Levonta a tanulságokat és motiváltan készül Fojt Sára

A tavalyi kvótaszerző világbajnokságon vétett hibák rettenetesen bosszantották Fojt Sárát. A még csak 20 esztendős kajakos úgy érzi sokkal többet is elérhettek volna K-2 500 méteren Pupp Noémivel, de ma már úgy emlékszik vissza, hogy ezt is át kellett élni és tanult belőle. Kötelezőnek érzi megszerezni májusban a még hiányzó két női kajakos kvótát, a cél elérése érdekében pedig ő is keményen edz.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia fiatal tehetsége remekünk indította a tavalyi szezont, a válogatók után bekerült az Európa Játékokon induló női kajak négyesbe, amely negyedik lett Krakkóban. A duisburgi világbajnokságon párosban Pupp Noémivel szállt harcba a kvótáért K-2 500 méteren, ott azonban semmi sem úgy sikerült, ahogy szerette volna.

„Jól indult a tavalyi szezonom, jól sikerültek a válogatók – emlékezett vissza Fojt Sára. – Utána is szerintem jól haladt a felkészülésünk, egészen a vébéig. Nagyon rosszul érintett, hogy nem tudtuk megmutatni sem a vébén, sem az előolimpián, hogy mi van bennünk.” 

 

Levonta a tanulságokat és motiváltan készül Fojt Sára

 

Az említett Vaires-sur-Marneban megrendezett előolimpián K-2 500 méteren a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamarával volt lehetősége egy hajóban versenyezni. A döntőben elért negyedik helyük lelkileg jó hatással volt rá a balul sikerült világbajnokság után.

„Kaptam egy lehetőséget, Tamival mehettem párost. Végül negyedikek lettünk a döntőben és ez az eredmény tudott egy kisebb lendületet, motivációt adni, hogy pozitívan tudjam lezárni az évet. Persze az, hogy nem szereztünk kvótát rettenetesen bosszant, mert úgy érzem bennünk lett volna. De 

olyan nincs a sportban, hogy ’mi lett volna, ha…’. Ezen már kár gondolkozni.”

A hibákból tanulva viszont még nagyobb motivációval készül az idei megmérettetésekre.

„A tavalyi évben átélt kudarc arra volt jó, hogy megtanuljak az ilyen helyzetekből is felállni, és a következő célra koncentrálni. Minden sportoló életében vannak kudarcok, amiken át kell esni, de ezekből lehet tanulni és még több motivációt szerezni” – vélekedett Sári, majd kitért a mostani felkészülési időszakra is.

„Október, november környékén megkezdtük az edzéseket, szerintem jól halad a téli felkészülés. Volt egy kisebb sérülésem és egy betegségem, ami miatt ki kellett hagynom pár edzést, de nem éreztem azt, hogy nagyon-nagyon visszaestem volna – részletezte eddigi felkészülését a 20 éves kajakos, majd a következő hónapok terveire is kitért.Most is Csipes Ferenc csapatában edzek Tamival, Dorkával és Noncsival. Nemsokára megyünk edzőtáborba, először csak Dunavarsányba, majd utána öt hétre Dél-Afrikába. Már nagyon várom, hogy elkezdjük a rendes vízi munkát.”

Sári is tudja, hogy az egyes teljesítményen nagyon sok múlik, de a korábbi évekhez hasonlóan idén is menne párosban.

„Nagyon várom a vízi edzéseket, valamint a szezont is. Kíváncsian várom, hogy mit sikerül kihozni belőle. Az a fő, hogy egyesben kell jól mennem, de a párosra is ráfeküdnék, hiszen van kettő kvóta, amit meg kell szerezni. Azt is jó lenne elérni, hogy én üljek abban a párosban. Természetesen arra is nagyon készülök.”

Levonta a tanulságokat és motiváltan készül Fojt Sára

A lehetséges párokról mindössze annyit árult el, hogy: „Tavaly ősszel egy csapathajós edzőtáborunk volt Sevillában, ott próbáltam mindenkivel összeülni. Velük remélem most tavasszal is újra próbálkozunk.”

Sári is tudja, hogy nem lesz könnyű dolga az olimpiáig vezető úton, hiszen nagyon sokan pályáznak itthon a csapatba kerülésre.

„A hazai mezőny brutálisan erős. 

Két évvel ezelőtt én robbantam be és idén is nagyon sokan vannak, akik erre szintén esélyesek. 

Folytatom azt a munkát, amit eddig. A tavalyi év a válogatókat tekintve számomra nagyon jól sikerült, úgyhogy, ha azt a formát tudnánk tartani, akkor én nagyon elégedett lennék – majd kitért az év legfontosabb eseményére, az olimpiára is. – Minden sportolónak ott lebeg a szeme előtt az olimpia, hiszen 2024 van. Nekünk, kajakosoknak előtte nagyon sok feltételt kell teljesíteni, így én most csak a válogatókra koncentrálok, még messze van az olimpia. Nagyon-nagyon örülnék, ha sikerülne kijutni és természetesen ez a cél. De még elég fiatal vagyok, semmi sincs veszve. Meg kell ugrani a hazai válogatókat, ezek a lépcsőfokok következnek” – zárta gondolatait a fiatal tehetség.

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók