Lakatos és Sólyom aranya nyitotta a győri vb-t

Két arany-, három ezüst- és egy bronzérmet hozott a péntek délelőtti program a győri maraton világbajnokságon a magyar csapatnak. A programban most debütáló női kenuban Lakatos Zsanett óriási fölénnyel nyert Takács Kincső előtt, míg az ifjúsági kajakos mezőnyben rajtoló Sólyom Dóra a hajrában győzte le honfitársát, Pető Réka Dominikát.

A csütörtök esti magyar csapatértekezleten, amelyen az összes edző és versenyző megkapta az információkat és az eligazítást a pénteki rajthoz, szót kért Csabai Edvin szakmai igazgató is. A sportág legeredményesebb versenyzője, a 17-szeres világbajnok kenus egy-két ösztönző szó mellett ezt mondta a versenyzőknek.

„Remélem, azzal mindenki tisztában van, hogy feladott verseny nincs. És nem csak a kiállás számít feladott versenynek.”

Így, ilyen legenda szavaival nekiindulni egy világbajnokságnak pedig több mint ösztönző. A szakmai igazgató szavai át is hatották a délelőtti program első blokkját, amelyben az először vízre szálló női ifjúsági kajakosok mellett, a maratoni programban debütáló felnőtt és ifjúsági kenusok mérettethették meg magukat.

A kajakos lányok reggeli rajtja több mint imponáló volt, Sólyom Dóra és Pető Réka Dominika pillanatok alatt maga mögött tudta a mezőnyt, mindössze a dánok Európa-bajnoka, Cathrine Rask tudta a mieinkkel tartani a lépést. A táv felénél azonban őt is sikerült „ledobni” magukról a magyar lányoknak, akik fej-fej melletti küzdelmet folytattak: Pető a futószakaszokon kovácsolt magának némi előnyt, Sólyom pedig a vízen ledolgozta azt. A hajrát is Makrai Csaba tanítványa, Sólyom bírta jobban, aki egy hajóval győzte le a hatalmas szurkolótábort maga mögött tudó győri Pető Rékát. És hogy mi volt a lányok taktikája?

„Igazából nem volt taktika, a maraton olykor annyira változatos tud lenni, hogy nem lehet előre tervezni. Nagyon örülök, mert második maratoni világbajnoki aranyérmemet nyertem, és fantasztikus volt a tavalyi szegedi utánpótlás világbajnokság után ismét hazai közönség előtt szerepelni” – mondta Sólyom Dóra.

„Jól ment a futás, sokat gyakoroltam ezt a világbajnokság előtt, mert az Európa-bajnokságon ezen csúsztam el, no és azon, hogy az első másfél kört bután végigvezettem. Most igyekeztem tartalékolni, ugyanakkor maximálisan megélni ezt a versenyt. Az elmúlt napokban nagyon izgultam, alig aludtam, de most rendkívül boldog vagyok, mert tényleg a legtöbbet hoztam ki magamból” – tette hozzá Pető Réka.

Az ifjúsági kenusok mezőnyében az ukrán Ljudmilla Babak szerezte meg a győzelmet, mögötte azonban kettős magyar siker született: az első világbajnokságán szereplő Bónyai Regina ezüst-, Bragato Giada bronzérmes lett Győrben.

„Számítottam arra, hogy az ukrán lány jó lesz, de hogy ennyire, azt nem gondoltam volna. Próbáltam rá lépésről-lépésre felzárkózni, de ez nem jött össze. Mindent kiadtam magamból, így elégedett vagyok ezzel az ezüstéremmel, pláne úgy, hogy ez életem első maratoni világbajnoksága” – mondta Bónyai Regina.

Női kenuban várható volt, hogy a győriek két kiválósága, Lakatos Zsanett és Takács Kincső csatázik majd az elsőségért, ám míg a szakemberek nagy finist jósoltak, Lakatos gyorsan pontot tett a verseny végére.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar eldől közöttünk a csata. Az első körben Kincső és én is kaptam egy tizenöt másodperces büntetést, mert a célvonalon haladtunk át, nem a bóját kikerülve. Ez a büntetés eléggé megijesztett, és nem tudtam milyen erős a tempónk, így próbáltam jobban megnyomni. A második futószakasz előtt nekem jobban jött ki a lépés, el tudtam lépni Kincsőtől, és onnantól kezdve már csak a saját tempómra figyeltem. Azt nem mondom, hogy nem fáradtam el, az utolsó beszállások már kifejezetten fájtak.” – mondta Lakatos Zsanett.

„Kihoztam magamból, amit tudok, ma ennyire tellett – tette hozzá Takács Kincső, aki 2 hét múlva férjhez megy egy exkenushoz, Devecseri Ádámhoz. – Nyilván én is szerettem volna, ha a végén döntünk az aranyról, de Zsani iramai most kifejezetten fájtak nekem, így elégedett vagyok ezzel az ezüstéremmel is.”

 

Teljes galéria megtekintése

Ajánlott cikkeink

Kajak-Kenu & Szabadidő
Partnerek & Támogatók