Nagyon hiányzik neki a munka

Peches hónapja volt májusban Szellák Szabinának. A többszörös ifjúsági világbajnok első U23-as szezonjára készült, és alapozása kiválóan sikerült, annak ellenére, hogy tavaly év végén átesett a koronavíruson, és begyulladt a korábban műtött térde is. Aztán a tájékoztatón már látszott, hogy sérülések hátráltatják, majd három hete jött a hidegzuhany; meg kellett műteni a vakbelét. Az UTE versenyzője ennek ellenére nem adta fel, alig várja, hogy újra edzésbe állhasson, és már most nagyon tudatosan készül Párizsra.

2017-ben, első éves serdülőként a győri EYOF-on, 2018-ban és 2019-ben az ifjúsági világbajnokságon, tavaly pedig az Olimpiai Reménységek Versenyén nyert aranyérmet Szellák Szabina, aki kiváló csapathajós alkalmassága mellett K-1 200 méteren is nagyon eredményes utánpótláskorú versenyzőnek számított. Tavaly év végén búcsúzott a KSI-től, és került az Újpesthez, ahol Tóth László lett az edzője, akivel bizakodva várták első szezonját az felnőttek között.

“Nagyon jól sikerült a felkészülésem, magamhoz képest rengeteget fejlődtem, rendben volt az állóképességem tavaszra, és ez a vízen is látszott” - mondta Szellák Szabina. - Pedig egészségügyi szempontból a nehézségek már tavaly ősszel elkezdődtek, november közepén elkaptam a koronavírust, de ezt csak utólag tudtam meg, elképzelhető, hogy a korábban műtött térdem a fertőzés szövődményeként gyulladt be újra. Aztán tavasszal megsérült a kezem, kondizás közben rosszul vettem fel egy súlyt, és ínhüvelygyulladást kaptam. Valószínűleg a sérülésekre szedett gyulladáscsökkentők miatt nem vettem észre korábban, hogy gond van a vakbelemmel, aztán 

a tájékoztató után elkezdett fájni a hasam.

Hamar kiderült, hogy mi a baj, így a felnőtt válogató előtt egy héttel megműtöttek.”

Nagyon hiányzik neki a munka

A műtét utáni hat hetes kényszerpihenőből még három és fél hét hátra van, de Szabina már elkezdett mozogni, jelenleg úszni jár, és a karját erősíti.

“Nem akarok semmit elkapkodni, komolyan veszem az orvosi utasításokat, nyugodt vagyok, és türelmes. Elkezdtem finoman úszkálni, de inkább csak pancsolok, ezt még edzésnek nem lehet nevezni. Tartom a fokozatosságot, próbálok karra dolgozni, hogy a hasam kíméljem, és csinálom a gyógytornát. Ha minden jól megy, akkor négy hét múlva teljes gőzzel rákapcsolhatok.”

A versenyző az augusztusi magyar bajnokságokon, ha jó formában lesz, rajthoz szeretne állni. Megcélozza a szeptemberi utánpótlás világbajnokságot, de természetesen próbára tenné magát a felnőtt ob-n is, ahol kivívható a szeptemberi felnőtt vb-n való szereplés lehetősége.

“Tudom, hogy 

ekkora kihagyás után nem lesz könnyű

bármilyen világversenyre kijutni az idén, mert nagyon erős a mezőny minden korosztályban, de a célom egyértelmű, augusztusban versenyezni szeretnék, aztán meglátjuk, hogy mi sül ki belőle.”

Nagyon hiányzik neki a munka

A fő cél a 2024-es párizsi olimpia, ezt a kajakos már a sérülések, és a betegsége előtt eldöntötte, és Szabina minden ennek rendelt alá. Miután tovább szeretne tanulni, ezért idén az érettségijét is elhalasztotta, mert kiszámolta, hogy ha ősszel kezdene az egyetemen, akkor az államvizsgája éppen 2024-re esne.

“Csak a magyar érettségit írtam meg idén, ami szerencsére 91%-os lett, a többi tárgyból ősszel, illetve jövő tavasszal fogok vizsgázni. Először az ELTE-n, vagy a Testnevelési Egyetemen szeretnék tanulni, mert gyerekkori vágyam, hogy edző lehessek, aztán második diplomának megcélzom a média-kommunikációs szakot a Dunaújvárosi Egyetemen.”- tette hozzá Szellák Szabina.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók