Teljes kiszolgálásra törekednek

Harmadszor fut neki maraton világbajnokság lebonyolításának a győri szervezőbizottság, ezzel a magyarok az első triplázók. Az 1999-es versenyt talán minden idők legjobb hangulatú hosszú távú kajak-kenu eseményeként tartják számon, a 2007-es győri vb pedig az árvízzel folytatott heroikus küzdelem miatt maradt igazán emlékezetes. A helyzet jelenleg éppen az ellenkezője a 8 évvel ezelőttinek, a pályán a vb előtt 10 nappal rekord alacsony a vízszint, Kadler Gusztáv, a szervezők főnöke ennek ellenére a maratoni világbajnokságok történetének leglátványosabb versenyét ígéri.

– Mit tudnak kezdeni azzal, hogy a Mosoni-Dunában 10 nappal a verseny kezdete előtt, szemmel láthatóan kevés víz van?

– Kotrunk. Természetesen nem mi, hanem a helyi vízügy szakemberei. Muszáj kicsit alakítani a medret, mert hála Istennek nagy mezőnyök lesznek a világbajnokságon, teljes szélességében szükségünk lesz a Mosoni-Dunára. Ezen kívül még egy dolgot tudunk csinálni, fohászkodunk az égiekhez, hogy a hátralevő néhány napban legyen némi csapadék, vagyis pont az ellenkezőjét tesszük, mint 2007-ben, amikor minden elöntött az víz. De nemcsak a mederben zajlanak az előkészületek, a céltorony alatt egy hatalmas EU-s beruházás keretében megújul a partfal. Szerencsére az utóbbi hetekben itt is nagy lendületet vett a munka, így a világbajnokság kezdetéig a pálya központi részét érintő rendezés az ígéretek szerint befejeződik. Optimista vagyok, a nehézségek ellenére úgy érzem, hogy a maratoni vb-k történetének leglátványosabb versenyére készülhetünk.

– Ehhez hozzájárulhat, hogy megújult a pálya vonalvezetése is. Milyen élmények várnak a versenyre kilátogató szurkolókra?

– A versenypálya minden eddiginél jobban belátható szabad szemmel, hiszen egy kör csak 3,8 kilométer hosszú, így szinte az összes jelentős esemény a lelátó körül zajlik majd. Miután a kör rövidebb lett, így a futamok alatt a mezőnyök többször szállnak ki a központi helyszínen, a győri Aranyparton, vagyis a futószakasz is nagyon látványos lesz. A nézők három kivetítőn követhetik majd a közvetítést, vagyis a lelátón ülve a verseny minden pillanatát végigélhetik. Az esemény során egyébként is teljes kiszolgálásra törekszünk, olyan hétvégét képzelünk el, ahol három napon át az egész család jól érzi magát. A tribün környékén vásárolható majd étel, ital több helyen, a vásárvárosban bemutatjuk a szigetközi népi foglalkozásokat, lesznek például fazekasok és kosárfonók, valamint jönnek arcfestők is, akik nemzeti színűre dekorálják ki a szurkolókat. Ezen kívül fotó készül majd az összes nézőről, amit el lehet tenni emlékbe, vagy akár fel lehet tölteni azonnal a közösségi oldalakra is. Amíg a felnőttek versenyt néznek, addig a legkisebbek számára lesz gyermekmegőrző, ugráló-vár, játszóház, jönnek mesemondók, biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja majd a neki tetsző programot.

– Nyilván nemcsak a helyszíni szurkolókra gondoltak. Milyen közvetítést láthatnak majd a tévénézők?

– Az eseményt az M4 Sporton lehet majd élőben követni és a magyar televíziós kollégák közvetítését mutatjuk majd a kivetítőkön is. A kameraállások kiépítésével mi is részt veszünk a munkában, vagyis a csatornával együttműködve igyekszünk ebből a szempontból is minden igényt kielégíteni. Olyan képi világra törekszünk, ami reményeink szerint etalon lesz. Tizenhat HD kamera, három drón és egy flycam biztosítja majd, hogy a nézők mindig akció közelben legyenek és élvezhessék a vízi ütközeteket. A kajak-kenu közvetítéseket tekintve mi itthon mindig is a többi ország előtt jártunk, ezt az egy lépés távolságot igyekszünk megtartani.

– Mekkora mezőnyökre lehet számítani, hány ország vesz részt a versenyen?

– Rekordszámú nevezés érkezett, 43 ország jelezte, hogy részt vesz a világbajnokságon. Ha a vb előtti napokban megrendezett masters- és parakenu versenyeken rajthoz álló csapatokat is ide számoljuk, akkor több mint 50 nemzet sportolói szállnak majd vízre Győrben. A 2007-es világbajnokságon 34 ország volt itt, eddig az én adataim szerint az volt a legtöbb, ezt a számot most sikerült jócskán túlszárnyalnunk.

– A sportág alelnökeként, vagy akár a győri klub szakosztályvezetőjeként milyen eredményeket vár a magyar csapattól?

– Egyértelműen kimagasló eredményekre számítok. Nagyon bízom abba, hogy mi szerezzük meg a legtöbb aranyérmet és az összesített versenyben is a magyar válogatott végez majd az élen. Nem akarok túl nagy terheket tenni senkinek a vállára, de örülnék, ha néhány aranyérem itt maradna Győrben, vagyis helyi sportoló szerezné meg őket. Azt pedig mondanom sem kell, hogy mennyire drukkolok a győriek kedvencének, a szakág királynőjének, Csay Renátának, hogy a tizenhatodik világbajnoki aranyérmét ott szerezze meg, ahol az elsőt is megnyerte még 1999-ben.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók