Minden idők egyik legerősebb világbajnoksága következik

A magyar csapat egy része már megérkezett Ponte de Limába, ahol csütörtökön megkezdődik az idei maraton világbajnokság. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) az elmúlt évek legerősebb vébéjeként harangozta be az eseményt, amelyen a szakág nemzetközi sztárjai mellett, egy számunkra igencsak ismerős olimpiai érmes portugál is rajthoz áll.

A Kadler Viktor vezette magyar válogatott egy része kedden érkezett meg Ponte de Limába. A versenyzők birtokba vették a szállást és pályát is ki tudták próbálni.

Minden idők egyik legerősebb világbajnoksága következik

„Minden rendben volt az utazás során, és a szállást is elfoglaltuk kedden. Egy kicsit messze vagyunk a pályától, busszal harminc perc az út, de minden rendben. Kellemes 18 fokos időjárás van, néhány felhővel az égen, de nem esik. Az ittlévők már edzetek is, illetve a futószakaszt is felmérték.” - mondta Kadler Viktor, aki hozzátette, a válogatott másik fele csütörtökön érkezik meg Portugáliába.

Minden idők egyik legerősebb világbajnoksága következik

Az idei világbajnokságon 36 ország versenyzői csapnak majd össze. Az ICF beharangozója szerint a minden idők egyik legerősebb mezőnye állt össze az eseményre.

Női kajakban ezúttal is külön kiemelik a hatszoros világbajnok Kiszli Vandát, aki egyértelműen a rövidkörös és a klasszikus szám legnagyobb favoritjának számít, hiszen előbbiben a legutóbbi két, utóbbiban pedig az ezt megelőző három vb-n is az ő nyakába akasztották az aranyérmet. Nem mellesleg idén a Világjátékokon és az Európa-bajnokságon is duplázni tudott.

Minden idők egyik legerősebb világbajnoksága következik

Legnagyobb kihívója mindkét számban Czéllai-Vörös Zsófia lehet, ő ugyanis az egyetlen, aki idén már le tudta győzni Kiszlit, ráadásul két alkalommal is (a győri maraton magyar bajnokságon és a szekszárdi Sió Kupán). A két magyarnak egymáson kívül a Világjátékokon ezüstérmes dán Cathrine Raskra és az ír Jennifer Egan-Simmonsra is figyelnie kell majd.

Kenuban az ukrán Liudmyla Babak az elmúlt években dominálta a női szakágat. A 25 éves versenyző tavaly duplázott, de mi is bizakodók lehetünk, hiszen Kisbán Zsófia egy évvel ezelőtt mindkét számban dobogóra állhatott.

Minden idők egyik legerősebb világbajnoksága következik

A férfi kajak mezőny ezúttal is a legnagyobb és egyben legkiélezettebb is. Nehéz jóslatokba bocsátkozni, az ICF-nél a kétszeres világbajnok dán Mads Pedersen, valamint a Világjátékok klasszikus maratoni versenyét megnyerő dél-afrikai Andy Birkett a legnagyobb favorit.

Ráadásul az indulók között ott lesz a hazai pályán versenyző, olimpiai ezüst-és bronzérmes, Fernando Pimenta is. A gyorsasági szakágban négyszeres világbajnok portugállal kapcsolatban nehéz megmondani mire lehet képest, ráadásul a rövidkör és a klasszikus maratoni mellett, párosban is indul. Utóbbiban tavaly a most is induló Boros Adrián, Erdélyi Tamás egység második lett.

Minden idők egyik legerősebb világbajnoksága következik

Korábban már írtunk arról, hogy Kövér Márton sérüléséből visszatérve indul a kenu egyesek klasszikus maratoni versenyében. A kilencszeres világbajnok, egy éve Adolf Balázs mögött lett ezüstérmes, az ICF szerint idén közte és a négyszeres világbajnok spanyol Manuel Campos között dőlhet el az arany sorsa.

A nemzetközi szövetség két 40 év feletti legendát is külön megemlít. Hank McGregor eddig 11 világbajnoki címet kajakozott össze, 44 évesen ezúttal rövidkörön indul. Minden idők legsikeresebb maratonistája, Csay Renáta 45 évesen, 20-szoros világbajnokként érkezik Portugáliába, párjával Czéllai-Vörös Zsófiával 2018-ban és 2019-ben is nyerni tudtak.

Minden idők egyik legerősebb világbajnoksága következik

A vasárnapig tartó világbajnokságon az ifjúsági és U23-as korosztályokban is rendeznek futamokat. A teljes rajtlisták itt érhetők el.

Élő közvetítések: szeptember 29., szeptember 30., október 1., október 2.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók