Mégse

Márkává tenné a maratont

Három pályázó közül a múlt héten választotta meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kadler Viktort a maraton válogatott új vezetőedzőjének. A szakember versenyzőként éppen a legrövidebb távon, 200 méteren volt eredményes kajakos, és saját bevallása szerint 2017-ig nem is érdekelte igazán a maraton. Mostantól azért dolgozik, hogy a magyar kajak-kenu sportágon belül a rendkívül sikeres hosszútávú szakág önálló márkára válhasson.

Hír

“A maraton eddigi eredményességét überelni szinte lehetetlen, ezt fenn kell tudnom tartani - kezdte  Kadler Viktor. - Rövid távon a felkészülés menetén, és a válogatáson szinte semmit sem kell változtatni, mert 

Weisz Róbert rendszere eddig is kiválóan működött.

Ha maradandót akarok alkotni vezetőedzőként, akkor azt kell elérnem, hogy növeljük a maraton népszerűségét. Szeretném a szakágat elérhetőbbé tenni az átlagemberek, a szabadidősport számára is.”

Az új vezetőedző a Balaton-átevezés, és a vízitúra-kupa futamok sikereire alapozva maraton magyar kupa versenyek szervezésében gondolkodik, amelyen továbbra is rajthoz állhatnak amatőr sportolók, utánpótláskorú versenyzők, valamint profi maratoni kajakosok és kenusok is. Abból indul ki, hogy egy több futamból álló mini-sorozat, több megjelenést is biztosítana a szakágnak.

Márkává tenné a maratont

“Hosszú távon az a cél, hogy szerte az országban rendezhessünk hasonló, esetleg pénzdíjas futamokat. Egy ilyen versenysorozat a helyi sajtóban, az önkormányzatoknál, és a régió egyesületeinél is növelhetné a szakág népszerűségét. Jó példa a júniusi szekszárdi Sió-kupa, amelyen részt vett a régió utánpótlása, de felnőtt válogatott kerettagok és rajthoz álltak, sok néző előtt jó hangulatú, színvonalas hosszútávú verseny zajlott.”

Bár Kadler Viktor ifiként még indult maraton világbajnokságon, de 2004 és 2007 között gyorsasági versenyzőként nyert több felnőtt Európa-bajnoki címet, és világbajnoki aranyérmet K-4 200 méteren, valamint egyesben is hosszú ideig az ország legjobb sprinteri között tartották számon. Válogatott kajakosként, később edzőként a maratoni szakág viszont sokáig nem fogta meg igazán. Pedig édesapja, a sportág tavaly elhunyt alelnöke, Kadler Gusztáv Győrben több hazai és nemzetközi maratoni verseny szervezésébe vállalt oroszlánrészt, és sportvezetőként is rengetget dolgozott a szakág sikereiért. 

“A meghallgatásomon is bevallottam, hogy engem 

2017-ig nem érdekelt igazán a maraton szakág.

Persze ott voltam a győri nemzetközi versenyeken, de szervezőként, külsősként még nem állt hozzám annyira közel a műfaj. Három évvel ezelőtt az akkori versenyzőm, Czéllai-Vörös Zsófi kijutott a dél-afrikai világbajnokságra, és érdekeltként teljesen más élmény volt ott izgulni a parton. Beleszerettem a közegben, élveztem az esemény minden percét. Miután most vezetőedző lettem, talán folytathatom azt a munkát, amit Apu a szakágért tett.”

Márkává tenné a maratont

Az új vezetőedző klubjánál, a Graboplast Győri VSE-nél is folytatja az edzősködést, ahol jelenleg serdülő és ifjúsági korú női versenyzők felkészülését felügyeli. 

“Szerencsére nálunk, a győri klubnál kiváló az együttműködés az edzők között. A kollégáim kérem majd meg, ha lefoglal a vezetőedzői munka, hogy helyettesítsenek a csoportomnál, így a két feladatot összeegyeztethetőnek tartom” - tette hozzá Kadler Viktor.