Mindenki tisztelte és szerette - Novotny László írása Varga Ferencről

Mint ahogy arról korábban is beszámoltunk, életének 98. évében elhunyt Varga Ferenc, olimpiai és világbajnoki bronzérmes kajakos, aki Gurovits Józseffel első magyarként állhattak olimpiai dobogóra a sportág történetében. Dr. Novotny László, korábbi válogatott kajakos, a Fejezetek a Kajak-Kenu Sport Történetéből című könyv szerzője személyesen is ismerte Feró bá'-t, és össze is foglalta életének fontos állomásait.

Édesapja rendőrtiszt volt Óbudán, így Feró is ott nőtt föl. Elég nehéz körülmények között éltek, így első Nudli kajakját is több éjszakán keresztüli hólapátolással keresett pénzéből vette. 1939-ben Balatoni Kamill, az első Magyar Bajnok fölfigyelt rá, és elhívta őt a Pannónia egyesületbe.

Varga Ferenc

Még csak tizenhét éves volt, amikor 1942-ben a Varga Ferenc – Balatoni Kamill – Nagymajtényi Károly – Kubát Lajos összeállítású négyesben 1000 méteren megszerezte első magyar bajnoki érmét. Balatoni Kamill 1945-ös tragikus halálával megszűnt a Pannónia TE, és a versenyzők az Előrében folytatták pályafutásukat. 

Varga Ferenc pályafutása során összesen 26 magyar bajnoki címet nyert, ebből K-1 1000 méteren négyet, K1 10 000 méteren hatot, Faltboot 10 000 méteren egyet, K-2 1000 méteren egyet, 10 000 méteren négyet, K4 1000 méteren ötöt, 10 000 méteren kettőt, (amely közül az utóbbit 41 éves korában), K-1 4x500 méteres váltóban hármat.

Magyar bajnok négyes 1949-ből: Varga Ferenc, Boros József, Dinya Tibor, Molnár Lajos

A kajak-kenu sport első magyar olimpiai érmét az 1952-es helsinki olimpián K-2 10 000 méteren Gurovits Józseffel nyerte.  

Gurovits Józseffel az olimpiai dobogó harmadik fokán 1952-ben

Az 1954-es világbajnokságon Maconban tagja volt a K-4 10 000 méteren bronzérmet szerző egységnek, az 1958-as prágai világbajnokságon is indult, ahol K-2 10 000 és K-4 10 000 méteren is negyedik lett. Nagy szerepe volt Fábián Öcsi Melbourne előtti felkészítésében, több edzői siker is kötődik nevéhez.

A bronzérmes maconi négyes 1954-ből: Mészáros György, Varga Ferenc, Urányi János, Mészáros István

Az aktív versenyzés után tanult szakmája, a nyomdászat vette át életében a főszerepet. Könyvkötő-restaurátorként harminc évig volt a Földgép vállalat nyomdavezetője, és ezen a poszton is segíteni tudta a magyar sportot, többek között egyesületeknek készítettek toborzó plakátokat, és az MKKSZ-nek is készített kiadványokat. Dolgozott a Nemzetközi Kajak-Kenu szövetségben (ICF) is, ahol Bonn Ottót segítette munkájában.

Később visszatért a versenyszerű kajakozáshoz, 2017-ig a Masters Bajnokságokon indult, ahol korcsoport elsőként sok aranyérmet szerzett. Utolsó egyéni bajnoki érmét K-1 1000 méteren 90 éves korában a féltve őrzött, gyönyörűen karbantartott Struer Arrow hajójában nyerte. 

Mindig híres volt arról, hogy féltve őrzött dán fahajóival is pedánsan bánt, tisztán tartotta, edzés után alaposan tisztára mosta, és kiszárította azokat.

A jól gondozott hajó mindennek az alapja

Felesége Déri Emmi, a „legtehetségesebb és legszebb” kajakos lány volt, aki pályafutása során 29 magyar bajnoki címet szerzett.

Feró egyszer azt mondta egy nyilatkozatban, hogy „Még sok olimpiai és világbajnoka lesz a magyar kajak-kenu sportnak, de azt senki sem mondhatja már el magáról, amit én, hogy az első magyar kajak bajnok, Balatoni Kamill volt az edzőm, és én őt követtem a dobogó tetején.”

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség 2007-ben Arany Érdeméremmel ismerte el sikeres sportpályafutását. Halálával a magyar sport pótolhatatlan, minnyájunk által tisztelt és szeretett alakja távozott közülünk. 

Novotny László

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók