SUP és utánpótlás gyorsasági Európa-bajnokság is lesz Szegeden

Az Európai Kajak-Kenu Szövetség (ECA) krétai kongresszusán hivatalossá vált, hogy a 2026-os ifjúsági, U23 gyorsasági Európa-bajnokságot a Maty-éren fogják megrendezni. Az is eldőlt, hogy a 2024-ben esedékes, szintén szegedi gyorsasági és para kajak-kenu Európa-bajnokság keretein belül megrendezik a SUP szakág első kontinensviadalát is. A kongresszuson új elnököt is választottak, a francia Jean Zoungrana veszi át az ECA élén a kezdetek óta dolgozó Albert Woods helyét.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetséget (MKKSZ) Kárai Péter, ECA Board tag, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke, Szakács Bálint, az MKKSZ ügyvezető igazgatója, Horváth Noémi, az ICF SUP bizottságának elnöke, az ECA SUP technikai delegáltja az MKKSZ nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa, valamint Vida Gergely, az MKKSZ szervezési és marketing igazgatója képviselte a görögországi Krétán megtartott 16. ECA kongresszuson, amely összesen 36 ország részvételével zajlott.

SUP és utánpótlás gyorsasági Európa-bajnokság is lesz Szegeden
Kárai Péter, Horváth Noémi, Szakács Bálint és Vida Gergely

Az esemény keretein belül megtartott Board ülésén többek között a következő évek versenynaptárát befolyásoló döntések is születtek. Örömhír, hogy Magyarország két esemény rendezési jogát is elnyerte.

„A Board döntése értelmében Magyarország, pontosabban 

Szeged rendezheti meg 2024-ben az első ECA SUP Európa-bajnokságot, valamint a 2026-os ECA ifjúsági, U23 gyorsasági Európa-bajnokságot is.

 – mondta Kárai Péter. – Mindkét esemény rendezési jogát elsöprő többséggel adta nekünk a Board. Tényleg kijelenthetjük most már, hogy visszatértünk az európai színpadra. Ifjúsági, U23 gyorsasági Európa-bajnokság legutóbb 2008-ban volt Szegeden, amely így 18 év után tér majd vissza a Maty-érre. A SUP Európa-bajnokság kapcsán pedig korábban az volt a Board terve, hogy 2025-től kétévente rendeznék meg, mi viszont felajánlottuk, hogy megcsinálnánk már jövőre Szegeden a gyorsasági és para Eb-vel egyidőben.” – tette hozzá az ECA Board tagja.

SUP és utánpótlás gyorsasági Európa-bajnokság is lesz Szegeden
Kárai Péter

A gyorsasági és para kajak-kenu Európa-bajnoksággal együtt 2024-ben így két szakágban rendez egy időben és egy helyen kontinensviadalt Magyarország, ami Szakács Bálint szerint több szempontból is komoly sikert jelent.

„Egyrészt a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséggel (ICF) jó ideje folytatunk tárgyalásokat egy multisportesemény megrendezéséről, jövőre pedig bizonyíthatjuk is ennek a létjogosultságát. Emellett Horváth Noémi - aki az ICF SUP Bizottság elnöke és az ECA SUP technikai delegáltja – számára is egy jó lehetőség ez, hiszen ha jövőre egy sikeres EB-rendezést követően ősszel az ICF-ben újra megválasztják, immár teljes jogú Board tag lenne, amire Vaskuti István óta nem volt példa a magyar kajak-kenu sport történetében.” – fogalmazott az MKKSZ ügyvezető igazgatója.

Az idén 30 éves szervezet kongresszusán történelmi tisztújítás történt, hiszen az ECA-t a kezdetek, vagyis 1993 óta elnökként irányító brit Albert Woods 21-15 arányban elvesztette az elnökválasztást a francia szövetséget vezető 66 éves Jean Zoungrana-val szemben, így három évtized után új időszámítás kezdődik az európai kajak-kenu sport életében.

SUP és utánpótlás gyorsasági Európa-bajnokság is lesz Szegeden
Jean Zoungrana

„Az MKKSZ nevében üdvözöljük ezt a döntést és sok sikert kívánunk az újdonsült elnök úrnak. – mondta Szakács Bálint. - Tiszteletünket fejezzük ki és köszönettel tartozunk Albert Woodsnak az elmúlt harminc évben végzett munkájáért, ugyanakkor az utóbbi időszakban azt éreztük, hogy már nincs konkrét terv és stratégia az európai kajak-kenu mögött, ráadásul a dominanciánk is megkopni látszik. Mi az MKKSZ-nél a progresszív szemléletet követjük, a fejlődést, az új ötleteket, és ezért is támogattuk már egy ideje, hogy legyen egy frissítés az ECA vezetésében. 

Bízunk abban, hogy ez a változás pozitív irányba tereli az európai kajak-kenu sportot, és születik egy olyan stratégia, ami mögé mi is be tudunk állni és szerepet is kapunk benne.” 

SUP és utánpótlás gyorsasági Európa-bajnokság is lesz Szegeden

Az elnöki pozíció mellett az egyik alelnöki székben is helycsere történt, ugyanis a posztjáról leköszönő cseh Jaroslav Pollert a szlovén Andrej Jelenc váltja. A Board tagok közül a szerb Jovana Stajonevic, a német Manuela Gawehn pozícióját megerősítették, és mellettük új tagként bekerült a norvég kajak-kenu szövetség elnöke, Geir Kvillum is. Kárai Péter esetében itt nem volt szükség megerősítésre, mivel az ő mandátuma 2025-ig szól.

SUP és utánpótlás gyorsasági Európa-bajnokság is lesz Szegeden

A kongresszuson egyebek mellett még elfogadták az előző évi beszámolókat, illetve a ECA 2023-2024. évi költségvetését is.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók