hogy nem lehet tudni, mikor ki a jobb. Pimenta különleges versenyző, egyedi az utazó tempója, hatalmas iramot tud diktálni,  ő a legerősebb ellenfelem. Nyilván vissza akart vágni az Európa-bajnokságért és az olimpiáért, sikerült is neki. 

Jövőre majd folytatódik a harc."

A következő döntőben kellemes meglepetésre újabb magyar érem született, az Óbudai Ganz VSE 22 éves kenusa, az olimpiát is megjárt Adolf Balázs ugyanis remekül osztotta be az erejét C-1 1000 méteren. A táv nagy részében a negyedik-ötödik helyen haladt, majd a hajrához közeledve felzárkózott az élbolyhoz. Végül a német Conrad Scheibner és a cseh Martin Fuksa mögött harmadikként ért be a célba. Adolf két éve ezüstérmet szerzett 5000 méteren, most pedig ötkarikás számban is sikerült a dobogóra állnia. 

Tíz magyar érem a szombati mérleg

"Az volt a tervem, hogy a német sráccal tartsam a lépést, és csak a célban néztem ki, akkor láttam, hogy ez elég jól sikerült. - mondta a versenyző az MTI-nek. - Idén és jövőre is még az a célom, hogy tapasztatot gyűjtsek ebben a kemény mezőnyben. 

A bronzérem azért nagy önbizalmat ad

ehhez."

Női K-1 1000 méteren Gazsó Alida Dóra képviselte a magyar színeket. A KSI SE 21 éves versenyzője az utánpótlás sikerek mellett már a felnőttek között is letette a névjegyét, többek között júniusban megnyerte ezt a számot a poznani Európa-bajnokságon. Most is esélyeshez méltóan versenyzett, gyakorlatilag csak az óra volt az ellenfele, mert már 2-300 méter után jelentős előnnyel haladt a cél felé. Ez az előny később tovább nőtt, a vetélytársak csak a hátát nézhették, így megszerezte az épek első aranyérmét.

Tíz magyar érem a szombati mérleg

 "Nem gondoltam volna, hogy ekkora előnnyel sikerül nyernem. - mondta Gazsó Dorka, aki ezzel már második felnőtt világbajnoki címét szerezte. - A táv közepén nagy iramot mentem, de 

így sem igazán tudtam kihajtani magam." 

A korábban párosban második Lucz Anna 55 perccel később K-1 200 méteren megismételte az ezüstérmet érő produkciót. A rajtja nem sikerült ugyan jól, de gyorsan "lábra kapott", és a nézők nagy örömére győztes dán Emma Jörgensen mögött másodikként csapott be, megelőzve többek között az előző vb-n második lengyel Marta Walczykiewiczet.

C-1 500 méteren a 16 éves Kiss Ágnesnek, a magyar csapat legfiatalabb tagjának nem lehettek vérmes reményei, de jól helytállt élete első felnőtt döntőjében. Az ifjúsági világbajnok szegedi kenus nyolcadik lett, a győzelmet pedig a chilei Maria Mailliard szerezte meg. 

Tíz magyar érem a szombati mérleg

A férfi 1000 méteres párosoknál - ezek a számok 2024-ben már nem szerepelnek majd az olimpiai műsorban - a Noé Bálint, Kulifai Tamás kajakos és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám kenus duó képviselte a piros-fehér-zöld színeket. Előbbi kettős nagyon jól tartotta magát a Tokió óta meggyengült, de még mindig erős mezőnyben. Féltávnál Noé és Kulifai a harmadik helyen haladtak át, később visszaesni látszottak, de a végén, az izgalmas befutóban sikerült megszerezniük a bronzérmet a svédek és a dánok mögött. Slihoczkiék hetedik helyen zártak a nyolc hajót számláló mezőnyben.

Női K-2 500 méteren a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta pályafutása 15., a kétszeres ötkarikás aranyérmes Csipes Tamara pedig 9. vb-címéért szállt vízre egy olyan mezőnyben, amelyben reálisan csak a címvédő fehérorosz Marina Litvincsuk, Volha Hudzenka duó lehetett az ellenfelük. A verseny igazolta is az előzetes várakozásokat, ugyanis e két egység óriási különcsatát vívott egymással: 250-nél a magyarok vezettek, de a hajrához érkezve már a fehérorosz hajó orra volt egy kicsit előrébb. A mieink bár fáradtak, az utolsó métereken visszatámadtak és - 18 század különbséggel - sikerült is megszerezniük a győzelmet. 

"Nagyon hideg van, a víz is hideg, ezért nehéz volt már a bemelegítés is és verseny közben sem úgy viselkedtek az izmaink, ahogy szoktak. Ha nem ilyenek a körülmények, 

akár három hajó előnnyel is nyerhettük volna

ezt a verseny, szerencsére így is meglett a győzelem. - mondta a kétszeres olimpiai bajnok, K-1 500 méteren Tokióban ezüstérmes Csipes Tamara.

"A rajt után visszavettem a csapásszámból, majd amikor a táv második felében indulni akartuk, nem tudtunk annyit beleadni, mint az előfutamban. - mondta a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta. - Ezzel együtt éreztem, hogy megvan a győzelem, 

belülről simábbnak is tűnt, mint amilyen volt. 

Ez a 15. világbajnoki győzelmem, ebből látszik, hogy öregszem. Ez a mostani a mostoha körülmények miatt biztosan emlékezetes marad."

Tíz magyar érem a szombati mérleg

A szombati döntős programot két férfi 500 méteres négyes verseny zárta. A magyar kenusok (Kollár Kristóf, Zombori Dominik, Korisánszky Dávid és Hodován Dávid) és kajakosok (Nádas Bence, Kopasz Bálint, Csizmadia Kolos és Gál Péter) sem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába, mindkét egység utolsó lett a fináléban, ez előbbi esetben hetedik, utóbbiban kilencedik helyet jelentett.