Négy magyar hajó a vasárnapi döntőkben

Holnap újra összecsap a válogatóversenynek számító duisburgi világkupa döntőjében a Vasbányai, Mike-, és a Petkó, Fekete kenupáros 1000 méteren, miután mindkét egység bejutott a fináléba. A szombat délutáni elő- és középfutamokból rajtuk kívül másik három magyar egység biztosította a helyét a vasárnap délelőtti döntőkbe.

Férfi C-2 1000 méteren ez a verseny a magyar olimpiai válogató második fordulója is egyben, ezért érdekes, hogy a múlt heti, szegedi első viadalon győztes Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó második lett előfutamában, ezzel lemaradt arról a lehetőségről, hogy egyenest a döntőbe kerüljön.

„Azt hittem, hogy simán vezetünk, de mi a bal oldalon versenyeztünk, a szélviszonyok pedig egyértelműen a jobb oldalon haladó románoknak kedveztek, akik az utolsó 200 méteren elmentek tőlünk, így most sajnos mennünk kell még egy 1000 métert” – mondta még az előfutam után Mike Róbert.

Közben a hazai rivális Petkó András, Fekete Ádám alkotta kettős simán nyerte saját előfutamát, így a fiatalok megspórolták maguknak a középfutamot.

„Meg akartuk nyerni az előfutamot, mert a középfutamba összekerülhettünk volna olyanokkal, akik nagyon erősek, az nekünk orosz rulett lett volna. A döntőbe még ennél is több kell, de ki fogjuk belőle hozni a maximumot” – nyilatkozta Fekete Ádám.

A középfutamból végül simán jutott be a holnapi döntőbe a Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó is, így holnap eldőlhet az idei olimpiai válogató ebben a számban, amennyiben ismét nyerni tudnak. Vasbányaiék három éve éppen itt Duisburgban nyertek világbajnoki címet ebben a versenyszámban.

A németországi regatta női K-1 500 méteren is válogató lett volna, a Maty-éren második Csipes Tamara azonban úgy döntött, hogy ebben a számban nem próbálkozik tovább, így az első forduló győztese, a szám olimpiai bajnoka, Kozák Danuta ellenfél nélkül maradt és már az olimpiai válogató győztesének tekinthető.

Ezzel együtt Danuta egy magabiztos futamgyőzelemmel tette le a névjegyét Duisburgban, majd a középfutamban is nagyon meggyőző versenyzéssel nyert, maga mögé utasítva többek közt a vb-címvédő új-zélandi Lisa Carringtont is, tehát természetesen ott lesz a döntőben.

A legjobbak között versenyezhet holnap Molnár Péter is K-1 200 méteren.

C-1 200 méteren Hajdu Jonatánnak, K-1 200 méteren Tótka Sándornak, illetve meglepetésre K-4 1000 méteren a Dombi Rudolf, Nádas Bence, Bán Kristóf, Boros Gergely összeállítású négyesnek nem sikerült bejutnia a legjobb kilenc közé. Szintén kiesett a Janza Richárd, Korondy Tamás, Noé Zsombor, Vass Péter alkotta kvartett.

A vasárnap délelőtti döntők 10.30 órakor kezdődnek. A futamokat az M4 Sport vasárnap délelőtt is élőben közvetíti majd.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók