Megvolt az első szemle

Párizs belvárosától 25 kilométerre keletre, Vaires-sur-Marne városa mellett található a 2024-es olimpia kajak-kenu és evezős központja, amelyet múlt hétvégén látogatott meg Schmidt Gábor, Hüttner Csaba, Boros Gergely és Kubina Ádám. Az MKKSZ különítménye azért utazott a helyszínre, hogy megszerezze az első benyomásokat a pályáról, és feltérképezze a környék szálláshelyeit, amelyeket a következő két évben válogatott versenyzők tesztelni fognak.

“A profi és a szabadidősport igényeit is kielégítő sportközpont terülte 150 hektár, maga a vízfelület egy szabvány evezős pálya, ami kicsit több mint 2000 méter hosszú, nincs felevező-sávja, és nincs épített lelátója sem, a partvonal viszont teraszos kialakítású, amelyen mobiliák építése nélkül is elfér 2000 néző - kezdte beszámolóját a látottakról Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) szakmai igazgatója. 

Megvolt az első szemle

- Közvetlenül a gyorsasági pálya mellett van az olimpiai szlalom-létesítmény is,

és a két francia sportági szakszövetség - vagyis a kajak-kenu és az evezős szövetség is ott működik. Tulajdonképpen érdekes, hogy ilyen adottságok mellett miért nem szerveznek oda soha nagyszabású nemzetközi versenyeket. Utoljára gyorsasági világbajnokságot rendeztek ezen a pályán 30 éve, még 1991-ben .”

Megvolt az első szemle

A magyar delegáció nemcsak a pályát nézte meg, hanem a helyi szálláslehetőségeket is felmérte. Az már eldőlt, hogy a magyar kajak-kenu válogatott a Játékok ideje alatt - a hagyományoknak megfelelően - 2024-ben sem fog az olimpiai faluban lakni, a szakmai csapat ezért olyan hotelt keres a versenyzőknek, amely könnyen és gyorsan megközelíthető a pályáról, valamint biztosítja a válogatott zavartalan pihenését.

“Sokkal egyszerűbb az eszközök szállítása Párizsba, mint mondjuk Rióba, vagy Tokióba,

 hiszen a vonta közúton 15-18 óra alatt odaér Budapestről. Az is előnyös, hogy az éghajlat az itthonival szinte teljesen egyezik, és időeltolódáshoz sem kell alkalmazkodnunk, így a csapatot ráérünk az utolsó pillanatban a helyszínre utaztatni majd. Megnéztünk több szállodát, találtunk olyan is, amelyet már a szervezőbizottság befoglalt, a kint szerzett tapasztalatok alapján fogjuk eldönteni, hogy nekünk melyik lesz a legjobb. 

Megvolt az első szemle

Jövőre, illetve két év múlva az előolimpia idején már sportolókkal utazunk ki, tesztelni fogjuk a kiválasztott szállást, a helyi közlekedést, és az étkezést, ellátást is.”

Az olimpiai előkészületeket egyelőre nem befolyásolják a világjárvánnyal kapcsolatos fejlemények, hiszen az megjósolhatatlan, hogy 2024-ben milyen lesz a globális egészségügyi helyzet. Jelenleg Párizsban és környékén nem okoz gondot a hatóságoknak, hogy betartassák a járványügyi előírásokat.

“Beutazáskor, illetve a zárt helyekre való belépéskor ellenőrzik az uniós védettségi igazolványok meglétét, a tömegközlekedési eszközökön pedig mindenki fegyelmezetten használja a maszkot. Ugyanakkor a szabad levegőn szinte senki sem takarja el a száját és az orrát, ilyen szempontból sokkal kevésbé szigorúak a szabályok, mint amiket három hónappal ezelőtt Tokióban tapasztaltunk. Egyébként 

az olimpiai előkészületektől még nem sok látszik,

viszont a párizsi városháza elé már kiállítottak egy óriási ötkarikát.” - zárta beszámolóját Boros Gergely, szakmai igazgató. 

Megvolt az első szemle

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók